Автор Тема: ПЛИНСКИ УРЕДИ - прашања и одговори  (Прочитано 880106 пати)

Отсутен plimont

• Модератор
  • Јуниор
  • Пораки: 868
  • http://www.plimont.com тел.02/2554-666
    • galerija
Одг: ПЛИНСКИ УРЕДИ - прашања и одговори
« Одговори #1320 на: 23 Септември 2014, 17:01:20 pm »
Здраво Плимонт, заинтересиран сум на моето Пежо 306 од 1995 1.1 Моно-Инџекшн 60кс со поминати 150к км конечно да ставам плин па ме интересираат повеќе информации. Трпи ли моторот плин, што би препорачале и цена? Колку предвидувате дека ќе троши повеќе и ќе изгуби на снага, која и вака малку ја има? Ако имате нешто да додадете слободно пишете.

Најпрво цената на плинскиот уред за Пежо 306 со 1.1 моно-инжексион мотор е 350 евра. Ќе се постави стандарден електронски уред со цилиндричен резервоар, со зафатнина од 27 до 60 литри. Овој Пежо мотор сосем добро се однесува на плински погон, не очекуваме никакви проблеми. Колата ќе изгуби сила и брзина околу 5-10% во однос на бензиски погон, а губитокот најмногу се забележува кога се бара максимум од моторот. Потрошувачката е во границата до 20% повеќе од таа на бензин.

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16710
  • Keep it 100
« Одговори #1321 на: 23 Септември 2014, 18:12:25 pm »
Овој резервар се монтира во гепек или во местото на резервното тркало?

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #1322 на: 23 Септември 2014, 19:10:47 pm »
ако резервното тркало ти е цилиндрично тогаш може и таму :D

Отсутен Ogi88

• Редовен
  • Пораки: 1148
« Одговори #1323 на: 24 Септември 2014, 17:25:33 pm »
Кај 306 резервното тркало е под возилото, тие боци се нешто поскапи и треба плус заштита.

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16710
  • Keep it 100
« Одговори #1324 на: 25 Септември 2014, 00:39:18 am »
Ми објасни Сале се убаво, најверојатно ќе поминеме во сабота да ги разгледаме боците што може да се монтираат.

Отсутен racingx

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 51
« Одговори #1325 на: 01 Октомври 2014, 02:42:15 am »
plimont procitav nekade po netov ste vrsele atest na plinski uredi i ako moze da mi kazete dali samo se ide kaj vas i se zavrsuva rabotata ili mora prvo na masinski kako do sega

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20632
« Одговори #1326 на: 01 Октомври 2014, 08:59:34 am »
Иако ги прашуваш директно Плимонт, се извинувам што ќе си дадам за слобода да упаднам во муабетот, пошто пред некое време се бафтав со атест.

Имено, Плимонт може да ти ги даде потребните документи за извршување на атестот, но не се прави кај нив. Јас негде во март ставив плински уред кај мене, па Плимонт ми ја дадоа потребната документација, со која потоа отидов во Аутомакедонија (не мора на Машински да одиш за атест) каде беше извршен увидот, сменета сообраќајната дозвола итн итн.

Не знам дали е нешто сменето во меѓувреме. Доколку е, дечките од Плимонт ќе информираат кога ќе успеат да најдат време.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен tsd

• Почетник
  • *
  • Пораки: 30
« Одговори #1327 на: 01 Октомври 2014, 22:09:08 pm »
Питање, ланди ево уредот кога мења бензин- плин у место ми прави два пати клик,ако смени уз вожња само еднашка. Зошто? :-)  Чисто од раеозналост прашувам

Кликало два пати и така и така бееее :))))
« Последно менување: 05 Октомври 2014, 22:17:44 pm tsd »

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #1328 на: 02 Октомври 2014, 02:32:07 am »
Иако ги прашуваш директно Плимонт, се извинувам што ќе си дадам за слобода да упаднам во муабетот, пошто пред некое време се бафтав со атест.

Имено, Плимонт може да ти ги даде потребните документи за извршување на атестот, но не се прави кај нив. Јас негде во март ставив плински уред кај мене, па Плимонт ми ја дадоа потребната документација, со која потоа отидов во Аутомакедонија (не мора на Машински да одиш за атест) каде беше извршен увидот, сменета сообраќајната дозвола итн итн.

Не знам дали е нешто сменето во меѓувреме. Доколку е, дечките од Плимонт ќе информираат кога ќе успеат да најдат време.

грешиш.

повеќе од 2 години, плимонт организира АТЕСТИРАЊЕ на плински уреди ВО НИВНИТЕ ПРОСТОРИИ... но само за ново монтирани уреди од кај нив... доаѓаш, ја оставаш колата кај нив, они монтираат и нај веројатно истиот ден ке биде извршен атест кај нив. секако ако сакаш атестот да биде направен во таа компанија што тој ден го прави тоа. на располагање за кај нив се: машински, псс, аутомакедонија...

но остатокот од документите ке мора сам да си ги истераш.. значи технички со зелена листа, па во телевизија при мвр, па готовиот документ за проверено-атестирано возило од тие кја што правеле, па пак во мвр на мењање сообраќајна... пола ден губење ако се иде глатко...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20632
« Одговори #1329 на: 02 Октомври 2014, 07:13:09 am »
@racingx: ако прашуваш дали Плимонт прават атест, не прават, туку ти ја спремаат потребната документација. Дали може кај нив? Може, ако ти се чека денот кога они ги договараат луѓето од другите институции (МФС, ПСС, Аутомакедонија) да дојдат во сервис. Ако идеш на втората варијанта, онда ќе треба накнадно да ја досредиш документацијата (нова сообраќајна итн.), како што кажа онак.

Ако е нешто променето, ги молам Плимонт да се изјаснат. Ваков беше случајот пред околу пола година.
« Последно менување: 02 Октомври 2014, 07:47:10 am velestrumf »
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен tsd

• Почетник
  • *
« Одговори #1330 на: 02 Октомври 2014, 17:11:16 pm »
 На технички ти даваат записник, со него одиш у мвр да ти дадат упатница за атест. Плимонт ти даваат само документација за на атест. Со упатницата и со документите од Плимонт идеш на технички и таму завршуваш работа до крај. У мвр ти требаат околу 15тина минути. Носи си 200 ден.  Кешалица и кредитна за адм.такса од110 ден. Ќе ти треба уште 1 од 110 ден и 1 од 200 ден за нова сообраќајна мене овие две уплатници ми ги дадоа у Аутомакедонија когс ми го правеа техничкиот. Речи им на Плимонт таму да го платиш атестот.  Во аутомакедонија се завршува работа за околу пола саат-саат.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #1331 на: 02 Октомври 2014, 20:58:19 pm »
Треба да извршам а-тест т.е. имам а-тест платено во плимонт само не е заведен со нова сообраќајна, треба и да ја  регистрирам и промена нов сопственик?
Треба сето ова наеднаш да се направи.

Како да го изведам ова, да го приложам документот од плимонт за кој сум го платил а-тестот, купопродажен договор, и да ја регистрирам колата и да извадам нова сообраќајна, или треба уште нешто?

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2606
  • Custom made interiors
« Одговори #1332 на: 02 Октомври 2014, 21:29:00 pm »
Значи имаш направено атест само треба да ти се впише во сообраќајна?

Кога ќе ја регистрираш колата ќе го дадеш документот од атестот и тие ќе ти го впишат, ќе си платиш 200 денари за нова сообраќајна ако не може на старата.
Јас правев атест пред месец дена а пред два дена ја регистрирав колата и ми го впишаа во нова сообраќајна плинот.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #1333 на: 03 Октомври 2014, 03:21:20 am »
ги испомешавте работиве... оф леле мајко...

јас зборам за едно, велештумф потврдува скоро се, тси го повторува целиот муабет, дриве-р прашува една работа а дено му одговара за сосем трета...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен tsd

• Почетник
  • *
« Одговори #1334 на: 03 Октомври 2014, 18:19:13 pm »