Автор Тема: ПЛИНСКИ УРЕДИ - прашања и одговори  (Прочитано 897122 пати)

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
Одг: ПЛИНСКИ УРЕДИ - прашања и одговори
« Одговори #615 на: 31 Март 2013, 12:01:42 pm »
Plimont moze li da kazete dali pri vgraduvanje na plinski ured vo vozilata se polni bufferot na ECU-to so greski ? Ili toa e sredeno kaj novite tipovi na uredi.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7417
« Одговори #616 на: 31 Март 2013, 14:19:56 pm »
Здраво Плимонт, ме интересира нешто.

Пример, ја полнам боцата 15 литра... возам возам возам, и ми префрла самото на бензин, затоа што на плин не може. Во боцата да речеме има останато уште 3 литра. Дали на следното полнење и трошење, повторно ќе префрли на безнин на останати 3 литра ???

Отсутен Ogi88

• Редовен
  • Пораки: 1148
« Одговори #617 на: 31 Март 2013, 14:31:04 pm »
Plimont moze li da kazete dali pri vgraduvanje na plinski ured vo vozilata se polni bufferot na ECU-to so greski ? Ili toa e sredeno kaj novite tipovi na uredi.

Бугар не те сваќам за какви грешки зборуваш, бидејќи кај возила со инсталиран плински уред доколку се е во ред не се појавува ниту една грешка.
Самиот уред не прави ништо врз моторот за да се јавуваат грешки.

Пример, ја полнам боцата 15 литра... возам возам возам, и ми префрла самото на бензин, затоа што на плин не може. Во боцата да речеме има останато уште 3 литра. Дали на следното полнење и трошење, повторно ќе префрли на безнин на останати 3 литра ???

Поради падот на притисокот на гасот доаѓа до префрлањена бензин, а тоа не значи дека стално ќе ти префрла на 3 литири кога ќе биде, тоа зависи од моменталната смеса на плинот (некогаш ќе биде повеќе, некогаш помалце ќе останува).

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #618 на: 31 Март 2013, 14:34:59 pm »

Бугар не те сваќам за какви грешки зборуваш, бидејќи кај возила со инсталиран плински уред доколку се е во ред не се појавува ниту една грешка.

Поради падот на притисокот на гасот доаѓа до префрлањена бензин, а тоа не значи дека стално ќе ти префрла на 3 литири кога ќе биде, тоа зависи од моменталната смеса на плинот (некогаш ќе биде повеќе, некогаш помалце ќе останува).

Ogi od kaj si siguren ? Vo Plimont ima obd tester za site vozila ? Ima greski koi ne se kriticni i ne palat check engine a sepak se greski !

Отсутен Ogi88

• Редовен
« Одговори #619 на: 31 Март 2013, 14:40:33 pm »
Од тоа јас што имам направено дијагностика на возила на кој има инсталирано плински уред, доколку се било во ред немало некој дефект на моторот кај возилата немало ниту една грешка.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #620 на: 31 Март 2013, 14:43:18 pm »
So tek na vreme pocnuvaat da si nabivaat greskite. Radi toa me interesirase.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43790
  • Il Moderatore
« Одговори #621 на: 31 Март 2013, 14:45:14 pm »
Глупости! Со тек на време од правилно наместен и подесен плин, нема да се јави ниту една грешка.  Бугар, која е поентата? Грешки се јавуваат ако нешто не функционира како што треба, кој елемент очекуваш да не функционира како што треба по инсталација на плин?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Ogi88

• Редовен
« Одговори #622 на: 31 Март 2013, 15:15:54 pm »
So tek na vreme pocnuvaat da si nabivaat greskite. Radi toa me interesirase.

Има грешки кој имаат помало значење но доколку се јават повеќе пати ќе запали ЧЕК, од правилно монтиран уред не се јаува грешка.
Грешкте кој најчесто се јавуваат се од дотраени делови.

Отсутен dame

• Сениор
  • Пораки: 3182
    • https://www.facebook.com/pages/Hemisko-I-Poliranje-Na-Vozila/373554479331896
« Одговори #623 на: 31 Март 2013, 17:25:50 pm »

Ogi od kaj si siguren ? Vo Plimont ima obd tester za site vozila ? Ima greski koi ne se kriticni i ne palat check engine a sepak se greski !
jas vozam na plin i imam tester i ja proveruvam od vreme na vreme i nema nikakvi greski ,greski moze da se pojavat kaj dotraenost na  delovi  kaj plinot od raslinjaca, filtri  ili dizni ,elektrika los software ili prekin instalacija a moze i dotraenost na delovi od motorot kako svekici ,bombini ...

Отсутен Ogi88

• Редовен
« Одговори #624 на: 31 Март 2013, 17:33:34 pm »
Точно така Даме се обидувам да му објаснам дека доколку се е во ред со моторот и со плинскиот уред нема јавување на грешки.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7417
« Одговори #625 на: 31 Март 2013, 18:14:35 pm »

Фала :) Значи тоа не е 100% точен начин за мерење на потрошувачка, од префрлање до префрлање поради "празна" боца./ тоа ме интересираше, да мерам со полна значи :)

Отсутен dame

• Сениор
  • Пораки: 3182
    • https://www.facebook.com/pages/Hemisko-I-Poliranje-Na-Vozila/373554479331896
« Одговори #626 на: 31 Март 2013, 18:24:17 pm »
na plin nikogas nemozes tocno da izmeris potrosuvacka no taka kako sto vikas ti mozes odprilika da znaes kolku plin ti trosi i kolku na koja benziska te kradat ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #627 на: 31 Март 2013, 21:58:35 pm »
Да, имаше некои пресудни моменти кои преовладаа. Прво Опел преферира Ландиренцо и има договор со нив заради изведбата на системот и специјалните китови за Опел. Тунап адитиви можам да користам кога сакам, но заради комплицираното аплицирање се одлучив за капалка. Друга или трета работа е што колата ми е ремапирана, а дизните на АЕБ се совршено брзи (како кеихин), како и АЕБ компутерот за да ја прати новата мапа и времето на отвореност на дизните во сите режими и услови на работа. Компјутерот е со најновиот софтвер од петтата генерација кој ги подржува и старт/стоп системите, користење на комбинација на двете горива при одреден број на вртежи, брзината на обработка на податоците, непропустлив е на вода и киселината од акумулаторот кај што ми е монтиран, немам годишни одржувања, олеснувања при атест, оригинални Опелови китови (држачи, црева...), самиот бренд, брзината на монтажата, гаранцијата, начинот на плаќање, цената, застапеноста на пазарот, заштеда од 50% (наместо 40% како кај другите)-нема одржување и тн.
Не само што не се каам што го монтирав Еволушн, туку сум и презадоволен, а и на работа возилата ќе ги конвертираме со истиов плински уред. Го препорачувам на сите што сеуште не монтирале плински уред. За 570 евра, тешко дека ќе најдете боља варијанта... Лупав глава со месеци и ме убедија дека чувствата не смеат да преовладаат кога станува збор за бизнис, поготово не на своја штета. Автомобилските салони им ја укажаа довербата, а импозантна  е и бројката на монтирани уреди - не гледам причина зошто и ја не би монтирал кај нив. Не ми беше пресудно кај кого ќе монтирам (МакПлин или Плимонт, напротив - најверојатно по препорака на Камелеон ќе го монтирав на трето место), но колата не ја возам само јас, секако и други играа важна улога при донесувањето на одлуката, истите преовладаа и најверојатно имаа право - ја сум презадоволен, а секој за своите пари нормално може да си монтира кај кого сака. Ланди макс некако не ми одговараше за моите потреби, а за Еволушнот не бев доволно информиран.
Соработка со Макплин како ни со никоја фирма од форумов, па и надвор од него немам, точно е дека ги подржав во делот за свеќиците Денсо - поимот за свеќица со кој одраснав. Околу тоа беа и дискусиите, Тартарини е исто така одличен уред, нема збор, но секој си ја крои својата судбина, а дали згрешил за жал ќе дознае дури отпосле. Со новите уреди од петтата генерација генерално нема утка, отсекогаш говорев - пазите, НИЈЕ СВЕЈЕДНО ! :)
Мене па ме интересира од кај ти дојде инспирацијата за твоето прашање, зашто доста луѓе ме прашаа, па морам на секого поединечно да му реферирам :D

So zdravje da si go koristis.Bas me interesira zosto ne gi zadovoluval tvoite potrebi Landi maks ako ne gi zememe vo predvid srvisnite intervali na istiot.Jas imam od istiot montirano na opelov 1.8xer 104 kw motor i sum prezadovolen.Nikogas sheck engine ili bilo kakov problem na bilo koj obrtaj na motorot.

Фала aleksandarbt !!!
Landi Max е прекрасен уред кој воедно е и најзастапениот уред моментално на пазарот, баш заради неговата универзалност, со најмал индекс на дефекти. Моите побарувања пред се како наведов погоре беа заради промената на фабричката мапа и постоеше опасност да не успее да ја следи кривата т.е. да доцни, јавува грешки и сл. За стандард коли нема проблем. Ми требаше уред кој ќе може хардверски и софтверски да има поголема слобода на работа. Најверојатно и јас ќе одев на варијанта Ланди макс ако немав модификации, како најтестиран и најдокажан уред. Еволушнот беше она што мене лично ми требаше и уред каков што барав и споредував со конкурентските. Секој си има свои гледања и познавања на работите, па после многу дилеми како што знаеш се одлучив за него и сум презадоволен (што не значи дека немаше да бидам задоволен и со Максот, само не сакав да експериментирам - кога е колата во прашање тука сум голема цепидлака). Сервисните интервали ми беа исто така важен дел, а и моделски е понов. Самата набавна цена му е повисока и тн. и тн. Како и да е, ќе повторам - сите уреди од петтата генерација на Ландиренцо се прекрасни и нијанси се во прашање. Така да со здравје да си го возиш  и ти плинот, да си штедиш многу безгрижни километри !!!

Отсутен Ogi88

• Редовен
« Одговори #628 на: 31 Март 2013, 23:11:38 pm »
Како помина монтажата на Шкода Суперб-от?

Отсутен plimont

• Модератор
  • Јуниор
  • Пораки: 868
  • http://www.plimont.com тел.02/2554-666
    • galerija
« Одговори #629 на: 01 Април 2013, 16:37:04 pm »
фиат пунто 1.2 8в 2000 година..модели на плински системи кој мозе да се вградат,цена и колку ке се зголеми потрошувачката на плин во однос на бензин.

Fiat Punto 1.2 od 2000 god poseduva MPI tip na motor. Za ova vozilo predvideno e vgraduvanje na sekvencionalen plinski ured so torusen rezervoar koj se postavuva na mesto na rezervno trkalo. Cenata e 570 evra, a taa cena se odnesuva na dva uredi od gamata na Landi Renzo, Landi Plus Max ili Landi Omegas Evo.
Potrosuvackata na plin kaj ova Punto ke bide do 1 litar povisoka vo odnos na potrosuvackata na benzin