Автор Тема: Мондео vs Инсигниа vs 508  (Прочитано 35640 пати)

Отсутен Mario_306

• Редовен
  • Пораки: 1177
  • Тоа ти е релативна работа...
Одг: Мондео vs Инсигниа vs 508
« Одговори #105 на: 16 Април 2015, 15:29:20 pm »
Дај не бегајте од темата, да потсетам, човекот сака седан кој ќе се вози главно низ град и воопшто не е битно колку ќе троши на 140, а уште помалку на 160...

Кога веќе човекот купува и дава пари, поентата е да се земе тоа што ќе му даде најмногу за парите.

Влатко не вадам од контекст, без разлика на погонското гориво возењето на мотор со 30-40%(твојата споредба конкретно 115-140,смешки) поголема моќност е секогаш полесна и подобра опција.
Кога веќе човекот купува и дава пари, поентата е да се земе тоа што ќе му даде најмногу за парите. Па поточно од ова немаш напишано. Ти што си дал пари за твојата Алфа, јас лично никогаш не би дал. И сеге мене тоа ме прави некомпетентен, незнам што сакам?!?! Најмногу за парите не е автоматски најмоќниот автомобил, тој со највеќе коња итн. Повторно истите грешки ги правиш.

Симо, динамиката не си бара помоќно возило. На крајов ќе испадне инжинерите од фабрикиве за автомобили се глупи и треба на форумов да прашаат првин дали може да се вгради 1.6 турбодизелски или 1.4 турбобензиски агрегат во возила кои што до пред некој година минимумот беше 1.8 литри. Ќе се осмелам и да кажам дека возењето во 1.6 во град е многу попријатно, полежерно во споредба со твојата Алфа на пример. Особено при сообраќај каде што возам пример 50 и треба да претекнам веднаш некој а сум веќе во 3-та брзина. Стискам гас и тоа за многу брзо време е решено без никакви големи возбудувања. Дали ова ќе биде во 1.6 хди или 2.0 хди изведба има многу мала разлика. А ова е тоа што креаторот на темата рече односно дека ќе се вози 80% град и 20% отворено. Додека пак кај тебе треба во втора да ставам и да правам галами.  :). Нема љутиш.

+1
« Последно менување: 16 Април 2015, 15:38:38 pm Mario_306 »
Давам шлогиран дедо, или го менвам за друга недвижнина :)
;D ;D ;D

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5834
« Одговори #106 на: 16 Април 2015, 15:31:08 pm »
А чоеков, креаторов на темава никаде го нема.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore
« Одговори #107 на: 16 Април 2015, 15:32:41 pm »
Кога веќе човекот купува и дава пари, поентата е да се земе тоа што ќе му даде најмногу за парите.

Влатко не вадам од контекст, без разлика на погонското гориво возењето на мотор со 30-40%(твојата споредба конкретно 115-140,смешки) поголема моќност е секогаш полесна и подобра опција.
Кога веќе човекот купува и дава пари, поентата е да се земе тоа што ќе му даде најмногу за парите. Па поточно од ова немаш напишано. Ти што си дал пари за твојата Алфа, јас лично никогаш не би дал. И сеге мене тоа ме прави некомпетентен, незнам што сакам?!?! Најмногу за парите не е автоматски најмоќниот автомобил, тој со највеќе коња итн. Повторно истите грешки ги правиш.

Симо, динамиката не си бара помоќно возило. На крајов ќе испадне инжинерите од фабрикиве за автомобили се глупи и треба на форумов да прашаат првин дали може да се вгради 1.6 турбодизелски или 1.4 турбобензиски агрегат во возила кои што до пред некој година минимумот беше 1.8 литри. Ќе се осмелам и да кажам дека возењето во 1.6 во град е многу попријатно, полежерно во споредба со твојата Алфа на пример. Особено при сообраќај каде што возам пример 50 и треба да претекнам веднаш некој а сум веќе во 3-та брзина. Стискам гас и тоа за многу брзо време е решено без никакви големи возбудувања. Дали ова ќе биде во 1.6 хди или 2.0 хди изведба има многу мала разлика. А ова е тоа што креаторот на темата рече односно дека ќе се вози 80% град и 20% отворено. Додека пак кај тебе треба во втора да ставам и да правам галами.  :). Нема љутиш.

Нема врска моето возило со муабетов, џабе го мешаш. Ако сакаш, може да пробаме една тура низ град со 407 1.6hdi и мотео возило, па да видиш дали грешиш или не. Немам потреба тука да „бранам“ карактеристики на моето возило, само ќе ти кажам дека 245nm na 1500 вртежи произведуваат исто снага како и 160nm на 2300 вртежи. или 245nm на 3000 вртежи произведуваат исто снага како и 160nm на 4500 вртежи. Мојот мотор при тие вртежи има повеќе торк и снага, а над тие вртежи веќе е глупо да се дискутира.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20663
« Одговори #108 на: 16 Април 2015, 15:42:25 pm »

Веројатно се покаја што уопште згреши душа да постави прашање.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Mario_306

• Редовен
  • Пораки: 1177
  • Тоа ти е релативна работа...
« Одговори #109 на: 16 Април 2015, 15:48:44 pm »

Веројатно се покаја што уопште згреши душа да постави прашање.

Ми го зема зборот... :D
Давам шлогиран дедо, или го менвам за друга недвижнина :)
;D ;D ;D

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6478
« Одговори #110 на: 16 Април 2015, 16:01:19 pm »
Симо, ок нека не биде твоето возило нека биде рандом Алфа 2.0 бензин. Работата е што нема како што збореше прееска тешкотии и некакви си педали до под. Глупости на квадрат се тоа. Јас се кладам ти повеќе треба да притиснеш на гас во градски услови него јас со 1.6 хди мотор во Пежо 508.

Alfa 166 2.0 155hp

80-120 во 4 брзина (класично сценарио на претекнување на отворено) - 10,6 секунди

Volvo V40 D2 115hp (неможев да најдам за 508 па најдов за Волво со потполно истиот мотор и тежина како 508)

80-120 во 4 брзина (класично сценарио на претекнување на отворено) - 9,3 секунди

И сеа шо праиме? Еден куп тврдења, сомневања и слично како тоа 508 со 1.6 хди мотор е голема грешка колата е преташка бла бла бла и доаѓаме до факт каде што атмо бензин 2.0 (не твојата Алфа) во 4 брзина е 1.3 секунди побавен во убрзување. Па кога ќе додадам тука 2-3 луѓи и багаж ми се чини разликата ќе оди само во корист на дизелот :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #111 на: 16 Април 2015, 16:06:59 pm »
Треба сам да ти текне дека треба да споредиш 2.0 бензинец во 3-та брзина и дизело во 4-та.
Тогаш ќе видиш сосем поинакви бројки и муабетов ќе ти падне во вода.

Башка низ град нема никогаш да возиш 120, па информацијата е бесполезна. А од 0 до 60, провери кое возило е побрзо.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
« Одговори #112 на: 16 Април 2015, 16:09:30 pm »
Најубаво бензинецот во 2ра да го споредуваш и со меѓугас при менување од 4та во 2ра.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #113 на: 16 Април 2015, 16:20:30 pm »
Симо, ок нека не биде твоето возило нека биде рандом Алфа 2.0 бензин. Работата е што нема како што збореше прееска тешкотии и некакви си педали до под. Глупости на квадрат се тоа. Јас се кладам ти повеќе треба да притиснеш на гас во градски услови него јас со 1.6 хди мотор во Пежо 508.

Alfa 166 2.0 155hp

80-120 во 4 брзина (класично сценарио на претекнување на отворено) - 10,6 секунди

Volvo V40 D2 115hp (неможев да најдам за 508 па најдов за Волво со потполно истиот мотор и тежина како 508)

80-120 во 4 брзина (класично сценарио на претекнување на отворено) - 9,3 секунди

И сеа шо праиме? Еден куп тврдења, сомневања и слично како тоа 508 со 1.6 хди мотор е голема грешка колата е преташка бла бла бла и доаѓаме до факт каде што атмо бензин 2.0 (не твојата Алфа) во 4 брзина е 1.3 секунди побавен во убрзување. Па кога ќе додадам тука 2-3 луѓи и багаж ми се чини разликата ќе оди само во корист на дизелот :)

На мојата алфа е 9,6 во 4-та од 80-120. 
Провери какви се перформансите на C5 1.6 HDi (реално ауто од класава) со 166 2.0 ts од 2004

http://www.automobile-catalog.com/car/2004/220970/alfa_romeo_166_2_0_twin_spark_16v_progression_base_or_turismo.html
http://www.automobile-catalog.com/car/2008/1216160/citroen_c5_hdi_110_fap_confort.html

Бројки се едно, реалноста е друго, еве јас ќе го замолам другарчето со 407 1.6 hdi  ако сака да го позајми за компаративен тест, но да не тераме офтопик. Ниту ќе зима 166-ка ниту бензинец, така да може слободно да заврши муабетов.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6478
Одг:
« Одговори #114 на: 16 Април 2015, 16:24:33 pm »
Супер. И прашајго другарчето како е да се вози во град, дали папучата е до под итн.

Миле нормално дека со алфата ставам во 3та тегнам гас и готово, 150 кс де во прашање. Мене друга ми е поентата. Пежо 508/мондео со 1.6 хди мотор е супер избор особено во град каде што за преткнување не треба да се ебавам со шалтање брзима надолу.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #115 на: 16 Април 2015, 16:27:28 pm »
Јас не треба да го прашувам, јас знам што значи да имаш голема кола со слаб мотор. Секој ден се борам со проблемот. Затоа и не препорачувам на било кого толку голема гола со уште послаб мотор.

Отсутен mkm

• Редовен
  • Пораки: 1297
« Одговори #116 на: 16 Април 2015, 16:42:37 pm »
@mkm

Парите се негови, мислења доби доволно за да процени што сака да прави. Муабетот „не ти држи муабетот“ кога се проценува што е подобро да направиш ... не ти држи.

Ми држи муабетот пошто баш заради тоа што се негови парите , го убедуваат чоекот да направи нешто спротивно на неговите желби и потреби. Некако сите си ги искажуваат сопствените желби. Сите јаки коли ама кога ке дојде да платиш 2-3000€ за 20-30 коња поише, онда тонч! Така да скроз на скроз се различни можностите, потребите и желбите

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3876
« Одговори #117 на: 16 Април 2015, 17:42:07 pm »
Па токму тоа повеќето го советуваа. Сите ги кажажа своите муабети кога би биле на негово место, или друго со тие пари или поеќе пари за друго.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4219
« Одговори #118 на: 16 Април 2015, 20:49:17 pm »
Цитат
Колата ке се вози 70% во град 20% отворено 10% паркирана Смешко
многу битно е тука да се наведе и колку би била просечната годишна километража.
зашто ако е околу 10-15К км,тогаш според сите мислења,а и совети од сервиси,ја би идел сепак на бензинец во било која од колите.
сепак,кратки релации не се баш најдобри за дизелите,па да не искочи после да се даваат непотребно пари за отклонување на дефекти баш заради тоа што колата била возена цело време незагреана и слично.
исто така,најубаво е лично да се проба некој од моделите и со тб и со тд мотор,па да се одлучи кој мотор би бркал работа за тоа што се планира.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6614
« Одговори #119 на: 17 Април 2015, 04:23:52 am »
И за у град, имаш 10 тргнувања до 70-80 на саат за 5 километри. За да биде пристојно возењето, ќе биде со педал до под и со вртежи до макс. Со 2.0 е дааалеку порелаксирано за истите забрзувања.

Глупости, болидот што го тркалам сo 40 коњи само на хартија и валда околу 70 nm торк кога го возам не притискам гас до крај кога забрзувам за тоа твое ''пристојно возење'' што го наведе, а не со 1.6 хди 115 коња кој има 270 nm торк.