Автор Тема: ПЛИНСКИ УРЕДИ - прашања и одговори  (Прочитано 897492 пати)

Отсутен aleksandarbt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 802
  • Opel zafira 2.0 125 kw
Одг: ПЛИНСКИ УРЕДИ - прашања и одговори
« Одговори #1620 на: 25 Февруари 2015, 17:50:11 pm »
веле.. небеше курчење или незнам што. волот вози 15-ки гуми. соодветно на тоа, толкава е и дупката... значи има еден куп коли што имаат и поголеми тркала, а сепак тураат 33, 42 и 47 литарски боци, а остатокот од дупката е комплетно неискористен, покриен со тапацир... тоа ми беше чудењето, зашто 58 литарската боца скоро речи ич не е повисока од 47 литарската. само е поширока а и центеалниот отвор кај што се приклучоците е потесен, што за нијанса на мајсторите им прави да им биде потешко за монтажа, но начелно би требало сегде кај што е 47, а вози од 15-ка гума нагоре, да може да легне и 58 без никаков проблем. ете.. вектра на пример.. нема врска големината на возилото со дупката за резервно тркало (со иста големина, не оние малите)... колкава гума фабрички вози вектра, ете, таа вектра?

Kaj mene e 47.Tolku beri a inaku vozam fabricki 17 ili rezervna 205-60-16.

Присутен DENDE-LANCERED

• Сениор
  • Пораки: 5554
  • LANCER EVO (GreeN EditioN)
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #1621 на: 25 Февруари 2015, 18:51:03 pm »
I sega sto napravi so rezervnata?
Ja nosish vo bagaznik ili?

Nezno klikni na; http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html      If you want to have a free ride!

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #1622 на: 25 Февруари 2015, 19:32:01 pm »
јас прејдов на методот на модерните возила кои ФАБРИЧКИ доаѓаат без резервна гума. мало компресорче за во упаљач што се вклучува, една пена за дупната гума и сет чепови.

Која петнаеска? Ја на пунтото возев 195/50/15. На стилото имам 195/65/15. И ова е 15-ка (235/70/15) ама не влегува ни у гепек на пунто, а не па у место за резервно:

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

дали на пунтото е 195/50/15 фабричка гума? ајде сега да не глумиме нели, убаво напишав претходно за фабричка димензија 15-ка... да има и такви што се со фабричка 50 или 55.. на пежото ми е таква, и сепак боцава влегува во местото на резервната гума, а сите понови возила, веке стигаат со 16 па и поголеми гуми, така да таа боца од 58 литри, повеке од сигурно ке влезе и кај нив, се разбира, кај оние што се со резервна голема колку регуларната, не кај оние со гумичкине мали, тесни или без гуми воопшто...  а тоа значи дека во стилото ако ти е таква, ке влезе оваа боца... не се сите производители на боци со исти димензии, ама оваа во плимонт е таква...  кај мене фабричка гума е 195/60/15...

а плинската боца кај мене е помала од оваа гуметинава тука приложена...
« Последно менување: 25 Февруари 2015, 19:39:14 pm onak »
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43791
  • Il Moderatore
« Одговори #1623 на: 25 Февруари 2015, 19:51:00 pm »
само димензијата на бандажот не е мерило за длабочината на „бунарот“ за резервна. Тоа е поентата. BTW, 195/50/15 ја собира на место на резервната во пунто.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #1624 на: 25 Февруари 2015, 19:56:28 pm »
не дали ја собира, туку која е фабричката пропишана?
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен aleksandarbt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 802
  • Opel zafira 2.0 125 kw
« Одговори #1625 на: 25 Февруари 2015, 21:37:34 pm »

Niz Makedonija ne ja nosam.Si kupiv sprej za lepenje.Ako odam na daleku togas ja zemam.Problem e za kuferite ama se snaogame.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1626 на: 25 Февруари 2015, 21:48:45 pm »
Каква врска има? Да не остане без одговор, 185/55/14

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #1627 на: 25 Февруари 2015, 22:39:36 pm »
Каква врска има? Да не остане без одговор, 185/55/14

е па тогаш нема да ја собере таа боца... еве ти образложение, зашто те прашувам неколку пати која е фабричката димензија а не која димензија ти си возел... што си возел ти, апсолутно нема никаква врска со плинската боца...

значи има некој одреден дијаметар, за простор на резервно тркало. има и пропишано правило колку волуменски треба да има простор околу гумата. затоа и велам цело време дека од 15-ка нагоре сите коли кои имаат резервна гума со иста димензија како тркалата, таа боца ке ја собере... а секогаш има повеке простор околу гумата фабричка, затоа и 15-ка ти ја собирало во дупка од 14-ка...

тоа ми беше поентата...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1628 на: 25 Февруари 2015, 22:44:45 pm »
Битен е обемот на целото тркало а не само на бандашот. Дали ќе биде 15-ка, 16-ка 17-ка нема благе везе.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #1629 на: 25 Февруари 2015, 22:57:04 pm »
добро симо... се уморив више да се објаснувам со тебе... се обидов да пренесам искуство, а ти го тупиш... се обидувам да објаснам нешто од лично искутво, а ти па го тупиш. цело време се трудам да кажам дека може да тураат и поголеми боци, без никакво битно менување во однос на просторот (на многумина им значи тоа), а ти ПАК го тупиш...

нека биде по твое, во право си, неможе да се тури таа боца нигде освен кај некој со ептен голема, по грешка направена дупка за резервно...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1630 на: 25 Февруари 2015, 23:05:33 pm »
Drama queen, не драми.
Дали некаде реков нешто околу боцата?! Реков дека димензијата на бандашот не е доволна за да се одреди колкава гума (боца) собира во „бунарот“ за резервно тркало. Пак пробуваш да ставаш зборови во туѓа уста.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #1631 на: 25 Февруари 2015, 23:08:42 pm »
ok... така нека биде...

п.с. ако сум ја Drama queen, ти дефинитивно си Drama maker, ама онаков, тивок... а после ке кажеш: јас само дискутирам, сосема смирено, сталожено и без тензија... и уште ке додадеш дека “јас само кажав....“ и на крај ке ми залепиш Drama queen, за да го свртиш обратно од себе вниманието и понашањето...

www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Присутен DENDE-LANCERED

• Сениор
  • Пораки: 5554
  • LANCER EVO (GreeN EditioN)
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #1632 на: 25 Февруари 2015, 23:26:56 pm »

Niz Makedonija ne ja nosam.Si kupiv sprej za lepenje.Ako odam na daleku togas ja zemam.Problem e za kuferite ama se snaogame.
Kakov sprej kupi i kade?
Dali go imas probano, brka li rabota?
Velis na otvoreno koga ides ja nosish so sebe a?
Nezno klikni na; http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html      If you want to have a free ride!

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1633 на: 26 Февруари 2015, 10:49:07 am »
добро симо... се уморив више да се објаснувам со тебе... се обидов да пренесам искуство, а ти го тупиш... се обидувам да објаснам нешто од лично искутво, а ти па го тупиш. цело време се трудам да кажам дека може да тураат и поголеми боци, без никакво битно менување во однос на просторот (на многумина им значи тоа), а ти ПАК го тупиш...

нека биде по твое, во право си, неможе да се тури таа боца нигде освен кај некој со ептен голема, по грешка направена дупка за резервно...

Ако пренесуваш искуство, пренеси го како што треба. Кажување само на димензијата на бандашот нема никаква врска со димензијата на боцата која може да ја собере на место на резервна. На тоа и се оденсуваше мојот риплај. Како што кажав, битен е обемот на тркалото. Доволно ќе беше на мојот прв пост да одговориш со точна димензија на тркалото. Но не, ти мора да се натегаш и да исправаш криви дрини и да билдаш постови безвезе, па после Симо ти е кирв, Зеро ти е крив, Велештрумф ти е крив, Филип ти е крив... уствари сите што ќе ти укажат дека грешиш. Па после и погрешни заклучоци извлекуваш во име на соговорникот, како погоре

а јас ниту кажав, ниту имав намера да кажам такво нешто. Али ти битно да заклучиш како било по мое.

Затоа Онак си драма квин, уместо на првта моја реплика само да одговореше со точната димензија на тркалото на волвото, а не да продолжиш со трошење на сопственото и моето време во објаснување на разонаразни глупости.

Отсутен plimont

• Модератор
  • Јуниор
  • Пораки: 868
  • http://www.plimont.com тел.02/2554-666
    • galerija
« Одговори #1634 на: 26 Февруари 2015, 12:12:48 pm »
Едно прашање до експертите во Плимонт :)

Кога би ми инсталирале плински уред вие, се работи за Renault Megane II 2002-2003 1.6 16v, дали ќе можете да го инсталирате капачето за дотур на плин до отворот за дотур на бензин? Имате слики во галеријата каде што на таа генерација на Мегани имате инсталација на капачето и на браник и кај отворот за бензин.

Поздрав :)

Здраво
Штом во нашата галерија со возила со вграден плински уред сте пронашле фотографија на возило идентично на Вашето, на кое е поставена полначка со адаптер (до капачето за бензин), тогаш сигурно е дека ќе може и на Вашето возило да се изведе истиот начин на поставување на полначката