Автор Тема: Искуства со враќање на километража и нивно откривање :)  (Прочитано 47467 пати)

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9226
Златкоа сакаш да кажеш дека фиестата твоја е по добра во секој поглед од мерцедесот е класа со близу 500 000км?
;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D Едно седнување во Е класата, и веќе Фиестата нема да ја спомнеш.
ј

Не е поентата дали ке ја спомнеш или не. Факт е дека со просекот македонски фиестата е поразумен избор. Е класата за исти пари со стара фиеста е тежок крш колку сака нека е чувана. Да не звора дека ако ти е тој буџетот кога ке дојде одржување ке се циганчиш и ке ја сервисираш колу да се тркала да не зборам гуми да смениш. Пола увезени премиум возила на слик гуми возат, зимски да не праиме муабет

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6992
  • Бенве сие бенве
моабетов отиде накај тема ново вс половно... Според мене, ако колата е добро одржувана, без сомнителна историја и да има 200 - 250км не е страшто, ќе оди без поголеми проблеми уште 100 000, за македонски шофер повеќе од доволно

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7513
Не знам што филозофирате толку. Па знаете дека 90% од увезените возила кај нас имаат преку 250.000км  тука што ги возат по 3-4 години = 350.000км. Па ете уште се возат, многу мал процент имаат сериозни дефеци и сл.

Ако може гољф тди од 2000та, со 300.000 по километаржа, и  бог знае колку вратени да се вози се уште.. шта речи за Мерцедес Е класа со 400.000км возен по аутобан, а швабата сигурно не го сервисирал кај маалскиот мајстор... Па не ги ни осеќа ;D :D :D

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5841

Најголемата загуба е што се возиш во пасат со амортизиран ентериер.

Фиеста на старо со 45000км и пасат на старо со 450000км не е исто. Разликата е 400000 км.

И двете коли да поминат уште 150000км пред да ги продадеш пасатот ќе има 600000км, а фиестата 200000. Во тие 150000 фиестата ќе биде поефтина за одржување и пак ќе биде во солидна состојба. Пасатот ќе биде пред распаѓање.

Веројатно Фиестата во таа состојба нема да сакам да ја продадам зашто ќе биде солидна за годините и километрите. Пасатот ќе мораш да го продадеш со вратена километража и да излажеш некого или да го дадеш во отпад.

Ако веќе гледаш да купиш "многу кола" за 6000 евра имаш и мерцедеси со 600.000 зашто да се брукаш со пасат?  

Кола со 450000 километри е поблиску до отпад отколку до лимузина.

Била лимузина кога искочила од салон. Со 450000 е куп амортизиран метал на тркала.

Разумен човек. Е вакви луѓе поштувам. Далеку од тоа дека Фиеста е подобра од Пасат, или Е класа таман работа, али коа ќе споредиш бивш пасат од времето или бмв или ауди од пред 100 години возена возена превозена, некој и го истерал кејфот , пак фиестата е подобра, а  да купиш кола со 450 000 треба да ти фали нешто реално. Па и со 300 к.
« Последно менување: 30 Јуни 2015, 21:44:01 pm Allexxander »

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34292
  • Таков е животот... јебига
Па знаете дека 90% од увезените возила кај нас имаат преку 250.000км  тука што ги возат по 3-4 години = 350.000км. Па ете уште се возат, многу мал процент имаат сериозни дефеци и сл.

Лол, пола држава изгина со такви гомнарии каде што нормалните луѓе ги фрлаат во ѓубре.
Нормално дека Фиеста со 100.000 км е премија во споредба со Мерцедес е класа со 500.000км, колку и да е одржувано.

Отсутен Спенсер

• Легенда
Не шефе, не гинат ради тоа што колите не им чинат. :)  Си слушнал дека на некој му откажале кочниците и не може да закочи па удрил во некој ? не.. а си слушнал за некој што со 150км/ч се замотал околу некоја бандера ? да ;D :D

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4394
нека има кај нас ригорозен технички,нека се води некој национален регистар на исправни/неисправни возила па ќе правиме муабет колку е мал процентот на возила со сериозни дефекти

Отсутен Спенсер

• Легенда

Левиов имал 400.000 поминати ;D :D Десниот ќе го најдеш кај нас со 100.000  ;D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
Одг:
« Одговори #83 на: 01 Јули 2015, 07:41:15 am »
Сите пумпаши ќе се чудат кога ќе точиш црвена во Голф 5ка.

Отсутен dejan.A

• Почетник
  • *
  • Пораки: 11
Kilometrite spored mene nemaat vrska ako kolata e vozena po ubav pat i odrzuvana na vreme, golfot 5ka e 2008 go zemavme so 240 000 od germanija pred 3 god sega ima 300 000 i da ne go podrecam maka nema, ni krcka ni tropa i si raboti perfektno

Се е во ред тоа нормално дека кола стара десетина години ќе има толку поминато но проблемот ми е што ке ја земеш со 300 илјади а ќе мислиш дека има 150...
« Последно менување: 01 Јули 2015, 11:53:10 am dejan.A »
Стара кола и млада жена бараат многу работа :D

Отсутен dejan.A

• Почетник
  • *
  • Пораки: 11
Не е никаков проблем ако знаеш за 500-те илјади и ако си спремен на ризикот. И ако цената е ко` за кола со 500.000.
Проблемот е кога таа кола ќе ми ја продава паланчанец со 125.000 па ќе се чудам зошто дпф се запушил, зошто егр е блокиран зошто има луфта на турбина на таа мала километража, а колата сум ја платил преку 10.000 евра.

тоа ми е муабетот дека ако знаеш дека има 400 илјади ако не друго бар нема да ти биде криво дека те заебале и ќе бидеш свесен за она што те очекува.
Стара кола и млада жена бараат многу работа :D

Отсутен SaseMajstorot

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 508
Go citam muabetov i dlaboko gi pronaojgam eden po eden drugarive sto kupija stranski uvezeni koli...
Neznam dali znaete, ama seuste postojat (i 80 % se) naivci sto se ubedeni deka kolata mu ima pominato 150 000 i e prva farba (isto ko sto ima lujge sto veruvaat na ona ''vtor si mi''), zatoa i seuste se vrajkaat kilometrazite.

Skodata pisuvase 152 000 koa ja zedov. Oddaleku poznav deka ima minimum 300 000 pominato, znaev vo sto vleguvam, no kup lujge sakaat da si ziveat vo basnite deka kolata mu ima 150 000... Prasanjeto e dali sakas da si poveruvas...

Mi se slucilo ta mu iznesam nepobitni dokazi na drugar deka kolata e farbana (isteceno po kederi, kit na meseci i tn) i toj da mi reci : Nema sansi, prva farba e!  I sea???

GLUP NAROD SAKA DA VERUVA VO TOA STO SI ZAMISLIL, KOI SME NIE PA DA MU GO RASTURAME FILMOT!!! Zaebi ...
Како Југо нема друго! - и поарно шо нема!

Отсутен Dimitar

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 445
Одг: Искуства со враќање на километража и н&#
« Одговори #87 на: 03 Јули 2015, 02:17:50 am »
Кoлегa oд фaкултет увезувaз кoли oд гермaнијa и итaлијa.Целa фaмилијa му се тaму и му Нaoѓaaт кoли.пред 2 месеци му стигнaa двa мерцедеси Е клaси.и двaтa супер сoчувaни едниoт 10 гoдини стaр,a другиoт 3 гoдини.Ги гледaм двaтa.Внaтре нa едниoт мaлку испукaнa кoжaтa нa предните седиштa a другoтo кaкo нoвo.влегoв вo стaриoт и гледaм килoметрaжa oкoлу 680000км.Велaм кoлегa елa дa видиш.дa не ми се причинувa еднa нулa пoвеќе.Немa шaнси oвa. :( Toлку е вели.Абе велaм штo си земaл кoј ќе ти гo прaви пa и купи oвa.Плус и цaринa,ќе зaглaвиш.Ми викa нa oвa имa дa се прaвaт сaмo седиштaтa.Ќе ги oднесaм нa крoјaч,некoј ги рaбoтел ептен прoфи вo скoпје,кaкo oригинaл ги прaви.Пoсле нЕкoлку денa ме земa oд викендицa и гледaм седиштaвa фaбрикa,вoзејќи се нaкaј дoмa ми вели и килoметрaжaвa види  е кoрегирaнa нa 168000км.Дoдекa се вoзевме се јaви еден oд Тетoвo.Гo прaшувa нештo пo телефoн и пријaтелoв му вели кoлaвa е фaбрикa,вaквa немa вo МК.И ствaрнo изгледa кaкo нoвa бaрем ентериер и екстериер.Му вели јaс aкo с.и при пaри ќе ти јa дoнесaм дo Тетoвo не мoрa дa јa земеш,aмa кoгa ќе јa видиш немa шaнси дa не јa купиш.Прифaти чoвекoт.Oдејќи нaтaму му велaм,брaт немa смислa дa гo лaжеш чoвекoв.aј бaрем дa си врaтел 50000км,aмa ти ептен си јa претерaл,велaм немa смислa ствaрнo.Ептен ми е незгoднo.Oстaви ме велaм aкo ништo другo некaде вo Тетoвo бидејќи ќе ти рaсипaм пaзaр кoгa ќе ме видaт кaкo сум блед.Oдмa ќе не пoзнaaт.јaс незнaм дa мaмaм и ќе не oткријaт луѓевo.Oн ми вели уживaј ти ќути си сaмo,aкo те прaшaт нештo,сaмo кaжи глaвa ме бoли и немa дa те прaшувaaт ништo.Oстaнaв вo кoлa и пoјдoвме.Кoгa стигнaвме и ги видoв луѓетo Се смрзнaв.Незнaм зaштo,нo ми беше ептен непријaтнo.ми вели кoлегaвa вo кoлa вели oпушти се,кaкo вoз дa те удрил делувaш,не мaмиме ние никoгo.Здрaвa и легaлнa кoлa му прoдaвaме.Џaбе,јaс не сум нaучен нa вaкви рaбoти.Oстaнaв јaс вo кoлa,a oн oтиде дa се дoгoвoрa тaму.Кoгa ги видoв луѓетo,велaм aкo гo oткријaт сегa.Не му требaше oвa.Oстaнaв вo кoлa и ми се свртеa 300 филмa низ глaвa,oд тoa дaли мoрa дa гo прaви бaш тoa,пa пo мaлo рaзмислувaње пoчнa дa ме фaќa и гнев кoн негo.Се врaти тoј купецoт сo уште еден прoдaвaч нa кoли кoј ги рaзбирa пoвеќе и му вели aј зaпaли.a дoбрo е.супер рaбoти.Требa сaмo дa се нaштелувa нештo oкoлу мoтoрoв,aли дoбрo е.Пoтoa прoдoлжијa крaткo нa aлбaнски и се кaчи едниoт дa oдиме зa скoпје.Нa врaќaње зa скoпје вoзеше aлбaнецoт кoј и јa купи кoлaтa.Живa рaдoст кaј чoвекoв.леле кaкo oди.Спие нa пaт.ми вели мечкa си е мечкa нели.Тoгaш првпaт и се oпуштив мaлку.Си велaм aкo си е чoвекoв среќен дaј бoже дa му се пoгoди.Ме oстaвијa вo грaд a пријaтелoт и купецoт oтидoa дa средувaaт дoкументи.Пoсле тoa се гледaме и вели 2500 еврa ќaр земaл.Си велaм дoбрo бе не ми е јaснo oд кaј беше сигурен декa ќе јa земе кoлaтa.Сепaк дo Тетoвo дa бевме и ќе се изгубевме време џaбе.Јaс целo време бев скептик декa немa дa се прoдaде.Вели тoa беше нaјдoбрo сoчувaниoг мерцедес нa oглaсите мoментaлнo.Реaлнo килoметрaжaтa му беше гoлемa,нo сервисирaн сo книшкa зa сите 600000 км и плуз ептен чувaнa.Ќе му вoзи уште 100000к. Сигурнo ми вели.

Сепaк требa и дa те.бивa зa тaкви рaбoти.Дaр oд гoспoд е тoa дa знaеш дa гo убедиш чoвек.Пријaтелoв сo кoгo зaеднo учевме среднo,a пoсле и фaкултет,не му oдеше бaш учењетo,aмa ете дoкaз декa чoвек aкo гo бивa ќе се снaјде.А и дa те убеди леснo е тoa зa негo.Всушнoст тoa е негoвoтo шкoлo,oн џaбе oдел пo фaкултет,кoгa денес тoј не му нoси ништo.Зaрaбoтувa блaгoдaрение нa дaр oд бoгa.Тaлент.Успеa дури и дa гo нaпрaви среќен aлбaнецoв.Еднoстaвнo неверoјaтнo.Пo 2-3 кoли прoдaвa вo месецoт,плус aнгaжирaл рaбoтници и прaви фaсaди нa куќи.и тaму врaбoтувa луѓе пa и плaтичкa нa нив им дaвa.Не седи чoвекoв.Цел ден мисли штo и кaкo дa рaбoти
« Последно менување: 03 Јули 2015, 03:26:07 am Dimitar »

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Јас го имам човекот за седиштата што ги прави профи :D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
Одг:
« Одговори #89 на: 03 Јули 2015, 08:21:43 am »