Автор Тема: Се за iPhone и останати i уреди.  (Прочитано 660736 пати)

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
Одг: Се за iPhone и останати i уреди.
« Одговори #1695 на: 26 Септември 2014, 02:22:31 am »
Најди еден пост каде што сум плукал по андроид.

И те молам малце по детално образложи ми што не ти се допадна, што е срање? Освен блутот секако ;D
Ова ако не те мрзи, ако те мрзи да сме здрави и живи :)

Јас не викам дека на секого мора или треба да му се допаѓа ајфон, таман работа, а уште помалце мене лично ми мења :) Него ретко среќавам квалитетна критика, а го користам долги години, па ме интересира.

Редовно се тоа плукања за блутут, цена, и овие рандом глупости секој септември што се појавуваат, како сликите од последниве страни.

Значи не дека нема ок критики и мислења, али многу по ретки се во однос на глупостите што се пишуваат колку да се пишат.

Голф не сакам дека е срање. Зошто е срање? Па дека е срање и за ништо не го бива, плус скап е, а и малце мењаат во изглед :)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #1696 на: 26 Септември 2014, 03:16:38 am »
Леле какво Епл лоби сте еј, одма скокате :)

Телефонот е ОК, скап, направен за просечно глуп американец, кој со тие коцките ке успее да се снајде, нема што да се чепка на него. За чепкало, гик, ентузијаст за техника му е досаден телефон. Уствари, би рил, телефонот е dull. Досаден, нема ништо посебно во него. ДА не сецка, ДА супер е оперативниот систем и се тоа. Во ред.
Скап? Да премногу, ама им се може, let it be.

Продаден во милијарда примероци? анд со ? Да, се продава, ама не значи дека е најбољи на свет и дека незнам шо треба да аѓам во несвест сега.

Не би купил Ајфон. не дека не го бива, едноставни причини, 1) несакам да имам нешто што секој втор пека да го има. 2. Досаден, неиновативен оперативен систем, без можност за кастомизација каква што сум навикнат.

Дека е брз, стабилен и се тоа се е ОК, ама ве молам познавачи, земете флегшип, во ценовен ранг на ајфон (добро де не постои 200 евра се помалку, али нема везе) и ако ви засецка, закочи на истото работење да правиме муабет. Не споредувајте генерално андроиТ (од типот Сони миро, спиро...) пробајте тоа што ви треба. Е да, не кочи, ХТЦ-то мое не се укочило никогаш, апсолутно никогаш, не подзасецкало и слично.

И едноставно никогаш не би земал Ајфон, Дил вит ит :D Уствари имав 5ка, само што искочи, за без пари, едноставно уште истата секунда решив дека ке го подарам на мајка ми а јас ке си купам телефон :)

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 9196
  • Пичлеме
« Одговори #1697 на: 26 Септември 2014, 08:07:24 am »
Брат, ај да свиткаме по еден Ајфон 6...

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45016
  • Il Moderatore
« Одговори #1698 на: 26 Септември 2014, 08:09:41 am »
имат нешо, не е се така.
немат чоек шо немат фатено ајфон а имал друго и обратно. барем на тие кои им значи телефонот.

Користев 3GS и 4 еден по друг, подолго време, како примарни телефони. Телефонот како алатка многу ми значи, ама за чалам не ми значи.
Сега за сега, не се враќам на IOS. Барем додека не направат нешто револуционерно во корисничкиот интерфејс и употребливоста. Само лупање екстра фунции и редизајн на изгледот на иконите, не е доволно за мене. Кога сакам нов телефон, сакам употребливоста да му е поголема од пред 10 години. Сега за сега за мене iPhone не е во домен на интерс, 3GS со IOS 6 е исто функционален како iPhone 5s so IOS 7 (за iPhone6 и iOS8 не можам да зборувам, не сум имал прилика да користам), работата е што најчесто користените апликаци бараат понов OS, намерно - за да го задвижуваат пазарот на мобилни, инаку ќе беше „што ќе ми е нов ајфон, стариот исто ми работи“.

BTW, прекрасна споредба:

Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20893
« Одговори #1699 на: 26 Септември 2014, 09:03:51 am »
Леле какво Епл лоби сте еј, одма скокате :)

Телефонот е ОК, скап, направен за просечно глуп американец, кој со тие коцките ке успее да се снајде, нема што да се чепка на него. За чепкало, гик, ентузијаст за техника му е досаден телефон. Уствари, би рил, телефонот е dull. Досаден, нема ништо посебно во него. ДА не сецка, ДА супер е оперативниот систем и се тоа. Во ред.
Скап? Да премногу, ама им се може, let it be.

Продаден во милијарда примероци? анд со ? Да, се продава, ама не значи дека е најбољи на свет и дека незнам шо треба да аѓам во несвест сега.

Не би купил Ајфон. не дека не го бива, едноставни причини, 1) несакам да имам нешто што секој втор пека да го има. 2. Досаден, неиновативен оперативен систем, без можност за кастомизација каква што сум навикнат.

Дека е брз, стабилен и се тоа се е ОК, ама ве молам познавачи, земете флегшип, во ценовен ранг на ајфон (добро де не постои 200 евра се помалку, али нема везе) и ако ви засецка, закочи на истото работење да правиме муабет. Не споредувајте генерално андроиТ (од типот Сони миро, спиро...) пробајте тоа што ви треба. Е да, не кочи, ХТЦ-то мое не се укочило никогаш, апсолутно никогаш, не подзасецкало и слично.

И едноставно никогаш не би земал Ајфон, Дил вит ит :D Уствари имав 5ка, само што искочи, за без пари, едноставно уште истата секунда решив дека ке го подарам на мајка ми а јас ке си купам телефон :)

1. Интересно како тоа, кога год ќе се побара од некој што сере за (во случајов) ајФон да се изјасни зошто го има тоа мислење, и врз база на кое искуство го има основано тоа мислење, тоа е протолкувано дека „Епл лобито скока и се расправа“. Баш фино. Не можеш слика да пребациш преку блутут, тоа е тоа, срање е телефонот.

2. Никој не те тера. Тоа не значи дека телефонот не чини (како што и самиот посочуваш).

3. Повели познавач, види што се’ хардвер треба да се набие во флегшип Андроид телефон, за да може да работи како што викаш. И понекогаш ни тоа не е доволно (Додо се пожали дека на LG G3 системски анимации сецкаат - шта речи). Мојот флегшип телефон од пред две години (2012), не може да се носи со флегшипот на Епл од пред 4. Шта речи, вторпут.

4. Никој не те тера (вторпат), и никој не треба да „дил вит ит“ осим ти. Тоа пак не значи дека телефонот е срање, туку дека сеуште не можеш да пребациш слика преку блутут.
« Последно менување: 26 Септември 2014, 09:45:07 am velestrumf »
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Пораки: 7132
  • Бенве сие бенве
« Одговори #1700 на: 26 Септември 2014, 09:24:39 am »
Iphone во рака во споредба со било кој телефон од „останатите“ е разлика небо и земја, квалитет на изработка до нај мал детал. апликации кои што мене ми се потребни ги има за него, меил, вибер, скајп, мапс, музички плеер, фејсбук, тјун ин радио и нешто ситно. Сите од овие работат перфектно и брзо, за разлика од андроид каде што скајпот знае да „затаи“ во позадина и со денови, не дава нотификација дека има стигната порака или пропуштен повик се додека не го отвориш, а црпи ресурси постојано. Имам андроид на ајде да речам посовремен телефон, со 2гб рам и добар процесор, на времето со 512рам и амд ГТА ја играв дома, а телефонов знае да закочи при премин од една во друга апликација.
За мене е битно: БРЗИНА на извршување на дадени задачи, одличен екран, стабилен софтвер и многу битно, едноставна манипулација, кај Iphone тоа значи ракување со една рака, што е можно подобра камера.
Живо ме интересира што тоа кастом апликации ромови флешови и ремапи имаат закоравениве андроид фанови во нивните телефони, може ќе ме премислат, не знам, па ќе го кастомизирам телефонов и ќе почнам и јас да „хејтам“

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30676
    • CARclub.mk
« Одговори #1701 на: 26 Септември 2014, 09:45:43 am »
Мене лично ми смета затвореноста на екосистемот на Apple и ограничените можности за персонализација на телефонот.

Не ми се свиѓа тоа што морам да користам iTunes за да направам/префрлам било што. Со Андроид е значително полесно - уштекувам кабел, копи-пејст, завршено. Јас разбирам дека со тоа се заштитува телефонот, но од аспект на корисност ми е (повеќе од) малку ограничувачки.

Андроидот можам да го персонализирам и кастомизирам како што ми душа сака. Можам да си мењам апликации, виџетчиња, да правам мање-више што сакам. Разбирам дека не сум просечен корисник на телефон, ама не сум ни некој хеви-дјути јузер. Телефонот ми проверува 5 e-mail адреси, цело време е врзан на социјални медиуми, користам скајп, вајбер (за жал) и уште пар други апликациички за комуникација.

Дополнително (и ова е максимално субјективен став), цел живот сум имал нетрпение кон ароганција, а Apple, нивните вработени и нивните fanboys и корисници имаат една одредена аура на ароганција и better-than-thou гледање од повисоко кои едноставно не можам да ги надминам. Најверојатно затоа и ми се омрзнати нивните уреди, нивниот начин на функционирање и нивната култура, исто како што ми омрзна Hyundai ради Лошко и Volvo ради Онак.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #1702 на: 26 Септември 2014, 09:53:44 am »
Симо и Дејвокер си кажаа малце по конкретни мислења зашто не сакаат ајфон. Толку е едноставно.

Не знам зашто мислите дека лобирам за ајфон. Ако продадат повеќе имам некаков ќар? Ако само јас купам глупо ќе ми биде, и малце незгодно?

Иначе зеро со џеилбрејк отворен ти е ајфонот прилично, не знам како е тоа во споредба со андроид, али виџети, менување изглед на икони, прескокнување на itunes ти се достапни како опции.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45016
  • Il Moderatore
« Одговори #1703 на: 26 Септември 2014, 10:06:54 am »
Јас само кажав зошто јас не би користел во моментов IPhone. Ама тоа се моите 2 cents, секој со својот есап, затоа има и андроиди и ајфони и виндоус телефони. ;) Затоа има телефони од 200е и телефони од 1200е. Секој со својот памет.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #1704 на: 26 Септември 2014, 10:11:01 am »
Така де, мислам дека ниту јас, ниту веле никого не убедуваме дека мора да користи ајфон :)

Јас не ни викам дека е најдобар телефон моментално, само викам дека е одличен телефон. А и разликата во цена во однос на галакси с5 мислам дека е само 50тина евра, така да не е ни толку многу поскап од конкуренцијата. Ова сега на брзина што погледнав на ледиком, ваљда не утињам нешто.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30676
    • CARclub.mk
« Одговори #1705 на: 26 Септември 2014, 10:17:50 am »
Ерм, ако збориме за iPhone 6, разликата е х2.

iPhone 6 - 58.490 мкд
iPhone 5S - 31.400 мкд
Samsung Galaxy S5 - 27.800 мкд
HTC One M8 - 27.800 мкд.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #1706 на: 26 Септември 2014, 10:20:14 am »
Не бе шеска, за пет ес праиме муабет. Цената му беше слична и пред 2-3 месеци, да не мислите деновиве му паднала драстично :)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20893
« Одговори #1707 на: 26 Септември 2014, 10:20:35 am »
Ерм, ако збориме за iPhone 6, разликата е х2.

iPhone 6 - 58.490 мкд
iPhone 5S - 31.400 мкд
Samsung Galaxy S5 - 27.800 мкд
HTC One M8 - 27.800 мкд.

iPhone 6 сега го донесоа.

Apply same logic као кога ќе донесат нов модел на кола.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #1708 на: 26 Септември 2014, 10:28:54 am »
Мене лично ми смета затвореноста на екосистемот на Apple и ограничените можности за персонализација на телефонот.

Не ми се свиѓа тоа што морам да користам iTunes за да направам/префрлам било што. Со Андроид е значително полесно - уштекувам кабел, копи-пејст, завршено. Јас разбирам дека со тоа се заштитува телефонот, но од аспект на корисност ми е (повеќе од) малку ограничувачки.

Андроидот можам да го персонализирам и кастомизирам како што ми душа сака. Можам да си мењам апликации, виџетчиња, да правам мање-више што сакам. Разбирам дека не сум просечен корисник на телефон, ама не сум ни некој хеви-дјути јузер. Телефонот ми проверува 5 e-mail адреси, цело време е врзан на социјални медиуми, користам скајп, вајбер (за жал) и уште пар други апликациички за комуникација.

Дополнително (и ова е максимално субјективен став), цел живот сум имал нетрпение кон ароганција, а Apple, нивните вработени и нивните fanboys и корисници имаат една одредена аура на ароганција и better-than-thou гледање од повисоко кои едноставно не можам да ги надминам. Најверојатно затоа и ми се омрзнати нивните уреди, нивниот начин на функционирање и нивната култура, исто како што ми омрзна Hyundai ради Лошко и Volvo ради Онак.

Се молам да почнам пак ајтјунс да користам, се е прегледно подредено по плејлисти албуми и слично. Кога префрлам во телефон со копи-пејст методов се разочарувам. Бркај ги по телефон фајловите каде завршиле, плејлистите се неверојатно потешки за средување и имаат мноогу намалена прегледност. Ако го пратам фајлот преку блутут пак треба брканица да играм во кој фолдер слетал и слично.

Вчера пробав да сменам рингтон за порака и се мачев 20 минути за на крај да отворам на нет за да најдам. Каква глупост, сите подесувања за звуци (рингтонови алерт тонови јачина и сл) се во settings меѓутоа звук за порака се менува преку апликацијата за пораки. Па добро кој тоа го смисли и рече ејјј топ е вака!

Сите работи кои ги плукате кај Ајфонот ги плукав и јас пред да почнам да користам, ајтјунс за мене беше тешка глупост не ти дава ништо да правиш затворен систем незнаеш дали ископирало кај отишло. После некое време сфаќаш дека ти дава да правиш се што сакаш, интеграцијата со музиката е фантастична и андроидите едноставно неможат ни да си замислат нешто слично.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен negoznam

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 541
« Одговори #1709 на: 26 Септември 2014, 10:29:29 am »
Повеќете што го ругаат ајфонот не се потрудиле доволно да го расчепкаат.
Замена за ајтјунс(кој стварно е фрустрирачки) е ајтулс и не, не треба џеилбрејк.
Исто така постои начин за инсталација на кракувани апликации без џеилбрејк.

Со џеилбрејкот се отвараат многу можности, а искача за секоја иос верзија. Така да муабетот дека не можел да се кастомизира паѓа во вода.

Убаво кажа банзаи, често пати се плука неосновано а кога ќе пробаш да дебатираш и да побиеш некои нонсенс критики одма си квалификуан како епл-глуамериканец-фанбој. Не ја сфаќам таа потреба да се напаѓа колку да се напаѓа.

Мене многу поиритирачки ми се андроид фанбојс кои глумат гикови и се палат на бенчмаркс, октапроцесори и мегапиксели кои иако на хартија звучат убаво но во реалноста често и не се толку сјајни.

@Zero Почекај официјална цена во тмобајл за реална споредба. Во at&t на пример иста цена е ајфон 6 и самсунг с5.