Автор Тема: ПЛИНСКИ УРЕДИ - прашања и одговори  (Прочитано 890050 пати)

Отсутен plimont

• Модератор
  • Јуниор
  • Пораки: 868
  • http://www.plimont.com тел.02/2554-666
    • galerija
Одг: ПЛИНСКИ УРЕДИ - прашања и одговори
« Одговори #885 на: 06 Септември 2013, 14:58:32 pm »
Плимонт, дали сте во можност да инсталирате и дали имате искуство со инсталација на плински уред на BMW e90,  320si od 2006 година со 173кс и која би била цената за истиот.
Благодарам однапред за одговорот

Bi ti bil blagodaren dokolku  mi go ispratis brojot na motorot na voziloto, za da mozam i precizno da odgovoram. Proizvoditelot BMW vo 2006-ta vo svojata ponuda na dvo-litarski benziski motori imase standardn 4-cilinderski  MPI motori, no i Direct Injection motori. Dokolku se raboti za standarden MPI motor, ke moze da se postavi plinski ured. Cenata e 540 evra, so doplata od 30 evra za torusna boca koja se montira kaj rezervno trkalo. Dokolku se raboti za Direct Injection motor, vo momentov nemame opcija za postavuvanje na plinski ured

Отсутен plimont

• Модератор
  • Јуниор
    • galerija
« Одговори #886 на: 06 Септември 2013, 15:00:01 pm »
Zdravo Plimont,edno prasanje.

Pri startuvanje na voziloto na laden motor nautro na benzin se slucuva kolata nemirno da raboti i posle da izgasi, po vtoro palenje i malku pojaka gas se normalizira rabotata i prefrla na plin za kratko vreme. Posle prvicnoto palenje ponatamu nema problem so rabotata na kolata na benzin. Ova pocna da se slucuva poslednive meseci po pominati okolu 20k km za godina ipol na plin.

mislenje sto moze da bide?

(G.Punto1.2 2009)

Priciiteli mozat da bidat poveke, no postoi moznost oteznatoto startuvanje na motorot da bide predizvikano I od plinskiot ured. Toa se slucuva dosta retko,  koga postoi pogolemo odstapuvanje na smesata plin-vozduh od optimalnite vrednosti. Vo vakov slucaj, voobicaeno davame preporaka da se pominat 50 km samo na benziski pogon, a  potoa voziloto da dojde vo nasiot servis I da se izvede nova kalibracija na softverot na plinskiot ured

Истово се случува и кај мене. Наредната недела ќе дојдам по чаре :)

Denes napraviv proverka na kolata i se e vo red, majstorot mi preporaca da stavan injector cleaner vo rezervarot so gorivo i da ja povozam malku na benzin.

Kalibracija na plinskiot sistem napraviv pred skoro dva meseca bidejki prethodno imase bogata smesa i ce zapali check engine.

Te ocekuvame da ne posetis i da go pogledneme plinskot ured.

Отсутен plimont

• Модератор
  • Јуниор
    • galerija
« Одговори #887 на: 07 Септември 2013, 10:16:29 am »
 пежо на метан...

Отсутен velkov

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 637
« Одговори #888 на: 10 Септември 2013, 12:59:53 pm »
Zdravo Plimont,
moze da mi kazete cena na plinski ured za hundai i30 so motor 1.4 i dali imate dogovor so hundai za vazenje na garancijata?

Pozdrav

Отсутен plimont

• Модератор
  • Јуниор
    • galerija
« Одговори #889 на: 10 Септември 2013, 13:25:42 pm »
Zdravo Plimont,
moze da mi kazete cena na plinski ured za hundai i30 so motor 1.4 i dali imate dogovor so hundai za vazenje na garancijata?

Pozdrav

Cenata za vgraduvanje na plinski ured vo I30-ka e 570 evra (35.050 denari). Toa e cena za Landirenzo sekvencionalen plinski ured i torusen rezervoar koj se postavuva na mesto na rezervno trkalo. Plimont nema dogovor za zadrzuvanje na garancijata so uvoznikot na Hyundai za Makedonija.

Fotografii od hyundai (megju koi i i30) so vgraden plinski ured moze da poglednes na sledniot link:

http://www.plimont.com/galery4/index.php?/category/7

« Последно менување: 10 Септември 2013, 14:19:45 pm plimont »

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #890 на: 10 Септември 2013, 23:36:03 pm »
здраво....

може ли цена за монтажа на плински уред на БМВ 520и, 6 цилиндри е моторот поточно Е34 модел со М50 мотор?
сакам боца наместо резервно тркало, пошто претежно за низ градов ке биде. претпоставувам 40 литарска боца би била сосема во ред.

кои се опциите, кои плински уреди и кои се цените.

ви благодарам однапред.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #891 на: 11 Септември 2013, 11:58:19 am »
Мала ќе ти биде 40л. Оди на она што максимално може да го собере во бунарот за резервна, и онака разликата во цена е минорна. 

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54991
  • Махер
« Одговори #892 на: 11 Септември 2013, 12:32:39 pm »
Мала ќе ти биде 40л. Оди на она што максимално може да го собере во бунарот за резервна, и онака разликата во цена е минорна. 
Апсолутно, 47, 60 или јаче. :)

Отсутен otrakan

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 281
« Одговори #893 на: 11 Септември 2013, 12:55:06 pm »
Јас имам едно прашање:имам 40 л округла боца,дали можам да ја сменам со поголема или атестот ми е на таја боца?
;)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #894 на: 11 Септември 2013, 12:56:41 pm »
И мене би ме занимало која е легалната процедура за промена само на боца..

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #895 на: 11 Септември 2013, 22:33:23 pm »
легална процедура:

-идеш у сервиз за монтажа и одржување на плински уреди
-се договараш која боца да ти ја монтираат
-ти ја монтираат новата, а старата ти ја оставаат у гепек со надеж дека можда и ке ја шитнеш некад на некого..
-си плаќаш за новата боца
-идеш на плинара-бензинска и точиш плин колку сакаш т.е. максимум колку што собира.
-од тој момент па натака возиш легално нова-поголема боца.

фала многу, пријатно...

плимонт, чекам одговор на прашањето...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #896 на: 11 Септември 2013, 22:36:08 pm »
Бидејќи боцата е внесена во документот за хомологација, сигурно не е само тоа. Ова ти што го кажа е инсталациона процедура, а не легално-правна :)

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #897 на: 11 Септември 2013, 23:17:17 pm »
Бидејќи боцата е внесена во документот за хомологација, сигурно не е само тоа. Ова ти што го кажа е инсталациона процедура, а не легално-правна :)

документите од поставената инсталација со се спцификација остануваат во куќата која го врши атестот. не идат понатака во автомобилското досие при мвр на рм. во мвр незнаат кој што и како има монтирано. они имаат допис од атестна куќа дека е монтиран гасен уред на возилото, кој истиот ги исполнува законски бараните нормативи за безбедност во сообраќајот...

ако баш толку сакаш... на никого нема да му запне на заб што ти си сменил боца... нема каде тоа да се запише и да влезе во документација...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #898 на: 11 Септември 2013, 23:32:36 pm »
Како нема, има. Документот за хомологација ги содржи сите елементи накнадно вградени. Сите документи за хомологација одат во МВР, а центарот за атест врши само услужна дејност, исто како и станиците за технички преглед.
Да, веројатно никој нема да запне, затоа што во денешно време нема едногодишен преглед на уредот. Но пред 3-4 години, годишно се правеше т.н. реатест, односно проверка на системот, и проверуваа се`, од број на расплињача, број на боца, до број на мултивалв-от на боцата.
Да, нема да му запне никому, но сакам да знам кој е легално-правниот начин на промена на еден тип боца со  друг, затоа што сакам да биде се` по пропис. Не сакам да си имам р`чки со оваа држава.

Отсутен Ogi88

• Редовен
  • Пораки: 1148
« Одговори #899 на: 11 Септември 2013, 23:52:02 pm »
Има број на боца, има датум до кога е атестирана боцата и после кој датум треба да се направи реатест на боцата или да се смени со нова.