Автор Тема: Што купивте или сакате да си купите за вашите автомобили  (Прочитано 613980 пати)

Отсутен Dimac

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 672
Чудно да рикне тек така, алтернаторот пуни ли ?
Пoтпoлнo исти случaј имaв и јaс. Дa јa препaркирaм кoлaтa oд улицa нa трoтoaр, зaпaли без прoблем и сaмo штo се кaчив нa трoтoaр се исклучи рaдиoтo и се изгубијa сите брoјки нa дисплејoт. Решение- нoв aкумулaтoр

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5834
Исто исто и јас. Нагло без никакви знаци.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
Да де наеднаш.
Кога и дали некогаш сте го измериле напонот на акомулаторот да видите во каква состојба е?

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
Не секогаш напонот е показател, може некогаш да е во дозволени граници ама при оптеретување да паѓа. Ради прелазен отпор помеѓу плочите струјата да е мала. Се мери наполнет и под оптеретување, што просечен корисник не може да измери.

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
Не секогаш напонот е показател, може некогаш да е во дозволени граници ама при оптеретување да паѓа. Ради прелазен отпор помеѓу плочите струјата да е мала. Се мери наполнет и под оптеретување, што просечен корисник не може да измери.
mojot radar detektor pokazuva voltaza (na akumulatorot?)
12v kaj menjacot---> racva sto pravi 2x12v i 2USB----->I detektorot e vklucen na racvata.
toa verodostojno e?
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
Веродостојно е до некаде. Рачвата не смета. Ама 12V е многу груба бројка потребно е да се види барем прва децимала. Дали е 12.7V, или 12.2V на мирна кола.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Веродостојно е до некаде. Рачвата не смета. Ама 12V е многу груба бројка потребно е да се види барем прва децимала. Дали е 12.7V, или 12.2V на мирна кола.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

незнам кој ја напишал оваа листа, ама братеууууу.. ептен нема врска... ептен...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
не ти е ова ич прецизно... има премногу фактори што влијаат за прецизната бројка на волтажата... конкретен пример, комбево го имам скоро 3 години, а акумулаторов е 2 месеци откако го купив и од прв дена многу тешко вергла на прво палење, акумулаторот има 12.5 насабајле... со друг акумулатор вергла како мина... ама и да речеме да го верглаш подолго ке дава струја, не умира... кога ке запали, после 2-3 минути ако верглаш ке вергла како блесаво...

на волот цело време вели 12.05, а вергла без никаков провлем, на индикаторот покажува зелено цело време...

и на двата мерено со ист инструмент, и двата се 75 амперски, едниот е блекхорс другиот не ми текнува името ама и небитно е тоа... блекхорсот е на комбето.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
Можеби акумулаторот на комбето има мала стартна струја. На пр. EXIDE CLASSIC од 55Ah има стартна струја 460А, а EXIDE PREMIUM*** CARBON BOOST од 53Ah има стартна струја 540А. http://www.exide.mk/home/autobatteries?lang=mk

А колку што знам стартната струја е речиси иста до самото цркнување на акумулаторот, односно не се намалува.

Нели ударната струја (стартната струја) беше битна за тоа како ќе завергла, а ампер часовите беа показател за тоа колку време може да вергла со ист интензитет, односно колкав е капацитетот на акумулаторот ?

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
  • ECU rejected...

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4001
  • MadaFunker
Припрема за следниов период  :)

« Последно менување: 29 Август 2015, 21:50:09 pm Принц »
New blood of old school