Автор Тема: ПЛИНСКИ УРЕДИ - прашања и одговори  (Прочитано 880072 пати)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20632
Одг: ПЛИНСКИ УРЕДИ - прашања и одговори
« Одговори #2460 на: 16 Јануари 2018, 09:07:00 am »
Дали некој има искуство со Kia Sportage 2016 1.6 GDI,совет дали да ставам плин?
Добри,лоши страни,цена итн...
Друже, со здравје да си ја возиш. Не си уништувај кеиф на кола. Каков плин какви бакрачи.

Sent from my SP551 using Tapatalk

Јас се мислам за плин да ставам ама вакви коментари ме премислуваат цело време, што се случува со плинот за да го уништиш кеифот ?
Има некој листа од топ 5-10 причини зашто НЕтреба да ставиш плин ?

Ништо не се случува за да си го уништиш кеифот, се' додека си свесен дека моторот ти е принуден да работи во „неприроден“ режим.
Односно, ако сакаш малце да збркаш, да се опуштиш, да возиш поригорозно, да тераш подолго време на високи вртежи, едноставно само пребаци на бензин.
За секоја друга прилика, терај си на плин за џабе пари, вози си и свиркај си.

Јас на Лансерот откако турив плин, уште повеќе ми се зголеми кеифот, пошто повеќе можев да уживам во колата. Пред да ставам плин, не беше проблем потрошувачката, туку скапото гориво. За до еден Охрид да отидам, правев разно разни математики. Откако ставив плин, само си помислував до каде сакам да отидам, ќе натанкав за 1200 денари плин и си терав натаму.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен duffymkd

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 134
  • Noob
« Одговори #2461 на: 16 Јануари 2018, 11:34:41 am »
Проблемот мене ми е што не ме плаши потрошувачката (јес да троши многу ама свесен бев коа ја земав колата). И сеа нескаам да се замарам со евентуални проблеми што ке никнат од плинскиот уред.
Парите за бензин не ми се проблем да ги одвојам АМА ако има опција за пола цена истото да го добијам незнам зашто да немам плин...

Отсутен Bumb

• Редовен
  • Пораки: 1196
« Одговори #2462 на: 16 Јануари 2018, 11:47:52 am »
Проблемот мене ми е што не ме плаши потрошувачката (јес да троши многу ама свесен бев коа ја земав колата). И сеа нескаам да се замарам со евентуални проблеми што ке никнат од плинскиот уред.
Парите за бензин не ми се проблем да ги одвојам АМА ако има опција за пола цена истото да го добијам незнам зашто да немам плин...
Јас точно две години возам на плин и никаков проблем немам и тоа на пунто хгт1.8 , дури подобро и посмирено ми работи на плин него на бензин...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #2463 на: 16 Јануари 2018, 13:14:13 pm »

За кое возило станува збор, што толку ти набиле страв? :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Goran

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 94
« Одговори #2464 на: 16 Јануари 2018, 13:59:56 pm »
Хонда ЦРВ 2011, 2.0 мотор, 150кс, како е за плин?

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3253
« Одговори #2465 на: 16 Јануари 2018, 14:09:32 pm »
Хонда ЦРВ 2011, 2.0 мотор, 150кс, како е за плин?

Комшија, вчера како да видов едно бело ЦРВ долу под прозор кај котларата, ако си го пазарил, со здравје да се служиш.

Видов дека се врткаш наоколу го гледаш како локумче, и знаев дека ќе го пазариш. Ти се гледаше во очите дека му се мерачиш.

Инаку ти трепка позицијата десна изгледа лед сијаличката ти е отидена :)

Убава кола, нема да направиш грешка ако сеуште се мислиш...

Отсутен Goran

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 94
« Одговори #2466 на: 16 Јануари 2018, 14:12:16 pm »
хехе, ме фати. изгледа ќе биде, да :)

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5006
  • The Spartan General
« Одговори #2467 на: 16 Јануари 2018, 14:25:15 pm »
Вози плин со капалки за заштита. Не е со директно впрскување моторот, туку инјекторите се во усисна грана.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен duffymkd

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 134
  • Noob
« Одговори #2468 на: 16 Јануари 2018, 17:04:45 pm »

Абе не е страв туку да не си ставам трн у здрава гума  :) Имам слушано триста глупости зашто небило добро плин ама све се сведува на или стари информации (на пример потрошувачка ке се зголеми за 50% а ке стане многу трома колата) или лоши мајстови па мирисало на плин у колата ово оно...
Инаку за Волво С80 2008ма.

Имам нов план сеа, ми треба едно мало количе за низ град плус за возач почетник и него ке му шлапнам плин па ако  е све у ред некој месец ке го префрлам и Волвото :):)

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 1664
« Одговори #2469 на: 16 Јануари 2018, 20:30:56 pm »
Дали некој има искуство со Kia Sportage 2016 1.6 GDI,совет дали да ставам плин?
Добри,лоши страни,цена итн...
Друже, со здравје да си ја возиш. Не си уништувај кеиф на кола. Каков плин какви бакрачи.

Јас се мислам за плин да ставам ама вакви коментари ме премислуваат цело време, што се случува со плинот за да го уништиш кеифот ?
Има некој листа од топ 5-10 причини зашто НЕтреба да ставиш плин ?
Ја никад не би ставил плин на кола. Ни на нова ни на стара.
Има милион потенцијални проблеми и ситници кои ќе ти го реметат мирот. Што од неквалитетен уред, што од импровизација со капалки и чуда, па се до лоша монтажа и сервис.
Дотолку повеќе да и сите гореневедени фактори се под конец, пак со тек на време ќе се сјебе некое цревце или некоја дрангулија, па ќе бараш совети, па мајсторот ќе ти кажуе ништо не му е терај вака ( пошо веќе ти ги земал парите и не си интерсен),  и така.
И увек ќе ти труе колата на плин на секое враќање у рикверц....

Па ќе ти светне некоја сијаличка заради   некој рандом дефект, па ќе се изгаси и ќе се чудиш зашто уопште се упалила.
Да не е дефект плинот? Да идам до сервис пред да идам за Грчка?

И мал милион заебанции кои ќе ти се јават зашо си и натакнал полупроизвод на твојата кола која што не е адаптирана од фабрика за работа на плин, туку е за тоа што си ја купил - бензин.

Ама советите се увек исти - трпи плин, нема гајле.

Никад не сум возел на плин, нема ни да возам.

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3060
« Одговори #2470 на: 16 Јануари 2018, 20:35:00 pm »
На плин се возеше околу 130.000 км, Пежо 307 1.4 90 со Ланди Рензо кој модел точно не знам.

-Стрелката за гориво никогаш не покажуваше точно колку гориво има
-Check engine беше постојано упален и даваше грешка anti pollution
-Копчето за плин не покажуваше точно колку плин има останато
-Во последниве 30.000 км на ладен старт колата трокираше и гасеше кога беше на бензин (додека да загрее)
-Споро префрлуваше на плин системот
-Дизните штракаа

на 160.000 во Плимонт сменети дизните, компјутерот кој мислам дека е AC Stag Q Box (кој модел точно не знам, претпоставувам дека е QBOX PLUS) и ваљда уште нешто:
-Стрелката за гориво покажува колку точно бензин има
-Check engine не покажува, ниту anti pollution
-Копчето за плин точно покажува колку плин има останато (може и рачно да се калибрира ако има потреба)
-На ладен старт кога е на бензин колата не трокира ниту гаси
-Многу побрзо системот префрла на плин
-Дизните не се слушаат

Овој систем како што ми објаснија плимонтци преку OBD ја превзема бензинската мапа и сам се адаптира на нејзе, му требаат околу 2000 км за да се научи целосно. И за стрелката треба време да се научи но добро е што покажува точно ниво.

Иако бев скептичен дека уредов е полски а не италијански, воопшто не се покајав што ја направив промената (пу пу да не го урочам).

Ова е моето искуство, ниту советувам некој да стави плин ниту да не стави. На интернет си имате многу искуства, големи си сте.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #2471 на: 16 Јануари 2018, 23:17:18 pm »

Абе не е страв туку да не си ставам трн у здрава гума  :) Имам слушано триста глупости зашто небило добро плин ама све се сведува на или стари информации (на пример потрошувачка ке се зголеми за 50% а ке стане многу трома колата) или лоши мајстови па мирисало на плин у колата ово оно...

Имам нов план сеа, ми треба едно мало количе за низ град плус за возач почетник и него ке му шлапнам плин па ако  е све у ред некој месец ке го префрлам и Волвото :):)

Ако уредот е монтиран кај некој приучен квази мајстор у некоја шупа, веројатно ќе имаш проблеми, катастрофална потрошувачка, ќе ти смрди на плин, итн итн...

Во мојот случај, во секојдневни ситуации не можеше да се познае дали е колата на плин или не. Визуелно само индикаторот/прекидачот за плин во кабината покажуваше дека има плински уред. И нормално, ако погледнеш под хауба. 
Потрошувачката беше за околу литро повисока во однос на бензин (така и ми беше кажано дека ќе биде).
Во ниеден момент не осетив мирис на плин во кабината.

Не знам чив е моторот во Волвото, ама најубаво да си направиш муабет со луѓе кои значително повеќе се разбираат во проблематиката, да прашаш што те интересира и тоа соодветно да го размислиш, па да видиш дали ќе ти има поента ставање плин или не.
Разно разни (не)основани скептицизми од луѓе без доволно познавање и/или без никакво сопствено искуство не би требало да ги зимаш здраво за готово.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 1664
« Одговори #2472 на: 16 Јануари 2018, 23:36:58 pm »

Ако уредот е монтиран кај некој приучен квази мајстор у некоја шупа, веројатно ќе имаш проблеми, катастрофална потрошувачка, ќе ти смрди на плин, итн итн...

Во мојот случај, во секојдневни ситуации не можеше да се познае дали е колата на плин или не. Визуелно само индикаторот/прекидачот за плин во кабината покажуваше дека има плински уред. И нормално, ако погледнеш под хауба. 
Потрошувачката беше за околу литро повисока во однос на бензин (така и ми беше кажано дека ќе биде).

Не знам чив е моторот во Волвото, ама најубаво да си направиш муабет со луѓе кои значително повеќе се разбираат во проблематиката, да прашаш што те интересира и тоа соодветно да го размислиш, па да видиш дали ќе ти има поента ставање плин или не.
Разно разни (не)основани скептицизми од луѓе без доволно познавање и/или без никакво сопствено искуство не би требало да ги зимаш здраво за готово.
Субјективен си.

Знаеш дека многу многу многу често има проблеми со плинските уреди.

И никогаш нема да си на чисто. 
Заштедата во пари е точно, но не е 50%.
Кога ќе ги одбиеш сите заебанции би рекол 25-30%.

Проблемот е што во Македонија, а и општо на Балканот, стандардот ни е низок и посегаме по половични решенија со цел краткорочна заштеда.

И ве молам не го убедувајте човекот дека е паметно да стави плин на Спортаж од 2016.

Нека си ужива во колата и нека се држи понастрана од плински илузии.

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3742
« Одговори #2473 на: 16 Јануари 2018, 23:48:04 pm »

Субјективен си.

Знаеш дека многу многу многу често има проблеми со плинските уреди.

И никогаш нема да си на чисто. 
Заштедата во пари е точно, но не е 50%.
Кога ќе ги одбиеш сите заебанции би рекол 25-30%.

Проблемот е што во Македонија, а и општо на Балканот, стандардот ни е низок и посегаме по половични решенија со цел краткорочна заштеда.

И ве молам не го убедувајте човекот дека е паметно да стави плин на Спортаж од 2016.

Нека си ужива во колата и нека се држи понастрана од плински илузии.

Кој се тие заебанции? Менување на филтер на 15.000км кој кошта 800 денари?
Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Присутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1780
« Одговори #2474 на: 17 Јануари 2018, 00:18:24 am »
Од фабрика ставаат турбина, па со тек на време се расипува, фабрички се ставаат разно-разни сензори и тие се расипуваат. На било која кола светнува чек-енџин од разни побуди. Односно сите работи кои се ставаат на колите се  фабрички и сите се расипливи. Фабричките црева попуштаат, не значи дека само од плинот цревата се подложни на пукање. Дека би имал главоболки со плинот не верувам, освен што повеќе ќе ја возиш колата. Башка ако не се лажам velestrumf ја возеше колата на плин низ цела Европа?! Не гледам зошто неговиот совет не би бил меродавен, туку на некој кој никогаш не поседувал кола на плин и немал никакво искуство, него од комшија на другар од братучедот...