Автор Тема: Водородни ќелии (H2), хидро метан и HHO (Brown's gas) ќелии  (Прочитано 44964 пати)

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7689
  • Хорска Секција
Одг: Водородни ќелии (H2), хидро метан и HHO (Brown's gas) ќелии
« Одговори #15 на: 09 Октомври 2011, 23:03:27 pm »
Наместен е на 22А. Со повеќе ампери ќе го рикне алтернаторот/акомулаторот.

Што се однесува до уредот, во етерот се пишуваат контраверзни и дијаметрално спротивни теории за ННО. Која е точна од нив, ќе знам од прва рака(а вие овде од втора :D) за кусо време. Теориски е поткрепена теоријата околу функционирањето на уредов, останува уште тоа да се потврди на дело и потоа да донесеме генерален заклучок.

Постапката на монтажа, малку теорија и резултатите од испитувањето ќе бидат достапни во електронска форма екслузивно за carclub. Благодарност до Плимонт кои се нафатија да донираат и монтираат еден уред за тестирање. :D
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43651
  • Il Moderatore
« Одговори #16 на: 10 Октомври 2011, 00:02:59 am »

Што се однесува до уредот, во етерот се пишуваат контраверзни и дијаметрално спротивни теории за ННО. Која е точна од нив, ќе знам од прва рака(а вие овде од втора :D) за кусо време. Теориски е поткрепена теоријата околу функционирањето на уредов, останува уште тоа да се потврди на дело и потоа да донесеме генерален заклучок.

Постапката на монтажа, малку теорија и резултатите од испитувањето ќе бидат достапни во електронска форма екслузивно за carclub. Благодарност до Плимонт кои се нафатија да донираат и монтираат еден уред за тестирање. :D

Мене ме плаши физиката позади сето ова, поточно законот за запазување на енергијата. Она што ќе го создадеш во вид на енергија од HHO не може да биде повеќе од енергијата што си ја потрошил за создавање на HHO (и тоа не ги рачунаме загубите) :)
Тука теоријата ме ремети :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #17 на: 10 Октомври 2011, 00:09:56 am »
Поентата не е да се користи ННО како погонско гориво, туку да се користи за поубаво согорување на примарното гориво плин (во случајов). Тоа значи ослободување на повеќе механичка енергија, а помалку топлинска, за исто количество на плин.
Водородот побрзо гори и од бензин и од плин, па малото количество (околу 10% во однос на плинот во мојот случај) во смесата со воздух и го помага согорувањето на плинот во цилиндрите. Со тоа се зголемува ефикасноста на моторот, т.е. се зголемуваат економичноста и/или моќноста, но за сметка на тоа и се намалува работната температура на моторот.

Инаку приказните дека од вода со електролиза може да се добие доволно ННО како единствено погонско гориво се луцидни. Не постои перпетуумобиле!.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #18 на: 10 Октомври 2011, 00:22:31 am »
Поентата не е да се користи ННО како погонско гориво, туку да се користи за поубаво согорување на примарното гориво плин (во случајов). Тоа значи ослободување на повеќе механичка енергија, а помалку топлинска, за исто количество на плин.
Водородот побрзо гори и од бензин и од плин, па малото количество (околу 10% во однос на плинот) во смесата со воздух и го помага согорувањето на плинот во цилиндрите. Со тоа се зголемува ефикасноста на моторот, т.е. се зголемуваат економичноста и/или моќноста, но за сметка на тоа и се намалува работната температура на моторот.

Да видиме :) Ако го бива, ќе те копирам во проектот :) Ако ми го надокнади горивото клима компресорот што ми го јаде, тогаш веќе вреди за размислување :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #19 на: 10 Октомври 2011, 00:25:23 am »
Ако уклучиш клима, згрмиш музиката у кола, у зима и грејачот за задно стакло, а генераторов уклучен - отиде алтернаторот :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #20 на: 10 Октомври 2011, 00:35:32 am »
Ако уклучиш клима, згрмиш музиката у кола, у зима и грејачот за задно стакло, а генераторов уклучен - отиде алтернаторот :)

120A има ова алфава.. белким ќе издржи  :D

Отсутен kerting

• Почетник
  • *
  • Пораки: 6
« Одговори #21 на: 11 Октомври 2011, 13:03:39 pm »
Ima najava od opek za tuzba protiv plimont za bezpravno koristenje na voda kako gorivo, zas ke im se namali prodazbata na fosilni goriva :).

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20634
« Одговори #22 на: 11 Октомври 2011, 15:41:31 pm »
Ima najava od opek za tuzba protiv plimont za bezpravno koristenje na voda kako gorivo, zas ke im se namali prodazbata na fosilni goriva :).

Пхахахаха ;D ;D ;D

#win :D
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен google

• Редовен
  • Пораки: 2396
« Одговори #23 на: 12 Октомври 2011, 01:46:17 am »

Пхахахаха ;D ;D ;D

#win :D

PA PA PA...od kaj se izbacuvaat vakvi paceri be samo da kazat nesto...

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6214
« Одговори #24 на: 16 Октомври 2011, 00:04:11 am »

како го наместивте со некој регулатор?

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #25 на: 20 Октомври 2011, 13:25:11 pm »
Да, има регулатор и амперметар. Додека не е загреан уредот влече помала стурја, но кога ќе се загрее струјата знае драстично да порасне. Затоа мерењето на 22А се прави откако малку ќе поработи моторот на плин за уредот да се загрее.

Отсутен k_apostolski

• Почетник
  • *
  • Пораки: 14
  • hmmmm....... I like apples :)
« Одговори #26 на: 05 Ноември 2011, 01:02:35 am »
Овој проект се обидов да го изведам со така наречени "wet cells" односно намотана жица во вода и резултатите беа разочарувачки, се доби влошена потрошувачка на LPG/бензин зошто бидејќи енфикасноста на конверзија на овие системи е многу мала се уверив самиот со различни проби, мерења, користев забрзувачи на реакцијата односно елементи кои ке допринесат за поголемо производство на гас во соодветен процент (КОН, NaOH). Системот само ја оптерети електричната инсталација на возилото а производството на гас остана слабо. Ви препорачувам да не пробувате со "wet cells" бидејќи искрено ништо нема да добиете пробав и сериско и паралелно врзување на 2 ќелии сепак производството остана незабележително. Проектов го спремав за дипломска работа на Машински факултет така да не си трошете време. Сакав да добијам материјал челик 316L се обратив до "Завар"  за изработка на "Dry Cell" но немаа и се откажав.
Ако некој пробал или има можност "Dry Cell" нека пише сакам да знам мислам дека чувам од материјалите и би му се нашол за помош.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #27 на: 06 Ноември 2011, 22:03:49 pm »
Моментално сме во фаза на тестирање на Dry Cell, како што веќе опишав. Наскоро ќе пишам статија за HHO и нашите експерименти со него.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #28 на: 01 Декември 2011, 10:09:46 am »
и? што бидна со резултатите?

јас деновиве ке вградам келија на дизел возило. воилото е олд скул дизел технолигија, што би се рекло најблиску од електроника во возилото има радио касетофон... да видиме како ке се покаже на него. би требало да се добие на снага, што адекватно враќа во заштеда во потрошувачка...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6214
« Одговори #29 на: 01 Декември 2011, 12:07:58 pm »
каква ќелија ке ставаш? стави слики да видиме како ке изгледа сето тоа