Автор Тема: Домашни Миленици  (Прочитано 938226 пати)

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 983
Одг: Домашни Миленици
« Одговори #4200 на: 27 Јануари 2016, 22:55:03 pm »
Има ли институција  кај нас каде би можел да го провериш кучето  на 24 часовен скрининг на срцето? ( ЕКГ и ултразвук)

Кај нас прават само обично ехо на срце без доплер и обична ртг снимка на граден кош со срце (ова само на ветеринарен факултет). Се друго е научна фантастика.
Зини да ти кажу.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #4201 на: 27 Јануари 2016, 23:13:06 pm »
ние немаме такво нешто ни за луѓето...

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22333
« Одговори #4202 на: 27 Јануари 2016, 23:19:35 pm »
Според германскиот документарец кој го постирав на претходната страна:

- DCM болеста не се јавува на почеток, туку се развива после 5 тата година, а доберманите умираат од срцев удар од 5 та до 7 година.
Ова значи дека можеш да купиш совршено здраво кученце без да знаеш дали ќе ја има или не.

- DCM се лекува ( не баш ефтино) со лекарства само ако се открие на време додека срцевиот мускул не е трајно ослабнат.
- Единствен начин за навремено откривање е редовен  скрининг на срцето доберманот кој подразбира 24 часа ЕКГ и ултразвук. Му закачуваат апаратче кое регистрира срцева тахикардија ( екстрасистоли) во период од 24 часа поради тоа што е можно истите да ги нема при редовен краток преглед.

- веројатноста доберманот да ја има оваа болест е  58%.

https://youtu.be/mL4wuv26068?t=16m14s

Голема е веројатноста истото да се случило со доберманот на  Dejzy.

За ова не сум знаел. Мојот доберман умре кога имаше 4-5 години. Oд нигде никаде сабајлето го најдовме пупунец. Значи си имало срцева мана кутрото. Само немаше тогаш интернет, а и не сум се заангажирал па не знаев дека тоа им е мана.

Демотивирачки во секој случај. ::)

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
« Одговори #4203 на: 27 Јануари 2016, 23:23:49 pm »
ние немаме такво нешто ни за луѓето...

najs !!!! :D

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #4204 на: 27 Јануари 2016, 23:36:14 pm »
Го пуштив.
Жалосно.

Чекам контакт од (веројатно) најдобриот одледувач на добермани во МКД.
Одгледува изклучиво изложбени примероци на добермани  и скоро ништо не продава во државава.
Дебела сума на пари не му значи ништо, се додека самиот не се увери дека кучето го продава на доверлив и совесен газда од секаков аспект.
Пред месец дена во Јапонија продал доберман од врвна линија за (wаit for it) 20.000 $.

Цена за македонски пазар од оваа линија ( под услов да се согласни да го продаде) е скромни 1000 евра, што е 3 пати повеќе од цена за доберман од "обично " легло, за кое би се одлучил повторно само со негова препорака.

Очигледно целава работа сака многу пазење, ако сакаш да е како што треба...

Стратро, обично тие изложбени примероци не се баш најдобрите кучиња! Изложбените примероци се „кроени“ за изложба, колку да се одстранат недостатоците што ги има расата. За домашно чување, пре би гледал „обично“ односно нормално куче. Ти не дека ке го шеташ по изложби, или професионално ке се ангажираш околу него (во смисла да правиш пари од тоа куче).
Секоја раса има свои недостатоци, а одгледувачите на ваквите изложбени примероци на многу начини гледаат тие да ги отстранат, а некои пак недостатоци се поизразени. Во случаов зборам за срцевата маана. Ова од некое мало искуство со кучиња ти го кажувам, што не значи дека е точно и во твојов случај.
Сакам да кажам дека не значи дека тој кој и да е човек, е најдобриот во МК ако има изложбен примерок.

Види, пиши и едно ПП на Лансерка ке ти каже збор два, она е у тие добермански води, чисто онака. Нејзин познаник или роднина не знам има еден од најубавите примероци на доберман што ги имам видено до сега.

Еве го:

^ Да, тоа е Арон ;)

Еве уште некоја сликичка:

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Јас се изненадив што Арон не зема B.I.S (Best In Show) ... трето место Стафорд, второ место Кавкаски Овчар, и сите навиваа за Доберманот Арон да земе прво место (B.I.S), и на крај Ротвајлерот зеде B.I.S  :-\

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2622
  • Custom made interiors
« Одговори #4205 на: 28 Јануари 2016, 00:32:41 am »
https://www.facebook.com/1655180671410694/videos/1662593020669459/?fref=nf

Колку се радував на последните две минути од видеото...неможам да ви опишам.

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #4206 на: 28 Јануари 2016, 01:35:36 am »
Аххх...

GRAPHIC CONTENT!!

О е видеото, ама бар да пишеше, слаб сум з вакви работи :(

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #4207 на: 28 Јануари 2016, 10:12:58 am »
Пишав на Ланцерка...
Кој може нека пренесе лично.

Thanx

DCM – Dilatative Cardiomyopathie is a progressive disease, which leads to deterioration of the heart function. The consequences of the strongly diminished heart efficiency in affected dogs are death including sudden cardiac death.
DCM occurs in different dog breeds such as Irish Wolfhounds, the Great Dane, Newfoundlander, Boxer and Doberman more exhibiting varieties in the inheritance pattern as well as IN the course of disease.

At present there are only conventional tools (X-Ray, ultrasound of the heart and long-term-ECG) to diagnose a DCM. Furthermore, there are many unsettled issues concerning the inheritance pattern. Basing on the fact that a range of different genes are involved in the development of DCM, a polygenic inheritance is assumed.

The aim of this project is the analysis of the DCM inheritance pattern especially in Dobermans, the detection of the defective regions in the genome causing DCM and - basing on the findings- the development of a genetic test for DCM.

To achieve this aim we explicitly need help from breeders and owners of Dobermans. By sending a blood sample of your dog you enable the project to start and keep the search for the DCM-causing genes running.

http://www.dobimann.de/eng/projekt.html
« Последно менување: 28 Јануари 2016, 10:37:56 am Stratro »

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20896
« Одговори #4208 на: 28 Јануари 2016, 16:43:15 pm »
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен skorpion

• Редовен
  • Пораки: 2215
  • Burn the tires, not your soul!!!
« Одговори #4209 на: 28 Јануари 2016, 21:29:38 pm »
Jedno upozorenje!
Kad prelazite ulicu, uvek gledajte u automobile a ne u semafor!
Semafori retko kad udare čoveka.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45081
  • Il Moderatore
« Одговори #4210 на: 28 Јануари 2016, 22:23:54 pm »
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Lancerka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 303
« Одговори #4211 на: 29 Јануари 2016, 02:03:22 am »
Ја прочитав целата дискусија наназад, и исконтактирав со Stratro  :)

Јас доберманот го чував врзан со ремче на синџир бидејќи 'ршум правеше низ двор. Главата му беше помала од вратот и често се случуваше да го извади ремчето, си ја отвараше портата и одеше на гости кај неколку пријатели ;D

Друга многу битна работа е дека ВО ПЕС НЕМА ВЕРБА!!! Кој сака колку сака нека кажува и кој сака нека го дресира секогаш гледај го со резерва во однос на деца, непознати па и со домашните ( со оглед дека се познати по напад на газдата по неколку години). Сега знам сите ќе кажат ако е дресиран дека нема шанси такво нешто дрн дрн, но сепак станува муабет за поагресивна чуварска раса.

Е ова кога ќе го прочитам (црвената реченица), ми иде да доделам трофеј за најголема глупост тресната.
Не е точно тоа дека Доберманот го напаѓа газдата на старост, тоа е еден огромен мит.
Доберманите не се агресивна раса, туку се премногу заштитнички настроени кон сопственикот и фамилијата, всушност затоа е и креиран Доберманот, да биде the ultimate guardian dog  ;)

Нитуеден правилно одгледан и социјализиран Доберман нема да си го нападне газдата, туку баш спротивно, спремен е буквално се' да направи за газдата, тоа го знам и од лично искуство, затоа што и самата се имам уверено како реагирала мојата Доберманка во незгодни ситуации.

Ако Доберманот е правилно одгледан и социјализиран, како што е мојата Доберманка, тогаш ќе немаш апсолутно никакви проблеми.
Како што и веќе спомнаа членовите на претходните страни на темава.
Со многу членови се знам лично од форумов, и многумина ја знаат мојата Астра, и сите се имаат уверено дека е предобро воспитана и одгледана, и дека има стабилен карактер.

Ако сакаш ти, и било кој друг, да види одблиску како изгледа вистинска дефиниција на карактерот на Доберманот, нека ме исконтактира, ќе ми биде мило да го разбијам тој стереотип за Доберманите.

Еве ја госпожата моја  ;D

И еве едукација малце:

Отсутен Stratro

• Легенда

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55287
  • Махер
« Одговори #4213 на: 29 Јануари 2016, 10:06:43 am »
Ако го немаш гледано Eight Below погледни го. Не читај ништо за филмот претходно и не гледај трејлери. Дека гледам во фаза на кучиња си.

Отсутен DejzY

• Редовен
  • Пораки: 1004
« Одговори #4214 на: 29 Јануари 2016, 12:27:37 pm »
@Lancerka, ако сакаш дај ми и 3 трофеи, реалноста е таа. Можеби мојот и твојот доберман не нападнале никого (скраја да е), но тоа не значи дека кај други не се случило тоа. Додека јас го чував доберманот, познаник од татко ми чуваше доберман постар некоја година од нашиот и му го одгризал капачето од коленото. Без никакво предупредување. Па по операции одел за да можи да оди нормално. Не сакам да помислам ако нападни дете или постар што можи да се случи.

Тоа дека ти е воспитан, дресиран и се крстиш во твојот пес е позитивна работа, но сепак е снажен пес. Мојот не беше нешто посебно дресиран, но многу ми се најде кога ја правевме викендицата. Сите алати и градежни материјали ни беа оставени на отворено, немавме ограда, а доберманот го остававме пуштен и никогаш ништо не зафали :) Значи добри чувари се и заштитнички се поставени спрема газдите, ама shit happens.