Автор Тема: Адитиви со Д-р. djidji  (Прочитано 571974 пати)

Отсутен milos

• Почетник
  • *
  • Пораки: 2
Одг: Адитиви со Д-р. djidji
« Одговори #2025 на: 01 Август 2018, 09:15:27 am »
Zdravo,
Decki imam eden problem so volvo S40 od mazentnata na poluosovina istece uljeto kasno sum primetil :( sega imam sustenje vo 2 i 4 brzina a vo 5 ta go nema sustenjeto. Imase varijanta da smenam menjac ama nekoi mi rekoa da probam so aditiv proab so lique moly mos2 na menuvac od 5 litra staviv 2 sustenjeto malku se namali no uste go ima.
Dali ima nekoj podobar aditiv da mi preporacate ve molammmmm

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18169
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #2026 на: 01 Август 2018, 13:28:41 pm »
Веќе знаеш дека е неизбежна работата со менувачот. Или огласи ја колата и кажи на купувачот во што се впушта, или ако ептен сакаш да си ја возиш, почни со собирање пари или потрага по менувач.

Џабе фрлаш пари на адитиви бидејќи ниеден адитив, во никој случај, не може да го врати металот што се истругал додека запчаниците биле без подмачкување.
What I daily drive (and daily fix):
2012 Alfa Romeo Giulietta QV 1750 TBi | 230hp 🍀

Отсутен painkiller321

• Почетник
  • *
  • Пораки: 1
« Одговори #2027 на: 03 Август 2018, 10:39:54 am »
Drustvo na clio 1.5dci 48kw 2003
moze li ceratec da staam.(btw ne mi troshi ulje renol4eto)

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4713
« Одговори #2028 на: 03 Август 2018, 10:49:56 am »
може не е соодветна темава,а може и има друга баш за ова, за што се извинувам, но сакам да прашам за чистењето на моторот, тн декарбонизација.
Глупости ли се,добра работа ли е?Може ли нешто да се сјебе на моторот?Имал некој искуство?

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11898
  • Архитект

Отсутен micho73

• Почетник
  • *
  • Пораки: 28
« Одговори #2030 на: 14 Септември 2018, 20:15:16 pm »
Мала помош, имам Astra 1.4 twinport на бензин/плин.Колата кога малку повеќе ќе качи температура (уљетo ќе загрее)во град или на угорници при застанување (лер) почнува да трепка сијаличката за притисок на уље во моторот.При најмал допир на гас се гаси сијаличката т.е. го надокнадува притисокот, па одтука барам чаре со адитив да го подобрам притисокот на уљето!
Ме интресират ваши искуства со адитиви за уље на Liqui Moly посебно следниве 3:
1. Ceratec   2. Mos2   3. Viscoplus.
Инаку во колата имам добро уље на LM 5 40 toptec 4100.

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3076
« Одговори #2031 на: 14 Септември 2018, 20:18:43 pm »
А да бараш нова маслена пумпа додека не си го зарибал моторот?

Sent from my MI 6 using Tapatalk

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45193
  • Il Moderatore
« Одговори #2032 на: 14 Септември 2018, 20:20:27 pm »
Прво провери дали притисокот на уље во лер ти е во граници на нормала. доколку е добар притисокот, смени го сензорот, доколку е низок, барај чаре зошто е низок. Ако е низок, прво смени тип на уље, ако и понатаму со ново уље, од друг производител е низок притисокот, види што е со пумпата за уље. Батали адитиви.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен micho73

• Почетник
  • *
  • Пораки: 28
« Одговори #2033 на: 30 Септември 2018, 17:58:14 pm »
Погоре имав пишано за мојот проблем и барав сугестија за адитив и благодарам за одговорите на Simo и Dule.
Пред неколку дена се решив и го ставив LM Visko Stabil кој го платив 295 ден од Автомакедонија во КВода.
Нормално моторот беше загреан на работна температура кога го додадов и веднаш потоа ја провозав према Петровец да се измеша адитивот.Наредните денови на двапати заглавив во град и се изненадив што треперењето го снема а беше присутно точно последните 3 години!Пред 3 години менував дихтунг на глава,рамнење на глава инспекција итн и од Тој момент се појави треперењето кое никогаш предходно го немаше.
Последниов пат решив да го сменам и уљето и ставив LM 5 40 и на поминати 3700км имаше потрошено во просек 50 гр. на 1000 км!Предходно после сервисот ставав уље GM 10 40 во два наврата кое многу го трошеше до можеби 2л на 10000км а порано ни капка.
Па така мислам дека проблемот е настанат после чистењето/инспекција на главата на моторот со одстранувањето на наслагите создадени при работа на моторот при што се зголемени зазорите мегу металните делови во моторот па уљето при висока температура ја губи вискозноста и тоне а уљната пумпа се мачи да го одржи притисокот.Од друга страна бидејки моторот работи на плин со малку повисока темпертура можно е и гумиците на вентилите и др пластични делови да ги имат изгубено елестичните својства те се укрутуваат и повторно доага до тонење на уљето.
Да напоменам дека сум лаик/паталец а не сезнајко и ако некому постов му помогне во ред или насмее уште подобро :).Во мегувреме јас ке ја следам работата на Астрата со адитивот бидејки овој резултат многу бргу дојде(очекував после изминати 5-600км) а очекувам и ептен да се стишат хидроподизачите при прво палење.Секоја промена овдека ке ја пренесам.

Отсутен is200

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 244
« Одговори #2034 на: 02 Октомври 2018, 03:14:43 am »
Што мисли @djidji за Suprotec адитив за масло?

Успут, дали некој испробал и ако да зошто(заради каков проблем) и дали го решил конкретниот проблем?

Made in Japan ☮

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3919
« Одговори #2035 на: 02 Октомври 2018, 06:40:06 am »
Tesko da ti odgovori Djidzi posleden pat e ukl 2015 godina  ;D

Отсутен is200

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 244
« Одговори #2036 на: 02 Октомври 2018, 13:47:38 pm »
Tesko da ti odgovori Djidzi posleden pat e ukl 2015 godina  ;D
o.O

Не проверив искрено.

Туку, ај тој нема да одговори, туку во друг некој дали пробал Suprotec? Повеќе ме интересира мислење на корисници.
Made in Japan ☮

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20896
« Одговори #2037 на: 20 Ноември 2018, 09:30:17 am »
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен dervel

• Почетник
  • *
  • Пораки: 29
« Одговори #2038 на: 09 Декември 2018, 19:24:47 pm »
Дали знае некој кај можам да најдам стабилизатор за бензин?

Sent from my HTC 10 using Tapatalk

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2806
« Одговори #2039 на: 18 Декември 2018, 23:06:36 pm »
Polnejki 100ka na Top Trejd primetiv nova kolekcija aditivi Wynn's.
Za nekoi nemaa uste ceni samo sto gi dobile.
Bea faleni na forumov pa mozebi nekomu ke mu koristi info :)