Автор Тема: Совети за половно возило  (Прочитано 25313 пати)

Отсутен brm brm

• Редовен
  • Пораки: 2653
Одг: Совети за половно возило
« Одговори #75 на: 23 Мај 2015, 23:35:41 pm »
ако гледаш така од увоз и дизел и бензин се е амортизирано.
заборавив да напоменам дека имам еден другар со поло бензинец, мака маче од колата.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11061
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #76 на: 23 Мај 2015, 23:39:04 pm »
Абе јас колку другари со 4-ки ТДИ имам што мака мачат ехее..
Не е до моторот, до колата е. Нормално е секаде да појавува слабост колата после 15 години, а поготово ако не и ја знаеш историјата.

Отсутен slavjanski

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 97
« Одговори #77 на: 24 Мај 2015, 15:05:29 pm »
Batka ti barase familijarno vozilo najverojatno kaza i da bide so 4 vrati  ??? So majka baras lupo da gledas bre  konzerva e toa premalo e za familijarno vozilo..
B araj nesto so 4 vrati da imas barem nekakva komocija...

Батка, па не сме толку голема фамилија да не не собери во лупо:-)
Во принцип ми треба за градска вожња,она баш во основа да завршиш некоја работа и притоа да не одиш пешки затоа и не се опуштам со кеш многу,инаку,сите знаеме што е убаво кога мириса на ново и си и “прв“ на колата.

Со возилава од увоз, стварно е лотарија. Нормално секој продавач ќе го фали ко да го зел од салон. Секој ти дава клучот и вика вози на кој мајстор сакаш, бадијала. Сите пред да дојдат на плацот се ремонтирани средувани унапред,барем наредните 500 км да не осетиш никаква маана. Работата е што после...

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
« Одговори #78 на: 24 Мај 2015, 15:39:06 pm »
Pa neti rekov jas deka treba da zemes novo vozilo...
-LUPO premalo za familijarno vozilo
-DIZEL sekogas e poamortiziran nego benzinec ...zborime za uvezeno vozilo kade sto nese znae ni majka ni tatko..
Familijarno gradsko vozilce barem spored mene nekoe vozilce barem so 4 vrati kade sto pozadi komotno mozes da stavis deca,kolicka nekoja,kufer,kade sto nema da izlagas za da moze nekoj drug da vleze u kola..

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 3950
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
Одг:
« Одговори #79 на: 24 Мај 2015, 16:37:24 pm »
Секој со свои потреби. Ако му е Лупо таман, Лупо нека си земе. Мене Ц2-ката ми е таман. Двајца, плус бебе на пат...

Нема врска муабетот дека сркој дизел е ГЕНЕРАЛНО поамортизиран од бензинците од увоз. Мојот дизелаш, се кладам дека е подобар од 70% од увезените бензинци у државава. Се зависи од кола, се е индивидуално, како ќе начекаш, така.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
« Одговори #80 на: 24 Мај 2015, 16:53:26 pm »
Cekaj sega tebe kje te prasam koga bebusot kje dojde dali kje ti odgovara citroenot..
Kolicka za bebe,torba kako za na odmor kade sto nosis stvari,rekviziti,peleni za bebusot..
Ti kazuvas bebe na pat kje kazes otkako bebusot kje bide vo kola i kje sakas da prosetas ete do sredno vodno ili ohrid pa kako kje se osekjas so stvarite ali vo citroenot ne vo astrata...

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #81 на: 24 Мај 2015, 16:55:20 pm »
Stvarite ke gi soberi ne e problem pogolem problem e sednuvanje na zadno sediste da go namestis vo detskoto sediste radi toa so e so 3 vrati...
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен volenos

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 360
« Одговори #82 на: 06 Јуни 2015, 02:06:47 am »
Batka ti barase familijarno vozilo najverojatno kaza i da bide so 4 vrati  ??? So majka baras lupo da gledas bre  konzerva e toa premalo e za familijarno vozilo..
B araj nesto so 4 vrati da imas barem nekakva komocija...

Батка, па не сме толку голема фамилија да не не собери во лупо:-)
Во принцип ми треба за градска вожња,она баш во основа да завршиш некоја работа и притоа да не одиш пешки затоа и не се опуштам со кеш многу,инаку,сите знаеме што е убаво кога мириса на ново и си и “прв“ на колата.

Со возилава од увоз, стварно е лотарија. Нормално секој продавач ќе го фали ко да го зел од салон. Секој ти дава клучот и вика вози на кој мајстор сакаш, бадијала. Сите пред да дојдат на плацот се ремонтирани средувани унапред,барем наредните 500 км да не осетиш никаква маана. Работата е што после...

Најдобро и најевтино за сервис ти е Спаркот.За пунто сум слушал од мајстори дека многумина се излупани и покажуваат многу проблеми,особено за оние од надвор.

Јас имав Спарк и го возев  година дена по што го дадов на девојката да го вози.Она работи во Солун и Скопје Солун и е постојана релација.Го вози веќе 4 та година
И јас бев во дилема како тебе во 2010 година,само што тогаш буџетот ми беше 3000 евра.Како слаб познавач на механиката и јас барав нешто што нема да се расипува и ќе немам проблеми со него.Спарк ми беше еден од опциите поради годината 2-4 години стари,но многумина такозвани мајстори ме одвраќаа и велеа никако.Кинески делови имало,расипливи биле,немало делови за нив.Глупаштини наши.
На крај наидов на еден Спарк од една жена која за два дена се селеше во Германија па немав многу време за размислување и требаше или да одлучам дали ќе го земам или не до наредниот ден.Цената беше одлична тогаш и го земав за 3100 евра.

Го земав со околу 40000км.Сега има околу 133000Км.

Досега сме правеле само редовни сервиси.Мотор не е отваран до сега

Девојката води евиденција и си има еден ворд документ отворено кога и што е сменето.

Сменето до сега:

4нови гуми
акумулатор 35ам
сет квачило
Лагер на предно тркало
ладилник за вода
Кратка спона
Брисачи
Антена за радио
Вграден плински уред

За уље и филтри да не пишувам,бидејќи тие си се менуваат редовно

Дополнително што е средувано на него е заден амортизер односно гумата која се разлабави.Обележано е со црвено.
Сега сакам да ја сменам и другата гума,бидејќи читав на интернет дека тие треба да се менуваат од 150000-180000км,но знаејќи ги нашите патишта и давам совет на девојката да си ја смени порано.Инаку амортизерите се во одлична состојба
Ама незнам дали може таква гума да се купи на ново односно дали се продава посебно.Подобро квалитетни гумици отколклу лош амортизер

Друго,ама баш ништо се нема фатено на него.Пред 1 година му ставивме плин во Плимонт и сега возењето е смешка.

Ете генерално тоа е историјата.МНогумина наши мајстори ја утнаа како и многупати работата.
Не само што чини и се погоди одлично,денес делови има за џабе пари што се вели.
А они тогаш еј кај ќе најдеш делови за ова.Никој не ги вози.

Денес во Скопје ми се чини има на секоја улица по 2-3 Спаркови.И ретко кој ги продава,бидејќи луѓе се утепаа од возење.

Знаеме што велеа познавачите на автомобили за Тико и колкав век му прогнозираа.
Кај баба ми во село еден човек има Тико ако не се лажам 94 или 95 година.Има поминато верувале или не 914000км.Типов си има целосна историја на возилото.Од прво до последно менување на уље.Денес пак не е во најдобра состојба.Крило бега,боја избледена ама моторов не се откажува.Уште си работи чудово.Како да нема намера да умре.
Ех си велам 914000км па на ова и мерцедес може да позавиди.

Така да друже земи си Спарк бидејќи сигурен сум дека ќе имаш најмалку проблеми.Лесно е за одржавање,издржлив мотор имаат,така да ако го чуваш и менуваш потрошен материјал навреме проблеми нема да имаш и ќе се изнавозиш.

Со другиве како пунто и рено тргни си едно 500 евра на страна во случај да треба генерален сервис :(
Гледај само да е од тука и да е со сервисна историја.2006-2007 година си го прави своето.Пунто е 5-6 години постаро
и најчесто возено надвор и пред распаѓање донесено тука
« Последно менување: 06 Јуни 2015, 03:19:05 am volenos »

Отсутен slavjanski

• Јуниор
  • **
« Одговори #83 на: 08 Јуни 2015, 00:18:49 am »
Имам прашање до поискусните со возило. Денес колку што ми дозволи времето бев да видам една opel corsa b 96та година со околу 230000 км.Извозена што е извозена,според километриве али цената ја имаше спуштено на 1200 евра што не многу мислам за такво возило, плус имаше плин.Во возење ми јави некој чуден звук како тропање продавачот ме уверуваше дека некое лонче богзнае што било сменето и тоа демек тропкало инаку возилово солидно беше зачувано. Ме интересира, на што да се пази најпојќе кај корсите?Имам уште две да проверам една на плац и една кај приватник што продава автомобили макар што цената кај нив е за 500 евра повисока од оваа што ја видов денес.
Со одржавање бензинец 1.4 16V како стојат и со потрошувачка?

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
« Одговори #84 на: 08 Јуни 2015, 01:14:13 am »
od corsa samo 1.0 nemoj da zimas uzas e a dodeka 1.2 i 1.4 se okej.
1.4 e ekstra motor za toa vozilo kje go tera bez problemi samo odnesi prvo na majstor vidi toa sto tropa da ne bide od nekoe lonce da ispadne pola podvozje..
Ako ima plin e super malce kje ti se stnci bagaznikot ali potrosnja okolu 9 kje bide sto bi bilo okej.Delovi imas kolku sakas za niv i nese skapi za odrzuvanje.Pripazi limariski kakva e.

Отсутен Mario_306

• Редовен
  • Пораки: 1177
  • Тоа ти е релативна работа...
« Одговори #85 на: 08 Јуни 2015, 01:33:25 am »
Имам прашање до поискусните со возило. Денес колку што ми дозволи времето бев да видам една opel corsa b 96та година со околу 230000 км.Извозена што е извозена,според километриве али цената ја имаше спуштено на 1200 евра што не многу мислам за такво возило, плус имаше плин.Во возење ми јави некој чуден звук како тропање продавачот ме уверуваше дека некое лонче богзнае што било сменето и тоа демек тропкало инаку возилово солидно беше зачувано. Ме интересира, на што да се пази најпојќе кај корсите?Имам уште две да проверам една на плац и една кај приватник што продава автомобили макар што цената кај нив е за 500 евра повисока од оваа што ја видов денес.
Со одржавање бензинец 1.4 16V како стојат и со потрошувачка?

Друже вујко ми има донесено корса ама караван 1.4 16в 1996 мислам, со метански уред со 2 боци... Колата е во добра состојба, а од опрема поседува освен клима, се што има од опрема за таа година, вклучувајќи и електрика на сите 4 стакла... Цената е 1700 евра...
Давам шлогиран дедо, или го менвам за друга недвижнина :)
;D ;D ;D

Отсутен slavjanski

• Јуниор
  • **
« Одговори #86 на: 08 Јуни 2015, 22:20:38 pm »

Што е разликава меѓу OPEL CORSA 1.7 ISUZU мотор и OPEL CORSA C 1.2 и овие со EURO4 мотор?
« Последно менување: 08 Јуни 2015, 22:53:35 pm slavjanski »

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
« Одговори #87 на: 08 Јуни 2015, 22:27:41 pm »
Aj ti prvo smiri si go adrenalinot i kazi  dali sakas benzin ili dizel slapas sve i svasta od oglasi vakva kola onakva kola benzin dizel ..
Daj smiri se razgovaraj doma i kazi prvo dali sakas benzin ili dizel dali sakas so 2 ili 4 vrati pa posle toa svedi si go izborot od 300 modeli sto gi postiras na 2-3 modela na vozila pa posle kje se trazi nesto arno..
Otvori i oglasive ima i kolicinja od prv gazda nemora da zjapas po placevi samo prvo kazi  sto kola baras

Отсутен volenos

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 360
« Одговори #88 на: 08 Јуни 2015, 22:33:54 pm »
Aj ti prvo smiri si go adrenalinot i kazi  dali sakas benzin ili dizel slapas sve i svasta od oglasi vakva kola onakva kola benzin dizel ..
Daj smiri se razgovaraj doma i kazi prvo dali sakas benzin ili dizel dali sakas so 2 ili 4 vrati pa posle toa svedi si go izborot od 300 modeli sto gi postiras na 2-3 modela na vozila pa posle kje se trazi nesto arno..
Otvori i oglasive ima i kolicinja od prv gazda nemora da zjapas po placevi samo prvo kazi  sto kola baras

Vo pravo e Vlatce.Covekov od Punto i Spark otide na Stara Corsa od 96 godina,a sega pak postira koli od 2002-2003

Mene mi e cudno.Pisi si budjet do koj baras kola i ke ti pomogneme tuka clenovite.A ne vaka 200 koli stavi.Dali e dobra ovaa,dali e dobra onaa.

Pisi si planiram da odvojam od tolku do tolku pari za kola i sto konkretno baras i ke ti se pomogne.Ako e do 1000 evra ne moze mnogu da biras osven nekoja stara corsa ili punto 1 ako voopsto se najde dobro

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6831
« Одговори #89 на: 08 Јуни 2015, 22:35:24 pm »
Еве ти кола, пали вози: http://reklama5.mk/AdDetails?ad=1596004  :)