Автор Тема: Школско возење вс "нормално" возење  (Прочитано 7528 пати)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17594
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Одг: Школско возење вс "нормално" возење
« Одговори #15 на: 20 Март 2016, 00:18:25 am »
Малку офтопик: што е проблемот со враќање во прва брзина при забавување (доколку мора)? Хипотетичка ситуација која ете некад се случува: успоруваш за црвен семафор, и пред само застанување, значи збориме за 5-7 км/ч, веќе си во лер, се пали зелено. Во која брзина ставате за да продолжите со возење?

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6666
« Одговори #16 на: 20 Март 2016, 00:21:21 am »
^^
Некогаш прва, некогаш втора, зависи кога како ќе ми дојде моментот. Претежно втора, ама понекогаш и прва.

Отсутен Vlatzki

• Редовен
  • Пораки: 2069
« Одговори #17 на: 20 Март 2016, 00:33:48 am »
Ако имам време да застанам целосно или да лазам со 2-3км/ч, тогаш ставам у прва.
Ако не, настављам у втора.

Присутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14380
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #18 на: 20 Март 2016, 00:36:25 am »
Зависи и како се одвива сообраќајот пред тебе,ако е колона и се движи бавно ставаш во прва ако колку толку се движи побрзо ставаш втора.Јас сум ставал прва и на 50км/х па никому ништо,морало да се докочи. :)
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3832
« Одговори #19 на: 20 Март 2016, 01:02:05 am »
Oва го најдов за менување во прва брзина додека се движи колата:

Q: I would like to know why is so hard to shift to 1st even if you are barely moving (<5 mph)?

A: Two primary reasons:

1) The first gear synchro is usually much weaker (by design, because most people don't use 1st once the car is moving) than the synchros for other gears, which makes shifting while in motion more difficult.

2) Because the 1st gear synchro is weaker, it wears out faster, which further makes it harder to shift while in motion. This reason tends to come into play more with older cars that have been pushed a bit hard in the past by owners who tend to downshift from 2nd to first at higher than normal speeds.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6538
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #20 на: 20 Март 2016, 10:14:32 am »
Ако ги погодиш вртежите на моторот со вртежите на менувачот во прва, нема многу абење.
Односно за сите брзини ова важи, а ретко кое женско ова го практикува.

Ќе ви потрвдам што точно се бара при менување брзини надолу денеска ако го начекам братучед ми.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29790
    • CARclub.mk
« Одговори #21 на: 20 Март 2016, 11:01:51 am »
Дева Марии. Дева Марии насекаде.

Сите вие што трубите за „школско“ возење, сите вие правите прекршоци. Сите ние правиме прекршоци.

Супер е да проповедаме „школско“ возење, ама во реалноста сите возиме така како што возиме, а по обичното, најобичното возење низ градов се гледа дека никој не вози школски.

Многу, неизмерно многу поважно е возењето да се безбедно наместо школско, и да бидеме увиѓавни према другите во сообраќајот, односно да скотнаме дека не сме сами на улиците и дека и други треба да стигнат таму каде што тргнале, од една страна безбедно и сигурно, од друга страна навремено и без нервози.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55048
  • Махер
« Одговори #22 на: 20 Март 2016, 11:17:45 am »
Дева Марии. Дева Марии насекаде.

Сите вие што трубите за „школско“ возење, сите вие правите прекршоци. Сите ние правиме прекршоци.

Супер е да проповедаме „школско“ возење, ама во реалноста сите возиме така како што возиме, а по обичното, најобичното возење низ градов се гледа дека никој не вози школски.

Многу, неизмерно многу поважно е возењето да се безбедно наместо школско, и да бидеме увиѓавни према другите во сообраќајот, односно да скотнаме дека не сме сами на улиците и дека и други треба да стигнат таму каде што тргнале, од една страна безбедно и сигурно, од друга страна навремено и без нервози.
Светов.

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2837
  • Слобода или смрт
« Одговори #23 на: 20 Март 2016, 13:52:29 pm »
Што се однесува до знаците сум приметил дека кога возам низ ново место редовно гледам знаци. А ако возам низ познато место помалку ги регистрирам. Така кај мене раскрсницата порано беше десно правило сега е регулирана со знак. Наводно знакот бил од септември. Јас го приметив околу нова година..

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5839
« Одговори #24 на: 20 Март 2016, 21:28:23 pm »
Малку офтопик: што е проблемот со враќање во прва брзина при забавување (доколку мора)? Хипотетичка ситуација која ете некад се случува: успоруваш за црвен семафор, и пред само застанување, значи збориме за 5-7 км/ч, веќе си во лер, се пали зелено. Во која брзина ставате за да продолжите со возење?
Абе тоа е веќе друго, така да, или кога поминуваш кај нешто нерамно ќе ставиш во прва ама ја викам да не го учел инструкторот да враќа од 2-ра во 1-ва при најнормално застанување... Комисијата бара да вратиш до 2-ра и после си стискаш куплунг... Прва се става само во тие ситуации кои ги спомна/спомнав, кога веќе речиси си застанал па треба да продолжиш. Или ако кочиш на снег, мраз па идеш на моторно.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8770
  • Пичлеме
« Одговори #25 на: 20 Март 2016, 22:34:44 pm »
Чупе отворе тема а? Затоа уште активна е темата а? Иако усвета фатило чупето, надешта последна умира :P ;D

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #26 на: 23 Март 2016, 00:04:00 am »
Здраво на сите. Го имам читано форумов повеќе пати (некои теми) и ми се допаѓа. Гледам дека овде има доста луѓе кои знаат многу за возење и возила. Е сега, мене ме интересира, зошто е толку на пик земено школското возење на кое те учат во автошкола? Јас сум положена од 2015 година али ретко возам, а кога возам, возам како што ме научиле во автошколата бидејќи и не знам поинаку. Мене ми имаат најдено замерка другари дека кога возам не ја штедам колата (трета и четврта брзина нешто), а ни горивото. Исто така дека возам преспоро. Јас возам највеќе 50 км/х низ Скопје бидејќи толку е дозволено и не ми е јасно како е ова погрешно и зошто добивам коментари дека премногу возам школски? Како да се научам да имам подобра рутина во возењето и да не биде школски (без кршење на правилата). Ај се надевам дека ќе добијам некој совет ! :)

aj во ПП да ми се пријави форумџијата од форумов кој направи дупли акаунт и ја пиша оваа заебанција...

затоа што не е нормално ваков текст да срочиш во 5 реда муабет... пардон, грешно се изразив... не е нормално оволку глупости да се истресат во 5 реда муабет..

значи...? кој е од вас тука присутните...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6538
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #27 на: 23 Март 2016, 07:30:55 am »
Не знам кој беше, ама одам јас сега на фемина да направам акаунт и нова тема во гледам има љубов и секс категорија.
„Лоши вс добри момци“