Автор Тема: Места на кои треба да бидеме претпазливи.  (Прочитано 261975 пати)

Отсутен Klen

• Редовен
  • Пораки: 2327
  • Продавам течност за жмигавци
Одг: Места на кои треба да бидеме претпазливи.
« Одговори #330 на: 18 Април 2017, 11:23:46 am »
Што, нема да пишуваат казни, само "контрола" ќе прават, немој да ме јебеш.
Замисли да си кола и да ти вградат плин :(
Попрво оди кај некој дома во гаража него во М Кар поголеми ти се шансите да си ја средиш колата

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #331 на: 18 Април 2017, 11:50:40 am »
Ќе пердашат здраво, ама во склоп на https://www.tispol.org/

Отсутен Klen

• Редовен
« Одговори #332 на: 18 Април 2017, 11:54:17 am »
Да де во склоп со опширниот рекет
Попрво оди кај некој дома во гаража него во М Кар поголеми ти се шансите да си ја средиш колата

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #333 на: 18 Април 2017, 11:55:39 am »
Баш така.

Sent from my SM-N910F using Tapatalk

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11061
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #334 на: 18 Април 2017, 12:20:42 pm »
Има радар контрола на Првомајска од Усје према К.H2O, кај Рено што имаше салон.

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #335 на: 18 Април 2017, 13:43:39 pm »
Пак истото го зборуваме. Луѓето гинат од дебилизам за кој зборувам секој втор ден. Кретени без мозок претекнуваат на полна линија во непрегледа кривина и прават директни судари. Тоа НЕ СЕ санкционира!! Наместо тоа се санкционираат кога некој ќе претекне трактор кој оди 20кмх на полна линија и ќе му залепат казна 300 евра и 6 месеци возачка дозвола. За што? Што си згрешил? Треба ли да го чекаш тракторот 15 минути додека да дојде испрекината линија, кога е совршено безбедно да се претекне трактор кој оди 20 на прав пат, тракторот се трга десно, немора ни да преминеш целосно во спротивната лента?

Брзината и во Германија на регионалните патишта е ограничена на 90-120, но на автопатите често е неограничена и со 450кмх имаат најмалку сообраќаји во цел свет. Во многу европски земји има тенденција да се зголеми максималната и минималната дозволена брзина на автопатите затоа што статистиките укажуваат дека големата брзина на автопатите резултира со поголема безбедност.  За малите мозочиња на форумот, мора да објаснам дека не подржувам беснеење по патиштата, напротив, подржувам одговорно однесување, тоа е она што ни фали, возачка култура. Секој трет не знае да претекне, влегува во макази или во опасни ситуации. Исто толку не знаат никако да претекнат и прават долги колони. Секој трет се курчи и прави глупости. На експресниот пат велес штип возат споро, залепени на полната линија наместо да се тргнат скрос десно, а од инает го прават тоа, не сакаат да отстапат место за безбедно претекнување и го загрозуваат сообраќајот.

Спортските патеки се одлични за сите да можат да се издуваат безбедно, зборуваме веќе една деценија како треба да се изгради писта и патека, но тоа е решение за илегалните трки по булеварите и друг проблем.
Vo civilizirani zemji i tamu kaj sto funkcionira sistemot i drzavata ima postaveno kameri. So policija e nevozmozno da se stigne nasekade da se sankcionira.
Mnogu mi bese interesno vo Francija i Svajcarija deka nema preteknuvanje. Site vozat isto kolku sto e ogranicuvanjeto na brzinata. Znak 90 na avtopat i imas kocenje na 85-87km/h. Zasto se znae, ne ti bega kazna, i paricnata ne e tolku problem kolku sto se problem kaznenite poeni. Soberes poeni i pak na polaganje jovo na novo. Od kaj go iskopiraa kaj nas toa so poenite, samo treba nekoj mozok da ima (uste poveke sistem) za da se sprevede i profunkcionira nesto kako treba kaj nas. I kameri na sekoi 3-5km, toa e resenie koe bi trebalo da funkcionira i kaj nas so istovremeno revidiranje na maksimalnite brzini. Primer noviot pat Stip-Veles znacite se 80 i ako nekoj vozi 80 ne bi trebalo da znaci deka koci soobrakaj. A jas vozam 90 i toa na dozd i nemase edna kola sto ne me pomina (ama barem vozam najdesno sto moze, polnata lenta mi e na sredina kola :))

Отсутен Klen

• Редовен
« Одговори #336 на: 18 Април 2017, 13:47:08 pm »
Швајцарија е фашистички настроена кон се што е моторизирано, еко терористите се на власт, лудаците си ги стеснуваат улиците за да не може да се вози, од нив пример не треба да земаме.

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
« Одговори #337 на: 18 Април 2017, 13:50:42 pm »
Kamo edna rabota barem da naucevme od Svicarcite, bilo koja. Ke otideme 5 godini napred.
10 raboti od niv da gi sprevedeme kako treba, nikoj nema da razmisluva za iseluvanje od ovde.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #338 на: 18 Април 2017, 13:51:20 pm »
Кочи ако ја гази полната линија, тоа е експресен пат со 1.5 ленти, во цивилизираниот свет побавните возат десно, побрзите претекнуваат со газење на полната линија, најблизок пример е Грција, каде впрочем има знак 110. Новиот пат Велес Штип има неколку места знак 20-30. Ако се вози 25 нема да има сообраќајки. Патот треба да биде 110-120кмх, што значи ќе може комотно да се вози 130, но не се брзаат да го сменат знакот 80, исто како што не брзаат да го тргнат знакот 20. Треба некој ром да ги собере тие знаци за старо железо, никој нема да ги побара.

Сепак ова е офтопик од топикот убијци на патот, неодговорно возење, неписмени возачи и казни кои не ја подобруваат безбендоста во сообраќајот.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Klen

• Редовен
« Одговори #339 на: 18 Април 2017, 13:55:57 pm »
Ама со ред се почнува бе брат. Камо кај нас да биде се ОК и сите да имаме дебели плати па да се секираме колку колите загадувале, а не додека немаме колекторска станица за гомната што директ во вардар завршуваат, со само една легална депонија во цела земја, со РЕК Битола што ни дава рак на дојка на сите да ни мерат +2км од дозволеното и да ни кажат учиме ние од европа еве.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #340 на: 18 Април 2017, 13:59:32 pm »
Битно донесовме закон да не смее да се сушат гаќи на тераса.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
« Одговори #341 на: 18 Април 2017, 14:04:28 pm »
Bas zatoa spasot e iseluvanje vo civilizacija. Zasto edna ebana rabota ne e kako treba ovde.
Jas barem stremam kon toa.
Sega otvoram i citam, vo kontekst na muabetot a von temata
http://www.radiomof.mk/fajnens-tink-76-od-vrabotenite-vo-makedonija-primaat-plata-poniska-od-20-000-denari/

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #342 на: 18 Април 2017, 14:06:56 pm »
Вчера во гужвата од лозово до велес страшно беше, имаше момент кај што три коли одеднаш престигнуваа мерејки си ги куровите. Претходно беше до патот што гинеа сега е до на мајка им пичката. За нас треба само по една лента еднонасочен пат едно 10 години за казна за да се средат работите. Вчера бев со бебе во кола и возев најнормално, на три пати имав ситуација да ме фрлат скроз десно за да се бутаат лешинарите. Не 300€, заплена и затвор ќе воведам за овој прост народ.

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14706
« Одговори #343 на: 18 Април 2017, 14:13:29 pm »
Јас пред се сум за почитување на максимално дозволената брзина.

Убаво беше споменато, сообраќајни инженери ја одредија таа брзина за секое возило да може безбедно да ја совлада таа делница, одредена кривина и слично.

Тука се кршат малку копјата.

Едно е да влезеш во кривина со 80 со Југо, друго е со S класа airmatic така, со сета безбедносна опрема ESP, скенирање на патот, прилагодување на суспензија и слично.

Е сега тие со S класата се бунат зошто на таа делница да мора да вози со 80, кога може реално безбедно да вози со 120.

Не се сите патишта направени за top end возила.

Мене најглупав ми беше потегот со тоа од 60км/ч на 50км/ч, као ДРАСТИЧНО ќе се зголемела безбедноста.

Yeah, my hairy ass...дури се влоши безбедноста.

Ако сакаат властите реално да воведат строга контрола, МНОГУ едноставно се прави тоа. Многу!

И јас се согласувам дека некои делници претераа со ограничувањето. Дури мислам се загрозува и сообраќајот ако се вози со таа брзина.

Само треба да сфатиме дека живееме во банана држава и дека и оние што треба да се грижат за безбедноста немаат појма што треба да направат.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #344 на: 18 Април 2017, 14:33:57 pm »
На многу патни правци во државава брзините се одредени од инженери кога на патиштата владееле 101, Југо и Фичо.