Автор Тема: Домашни Миленици  (Прочитано 897297 пати)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Одг: Домашни Миленици
« Одговори #1605 на: 20 Декември 2013, 01:44:43 am »
Не зборуваме за љубовта кон животните. И јас сакам животни било какви. Зборуваме за јавната инволвираност на кучињата секаде и во секој момент. Тоа е тоа што не е дозволено. Јас детето не го носам секаде а камо ли па куче. Безвезно е да се прави муабетов, куче во ресторан, мислам дното на глупоста world wide.

Dno na gluposta, a voedno mnogu zhalosno e mlad inteligenten chovek da ima tolku ograniceni, tipicno ''balkanski sindrom'' mislenja.

I pak ke kazham... Za sve sme najpametni i sve znaeme poishe od glupite idiotichni zapadni civilizacii. Bravo za nas.

Patetichno.

зашто балкански синдром? и јас сум против кучиња во ресторанти и кафичи. во америките ретко е дозволено некаде а ако е и воопшто дозволено, тогаш тоа на тераса е... јбг, тоа е тоа, глупи американци со застарени балкански уверувања и заостанат балкански синдром... немаат појма америте од западната цивилизација... ;)

ако мене како на пушач не ми е дозволено да пушам во кафич или ресторант (треба да излезам надвор за тој кеиф), само затоа што има маса на народ кои се чуствуваат и загрозено и згрозено од димот на цигарите, тогаш и љубителот на песови, нека се дружи со нив надвор.. нека го врзе за бандера НАДВОР а во задње време гледам ставаат столбчиња метални кои служат за тоа, надвор пред влезот... во таа ситуација и јас и веројатно како што читам тука еден куп луге, т.е. маса на народ се чуствуваме и загрозено и згрозено од присуство на ЖИВОТИЊА до мене, па нека е тоа и пудлица.

нон сенс е да прајме муабет за тоа дали треба или не треба куче во таков локал...

од друга страна, почитувам и на самиот почеток од дискусијава сакав да кажам дека ако се најдете во ситуација да дојдете во локал на кој има налепница дека домашните миленици се добредојдени, тогаш имате граѓанско и уставно право да продолжите во следниот локал каде не се добредојдени... значи можеш да бираш... нејќеш кучиња да има околу тебе во кафичот? лесно е бре... па не иди во тој локал и годотово, проблемот е решен... ;D

п.с. исто како и зеро, и јас оставам широк бакшиш во ресторанти кај што има налепница и се ПРЕПОРАЧУВА деца под таа и таа возраст дека не се добредојдени... не сум кеифлија додека седам и уживам во атмосвера, во позадина да слушам како мајката-таткото се расправа со разлигавеното дериште зашто несака да јаде, како се обидува да го смири да не плаче и ред други глупости... такви звуси и крици си ги имам дома... :D
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3410
  • Хюндай Тюсон
« Одговори #1606 на: 20 Декември 2013, 01:49:35 am »
Штета што го нема бугар он сега ќе ни кажеше дека местото на кучињата е во рестораните...... на трпезата :D

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #1607 на: 20 Декември 2013, 01:51:00 am »
па моеш и ти да ни кажеш... ке те разбереме потполно...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18026
« Одговори #1608 на: 20 Декември 2013, 01:53:18 am »
За разлика од споственикот што го донесол кучето во ресторан и само он осеќа некој тип на задоволство, луѓето што седат на маса со оној згадениот или исплашениот, заедно со него, осеќаат некој тип на дискомфорт. Дали тензија во муабетот, дали се нервораат што соговорникот им е отсутен, односно нефокусоран на муабетот... владее општо чувство на неугодност.
Кој е тука саможивен или себичен сега?

Јас совршено те разборам колку и зошто го сакаш Тор, прекрасно, дисциплинирано и паметно куче е, и ти си заслужен за тоа. Кучињата во модерно општество се на едно ниво под потомство, и го разбирам и поддржувам тоа, но сериозно треба малце обѕир да се има кон останатите.

Разбирам и тоа што се лутите зошто не сме развиена земја толерантна на кучиња во ресторан, но очигледно сте немале контакт со личност која има паничен страв од кучиња или се гади од животни, а најлошо, и двете воеднаш, како што е мајка ми.

Сепак, до Нова Година можеме да се убедуваме во теориите ама никаде нема да води тоа. :)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #1609 на: 20 Декември 2013, 02:00:22 am »
А убаво замолив уште на почетокот...

Ќе ве молам да ја поштедите темава од неандерталски испади.

Колку за инфо, низ пола Европа, во ниеден момент немавме препрека за слободно движење со кучето. Ниту во ресторани, ниту во трговски центри, ни бутур. Во неколку наврати беа прекршени забраните за кучиња, поради расата на моето куче и повторно ни беше слободно движењето. Единствено секаде е забрането внесување на куче во супермаркет и тоа сосема го разбирам. И не е дозволено да се внесува куче во места од историско значење (палати, замоци и слично).

Али да, што знаат они, идиоти европски, ние сме драстично попаметни од нив.

@онак: зборам првенствено за Европа, немам лично искуство со САД, мада чисто сумњам дека у цивилизираните делови е нешто поразлично.

@Вра4ед:
Во тие земји нема луѓе што се плашат од кучиња? Нема луѓе што биле повредени од кучиња? Има, ама свесни се дека светот не е должен да се адаптира на нив и нивните стравови, проблеми и слично.

Балканскиот мозок не е доволно еволуиран да може да сфати дека единката која го носи, не е најбитната ствар во универзумот.

Толку од мене.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Присутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #1610 на: 20 Декември 2013, 02:02:42 am »
It goes both ways, Vele. Мора да се адаптираат сите на желбата кучето во ресторан да се носи?

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20379
« Одговори #1611 на: 20 Декември 2013, 02:06:35 am »
Да седи во ресторан според мене е нормално ако не смета на никој ( не им се качува на маса, гризе, лае итн ). Ама некој да седи на другиот крај од ресторанот и да мисли дека кучето ќе го нападне не е баш нормално...

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #1612 на: 20 Декември 2013, 02:12:38 am »
прекрасна тема за муабет е ва, сериозно..едно најголемо за внесување на кучиња..мислам зашто сте толку против? имало луѓе што се плашат од кучиња? Нека не влегува у ресторан кај што има налепница за домашни миленици...како што никој не го тера да влезе у ресторан за пушачи..биг дил..
Мислам на прво место кај нас ти пререкуваат ако влезеш со куче у Пет Шоп јеботе..пред некое време се расправав со обезбедувањето у сити мол зашто сум го внел кучето у пет шопот доле, значи паркиран доле, у гаража а пет шопот е таму :S мислам ајде океј...Исто се расправав таму, си ја паркирав колата доле и фино лепо си искачам со кучето (тино, ипак куче е :D) надвор, пази кучето у рака и ми доаѓа обезбедување со зборовите: дечко не смее куче тука! а извини, како да го изнесам од гаражава доле? или не смеам ни у кола да го возам?
У продавница, не дај боже за ресторан? бог да чува нели...има милион кафичи кај што не ме пуштиле со кучето и тоа на летна тераса! да затоа почнав да одам у тренд у сити мол пошто таму ми го сакаат кучево, јес да не го сакав тој кафиЌ али ајде..
Инаку после 4 месеци поминати у УСА се навикнав да гледам кучиња сегде и не ми пречи..пошто ги прошетав најголемите пет шопови сегде, фино лепо бе си влагаш со куче си шеташ и готово, таму пет шоп е со големина на 2 до 3 наши ВЕРО продавници. Исто така у најјаките продавници у Њу Јорк, си влага жена со куче, зборам у мол на незнам армани и прада, каде што едно парче облека не е испод 3 илјади долара и си внесуваш куче најнормално. и што е најубаво, никој не те глеа наопачки, или незнам како...
што е тука лошо стварно не ми е јасно...секогаш ќе се најде некој што ќе му смета нешто, ама тоа не значи дека сити други ние сме луди :S
Едино се зачудив како нормално го прфатија влегувањето на кучето на скопскиот аеродром кога моите ме чекаа, онака како најнормална работа да е!

Еј да, мене страшно ме живцира бебе у авион! ај да забранат и тоа ако не, да не се возат луѓево дур не направи бебето минимум 4 ипол години

Присутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #1613 на: 20 Декември 2013, 02:13:44 am »
А ти не си некој репер веројатно зошто не ја разбираш дефиницијата на паничен страв, или општа помисла како куче и влакна се во близина на чиниите и чашите од кои личноста ќе пие и јаде.
А кога веќе спомна, одлично решение за сите е сепариран простор за оние со кучињата, со соодветни услови за истите.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Хюндай Тюсон
« Одговори #1614 на: 20 Декември 2013, 02:22:24 am »
Пошто има многу напади остри кон оние кои најкултурно си кажаа дека не им пријаат кучињата еве и јас ќе бидам малку остар.

А која пак потреба ја имате да го мкнете кучето секаде со вас и да ви спие во кревет? Дома не ве гушкаат? Девојката не ви дава цицка?

куче е да го врзеш у двор да прави џева ако влезе некој..

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20379
« Одговори #1615 на: 20 Декември 2013, 02:25:25 am »
Тебе барем интернет ти пуштиле во дворот ;D

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #1616 на: 20 Декември 2013, 02:27:53 am »
Како што кола е само парче метал да те однесе кај ти треба...што мајка бараш на форумов?

Куче не е да го врзеш во двор и да прави џева, тоа у селата таму...Куче е живо суштество попаметно од ТЕБЕ, што ти го прави поисполнет животот...кога веќе ќе се нафатиш да чуваш нешто, се чува како што треба и како што доликува, а не да го врзеш за јаже, и да остаиш, за тоа ја би со закон да се забрани.

Не се секирај, ќе пораснеш и ќе сватиш што глупости си ишувал на форуми...

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Хюндай Тюсон
« Одговори #1617 на: 20 Декември 2013, 02:38:24 am »
Се сложувам со првата реченица.. Мина времето кога се нервирав за мала гребаница на браникот и ме болеше неколку дена глава. После 2,3 пат ми беше сеедно и сум горд на тоа. Вака сум сигурен дека утре нема да им го уништувам расположението на моите блиски поради неважни работи и парче метал.

А можеби ќе има и обратен ефект па ти ќе пораснеш и ќе сфатиш дека не вреди за животно да расипуваш односи со пријатели.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1618 на: 20 Декември 2013, 08:37:13 am »
За мене кучето е само материјал за работа, if ya know what i mean... ;)

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
Одг:
« Одговори #1619 на: 20 Декември 2013, 08:40:45 am »
Ти ги лиже јајцата? :))))