Автор Тема: Top Tier Detergent Gasoline  (Прочитано 4934 пати)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
Top Tier Detergent Gasoline
« на: 22 Ноември 2015, 23:17:27 pm »
Интересна тема за разговор:
https://en.wikipedia.org/wiki/Top_Tier_Detergent_Gasoline

Спецификација за гориво која ја налагаат "европски" и јапонски компании, (BMW, Mercedes, VW, GM, Honda, Toyota) оние најушспешните, а никаде ја нема во Европа ниту пак во Јапан???
Што е трикот?

Инаку ми се допаѓа во глобала целиот концепт на TTDG стандардот кој ке биде наметнат, веројатно и во Европа, тука ја вбројувам и МКД.
Само кога?
Зошто доцниме...Зошто?

Можеби ова некому не би му одговарало:
"the regular use of this type of gasoline results in improved engine lifе"

A?a?A?a?

Читајќи по USA форумите, дури некој од дилерите на возила препорачуваат да се користи овој тип на гориво на одреден број на поминати километри.
Сега за сега пумпите со ова гориво ги има во USA, Canada и Puerto Rico.

Со оглед на тоа какво гориво се точи кај нас, ова би бил вистинскиот избор.

По ЕРА стандардот секое гориво мора да задоволува стандардите, односно да содржи одредени адитиви во себе. Квалитетот на адитивите кои се додаваат се посебна прикаска. Практично тука лежи зајакот и за квалитетот на истото. Основата е таа.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44390
  • Il Moderatore
Одг: Top Tier Detergent Gasoline
« Одговори #1 на: 23 Ноември 2015, 07:53:43 am »
Користи BP или Shell (и други премиум горива) во секоја можна прилика и ќе добиеш гориво со подобри од Top Tier пропишаните стандарди и во Европа. Барем така се фалат и BP и Shell, со тоа што Shell оди и подалеку и вели дека нивните горива содржат неколкукратно повеќе адаиви за прочистување од top tier стандардот. Исто и BP, тврдат дека одсекогаш го надминувале тој стандард, иако формално 2013 се приклучиле на иницијативата.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5142
  • The Spartan General
« Одговори #2 на: 23 Ноември 2015, 08:20:32 am »
Како се утврдува тоа кај нормален корисник?
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #3 на: 23 Ноември 2015, 08:28:26 am »
И мене тоа ме интересира.
Има уште еден момент.
Што они подразбираат под додавање на детергенти :)
Веројатно адитиви, кои некој од нас ги ставаат во резервоарите за прочистување на системот за вбризгување на гориво.

Симо...Шел или БП кај нас се само на папир.
Инаку ете ги, во листата на пумпи се и двете :)
Само не кај нас, за жал...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #4 на: 23 Ноември 2015, 08:42:40 am »
Последната година и пол се трудам да ставам бензин од една бензинска (JetOil блиску е до кадешто живеам). Не е премиум како БП или Шел, и секогаш квалитетот на 98цата е конзистентен. Некогаш што имам забележано е кога возам само градска (цел резервоар, без да излегувам на автопат), ми се менува звукот на моторот, особено ако возам премногу тргни-застани. Станува гласен дури и во ниските вртежи, брчи повеќе некако на суво,  и после возење на автопат околу 100км го снемува.

Сега ме замисли со овие детертентските горива. Баш ќе пробам еден резервоар декемвриски (ем ладно, ем тргни-застани, ем немам планирано некое патување, ем ќе менувам масло) да видам дали така ќе прави и со Шелл Ви-Пауер.  :)

Едит.

Сите овие производители имаат мотори со директно вбризгување и беа едни од поголемите противници на Е10 горивото, затоа што им ги уништуваа инјекторите со алкохолот. БМВ одеше и до таму да не признава гаранција на инјекторите на моторите за директно вбризгување ако некој возел на  Е10 95ка. Повеќето мотори од првите генерации мотори на БМВ со директно вбризгување мораат да се возат со Е5 95ка или 98ца/100ка без алкохол за да си ја задржат гаранцијата и пружат оптимална работа на моторот.
Една од причините за ова се неколкуте конструирани режими на експлоатација во самиот мотор. Во зависност од стилот на возењето (економично, комфорт, или спортско) ЕКУ-то ја менува работата на моторот, температурата, тактовите на вбризгување, протокот на воздух со аголот на вентилите (влезни+излезни). Ако имаш гориво со послаб квалитет или понисок број на Октани или “нечисто“ гориво, системот се загадува и откажува многу побрзо, отколку вообичаеното.

Интересен податок е на Форд СЦИ моторот во Мондео МК3 се погоди точно во тоа време кога Е10 ката земаше преголем замав. И си ја плати цената за тоа. Еден од полошите мотори на бензин кои некогаш имаат излезено од Форд.
« Последно менување: 23 Ноември 2015, 08:55:58 am Luki Junior »

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44390
  • Il Moderatore
« Одговори #5 на: 23 Ноември 2015, 09:48:28 am »

Симо...Шел или БП кај нас се само на папир.
Инаку ете ги, во листата на пумпи се и двете :)
Само не кај нас, за жал...
Затоа и реков, стално кога ќе ти се пружи прилика. (Бугарија, Грција и земји над Србија)
TBi моторот во мојата кола се покажа прилично осетлив на неквалитетни горива, за разлика од стандардните бензинци во Стилот-то и 166-ката, кои „џвакаат“ речиси се`. Со првото утринско палење веќе знаеш што имаш во резервоар, а да не зборувам за други симптоми, како ретардација на палењето до момент кога knock сенсорот веќе не може да корегира и лимит на бустот при забрзување. Со 100 октанското гориво (наводно shell) од супертрејд ми се нема случено ниеднаш да се јават овие симптоми, а имам наточено 5 или 6 полни резервоари веќе од таму. Се надевам дека ќе рашират мрежа и ќе се раздвижи пазаров малку со квалитетни горива.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #6 на: 23 Ноември 2015, 10:05:22 am »
Еве Luki има можност во Немачка да точи на различни пумпи, веројатно каде што има далеку поквалитетно гориво одклолку кај нас.
Многу малку од луѓето го знаат и она кој он го кажа, со Е5 или Е10 стандардот за производство и состав на горивата.
Искрено незнам ни по кој стандард се продаваат горивата кај нас...
Да не имате таква информација?

Во Србија обично точам на ОМВ или пак на таа нивната НИС. По кажувањето на луѓето, наводно тие имаат подобро гориво од останатите.
Но сепак мислам дека се далеку од TOP TIER.

Мора подетално да се истражи ова со детергентиве како адитиви во горивата.
Не сум бил одамна на факултет, да видам да не имаат некоја нова студија, ама чисто се сомневам :)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14754
« Одговори #7 на: 23 Ноември 2015, 12:12:43 pm »
Јас во Врање турив нафта од OMB, ништо посебно.

Турив еднаш нафта во Грција од Shell...моторот се прероди.

Кај нис истиот ефект го имаш ако на полн резервоар ставиш додаден адитив. Јас пропав со Sonax адитив од Тинекс и моторот потполно го смена звукот и повлекувањето беше каде каде подобро, нешто слично што доживеав со дизел од Shell.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
Одг:
« Одговори #8 на: 23 Ноември 2015, 16:18:40 pm »
Зборуваме за скроз различно гориво, не за стандард со адитиви. Јас искрено никаква разлика не сум приметил на горивата, искрено ви завидувам како успевате во тоа...

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14738
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #9 на: 23 Ноември 2015, 16:51:28 pm »
Моторите се смируваат/вознемируваат драстично,влечат повеќе/помалку,помалку/повеќе трошат итн...
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #10 на: 01 Декември 2015, 21:30:13 pm »
Втор ден возам на Shell VPower Racing 100.
Освен што значително погласно работи кога е загреана, друга разлика не гледам. Потрошувачката иста како и на обична 98ца/100ка.
Ова само од градска. Ако излезам на автопат и ја издувам малце можеби различна ќе е приказната.
Сега за сега, 18 центи повеќе по литар не вредат.  :)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #11 на: 01 Декември 2015, 22:02:56 pm »
Не знам колку беше на OMV?
Инаку забележав дека за по некој цент се разликуваат цените на бензините?

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #12 на: 01 Декември 2015, 22:14:51 pm »

Не знам, ОМВ немам во близина. Од т.н. премиум бензински имам Shell/Aral/Total.

Цените се овие на бензинските околу мене.  
http://www.clever-tanken.de/tankstelle_liste?spritsorte=6&ort=52070&r=10.0&sort=None&page=1

Обична 98ца 1.30, јас танкирав за 1.48 (56 литри). Резервоарот ми е 63 литри. Иначе, тука цените се менуваат барем 3-4 пати на ден.  ;D

Едит:
Наредниот резервоар ќе биде од Арал (во кој бензинот е од British Petroleum). Бидејќи живеам на граница со Холандија/Белгија, ќе пробам и од француските премиум бензински. Па ќе видиме што ќе излезе.  :)
« Последно менување: 01 Декември 2015, 22:21:33 pm Luki Junior »

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3297
« Одговори #13 на: 02 Декември 2015, 00:31:05 am »

Не знам, ОМВ немам во близина. Од т.н. премиум бензински имам Shell/Aral/Total.

Цените се овие на бензинските околу мене.  
http://www.clever-tanken.de/tankstelle_liste?spritsorte=6&ort=52070&r=10.0&sort=None&page=1

Обична 98ца 1.30, јас танкирав за 1.48 (56 литри). Резервоарот ми е 63 литри. Иначе, тука цените се менуваат барем 3-4 пати на ден.  ;D

Едит:
Наредниот резервоар ќе биде од Арал (во кој бензинот е од British Petroleum). Бидејќи живеам на граница со Холандија/Белгија, ќе пробам и од француските премиум бензински. Па ќе видиме што ќе излезе.  :)

Луки друже јас сум неколку пати во годината во Моншау по службени активности. Следниот пат кога ќе одам ќе се видиме да скршиме два муабети јас частам пиво. ;)

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #14 на: 02 Декември 2015, 07:31:25 am »
Луки друже јас сум неколку пати во годината во Моншау по службени активности. Следниот пат кога ќе одам ќе се видиме да скршиме два муабети јас частам пиво. ;)

Договорено. А за частењето, кај си видел гостите да частат!?  :)