Автор Тема: Спарк,Матиз или даевоо матиз  (Прочитано 24555 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34156
  • Таков е животот... јебига
Одг: Спарк,Матиз или даевоо матиз
« Одговори #30 на: 20 Август 2015, 09:38:59 am »
И матизите у Диро шо беа, се Романски. Исто и мојот. :)

Тууу шпанска серија ебаго. Имав изумено дека дел се правени и во РОманија.

Матизот е подобар исклучиво поради прегледноста,и мислам дека само и таа му е предноста.која кај Спаркот е малку полоша во пределот на вратите лево десно поради триаголникот напред.

Потврдено, троа помала видливост има, мене на почетокот ми беше чудно малце тоа но се навикнав и сега немам проблем со прегледноста.
Масивниот триаголник им беше наједноставна мерка малку да го подобрат при краш тестови.

Имавме службени Матизи кои се возеа кога немаше поасална кола слободна. Катастрофа е слаб збор за таа кола.

Пошто сите таму бевте мангупи, фалбаџии најголеми а ги купивте матизите со фабрички дефекти по цена од 4700 евра нови. Јас тие не би ги купил ни за 3000 евра.

Отсутен tdejan

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 141
« Одговори #31 на: 20 Август 2015, 10:37:47 am »
Интересна тема, па еве и јас да напишам нешто за неа, пошто гледам дека многу ги вреѓаат и потценуваат овие количиња.
За жена ми на времето (2010) купивме Спарк 0,8 од 2008. Како женско таа беше загреана за 206ка, за Јарис, ама ко виде за тие пари какви странски кршови се купуваат, за истите пари си купи 2 години старо количе, уште под гаранција, ама со опрема Серво, Клима, Аирбаг, електрика на стакла, ехтра ЦД-радивце. Со количето досега поминавме над 60.000км, цела Македонија и надвор на скијање во Бугарија, никаков проблем, солидно комфорно.
Да се вратам на темата: и ние имавме иста дилема, дали Матиз или Спарк ама прво Спаркот е сепак (колку толку) понов модел, внатрешноста е доста робусна (на мојот ниту крцка ниту зуе ништо). Не знам дали е правило или не, ама кај неколку Матизи видовме пожолтена/побледена пластика на шалт табла? Кај нас реши тој момент, сепак изгледа како (барем) малце посериозно количе, и да сме реални, технологијата сепак си оди напред.
За одржување редовно си оди кај маршер од форумов, и ако добро памтам и негов совет беше сепак да се оди на Спарк, и тој даде последен збор и при купувањето (со дијагностика). Одржувањето е лесно, ефтино и да ти кажам искрено подобро би сакал жена ми и бебето да се возат во помала кола ама 200% исправна во сите елементи, отколку во некој крш со не знајш кога ќе изгасни или ќе затреси, ќе затропа и сл.
Понашањето (вожња) во град е одлично, супер си постига и одржува брзина и на отворено. Нашиот е со серво така да за возење е песна, ко точаче да возиш.
Потрошња, зависи кој како вози, на отворено се спушта до 5л/100км, во град никогаш не сме испод 8, ама не планирам на плин да одам.
Она што треба евентуално да обратиш внимание, состојба на мењач, и то е то. Друго ама баш све се решава многу лесно и ефтино.
Со среќа да си најдиш нешто да те бендиса и со здравје да си возиш.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #32 на: 20 Август 2015, 11:21:22 am »
Браво за потрошувачката. Како само успевате. Кај мене никогаш ни во зимно време не се има качено над 7.5, а типично е 6,5-7. И мојот е 2008-ма со истото ниво на опрема кое го посочи ти.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14174
« Одговори #33 на: 20 Август 2015, 12:02:46 pm »
А што се однесува до безбедност

Daewoo vs Chevrolet

http://www.euroncap.com/en/results/daewoo/matiz/15512

http://www.euroncap.com/en/results/chevrolet/matiz/15659

Помала безбедност има Chevrolet-от од Daewoo-то.

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #34 на: 20 Август 2015, 12:09:09 pm »
Не верувам дека се тестирани по исти критериуми.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55051
  • Махер
« Одговори #35 на: 20 Август 2015, 12:50:13 pm »
Возможно е да има помала од Даеву Матиз?

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 3913
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
Одг:
« Одговори #36 на: 20 Август 2015, 12:57:14 pm »
Дени, не си интересен. :)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43931
  • Il Moderatore
« Одговори #37 на: 20 Август 2015, 12:57:27 pm »
Цела тема плаче за у „Легендарни Теми“... :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #38 на: 20 Август 2015, 13:20:09 pm »
Зошто би била темава легендарна?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #39 на: 20 Август 2015, 13:22:17 pm »
Почнувајќи од аеродинамичките подобрувања па до безбедноста. СВЕ! :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #40 на: 20 Август 2015, 14:18:39 pm »
Како во темата за Алфа?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #41 на: 20 Август 2015, 14:20:26 pm »
Ауу ми го спушти  :D :D

Отсутен karajann

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 375
« Одговори #42 на: 20 Август 2015, 14:33:43 pm »
Цела тема плаче за у „Легендарни Теми“... :D
Ако се прочитаат коментарите со кои се тролат сите теми кои се однесуваат за коли кои не се од VW групацијата, веќе и самиот форум стана легендарен.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #43 на: 20 Август 2015, 15:01:49 pm »
Ауу ми го спушти  :D :D
Had to do it, just for the heck of it ;D

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2844
  • Слобода или смрт
« Одговори #44 на: 20 Август 2015, 23:40:52 pm »
Е да и јас да се надоврам.. за 40 000 километри (инаку имаше околу 120 000 вкупни) единствен дефект беше сајла за кумплуг или во превод 1500 денари. И буткање до мајстор среќа само 200-300 метра имаше до најблискиот мајстор. :D

Кај алфа на пример за таа километража треба 2 ремонта ама јбг авион е тоа он почесто се сервисира :D