@velkov
Знам дека не е исто за сите раси, али за питбул(за кое што праша членот) е отприлика 1.5 година или 18 месеци слично како и за твоите боксери.
И јас преферирам природно, ама коа неќе мора да се иде на вештачко. Баш и така му предложив на членот, да проба прво природно па тек после вештачки.
Грешка си за давењето, можда ти не си имал таков случај но мојава за малку ќе се здавеше со еден мажјак лани(неспешно беше тогаш оплодувањето). Мада се зависи од куче до куче.
Околу плодниот ден, тестовите точно можат да кажат кога е најспремна. Сега за некој стар кучкар нормално дека не му требаат тестирања за да види кога е плодна, но сепак тестирањето е најпрецизен инструмент за утврдување на плодноста.
За инстиктот, мојава за малце ќе се спареше(среќа ја видов) со едно џукелче што ми влезе во двор, иако она само што имаше добиено. Тврдам дека во тој момент не беше плодна, а сакаше да се пари. Додека после недела дена ја тестирав и фино ми кажаа кога е плодна, ја однесов, ја спарив и еве сега го чекам првото легло. Така да инстиктот не е баш показател за плодноста.
За последново се согласувам со тебе, доколку и двајцата се неискусни тешко дека ќе помине природно.
okej bratko procitav i pogore e sea okolu tie testovi sto zboris.. bev na veterinar na 11 ovoj mesec mi kazaa od denot koga ke dobie da brojam od 9 den do 12 den sigurno e plodna tak ami kazaa vo avtokomanda i vika tie 2-3-4 dena prbajte da gi sparite vika sama ke si ja diga opaskata ke se mestela za prcanje i t.n e se mi bese muabetot dokolku muzjakot i se kACi a nemoze da ja pogodi ( u slucaj 2 te da se mirni) dalimoze rucno da mu pomogneme na muzjakot mislam da mu go butnam u putkata na moeto kuce

mislam dali ke ima nekoja negativna reakcija od moevo .... uz toa sakam da kazam deka ima godina i 8 meseci taka da taman godinki ima e sea ke vidime NEDELA ke probame

so ke bide

fala na info i da ke zaboraev ke imaat kucinjata maski na muckite da ne praat problemi uz toa ke gi drzime 3-4 dusi da ne trgne na opaku rabotava