Автор Тема: Што купивте или сакате да си купите за вашите автомобили  (Прочитано 713112 пати)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14911
Одг: Што купивте или сакате да си купите за вашите автомобили
« Одговори #4155 на: 29 Октомври 2025, 11:54:46 am »
Секоја „акција“ на продавачите со гуми - 99% се стари гуми. Проверувајте DOT.

Присутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20827
« Одговори #4156 на: 29 Октомври 2025, 15:26:19 pm »
Сакам вакви бандажи да зеам за летна постава:

Не се наоѓаат лесно, а тие што ги имам најдено, се малце забегани со цена  :-\

The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1901
« Одговори #4157 на: 29 Октомври 2025, 15:27:55 pm »
Си купив крокодил дигалка, поточно оваа: https://en.hoegert.com/product/hydraulic-jack-2-5t-professional-72mm-505mm/

Нарачана од Амазон.де преку Краго. 136 евра на Амазон + 89 или 98 евра испорака, зависи дали пратката ќе надмине 30кг или не. Со оглед на тоа што основниот модел на Hogert во Мк со опсег 85-455мм е 13к МКД, задоволен сум од крајната цена.

Сега уште држачи асални да најдам.

Може даљ пуштиш линк од амазон?

@kimi makedonski повели: https://www.amazon.de/dp/B0FT3CCKVN?ref=ppx_yo2ov_dt_b_fed_asin_title&th=1

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2506
Не сакаме да си купиме за мојот автомобил, туку сакам нов - половен Артеон.
https://reklama5.mk/AdDetails?ad=5526966 (ваков некаков примерок)

Само домашниот и чаршискиот есап не се исти, па сеуште сум во потрага по стан за мој нов дом.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3749
Ќе има убав примерок за продавање ама Shooting Brake, ако си заинтересиран ќе кажеш, во Хрватска е колата. :)

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2680
@balanar Добро размислуваш, обезбеди си база прво (стан, дом), па после ќе биде полесно за кола. Два пати имам жртвувано кола (еднаш можност за кола) за стан и воопшто не ми е криво, ни најмалку.

П.С. Ако уште ти е во глава како локација некое приморско место, уште толку ти посакувам да го реализираш.
Своерачен потпис ;)

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3099
  • Слобода или смрт
Во кола може да спиеш ама ајде вози го станот.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 9005
  • Пичлеме
Во кола може да спиеш ама ајде вози го станот.
Можи, се вози :)

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2506
@balanar Добро размислуваш, обезбеди си база прво (стан, дом), па после ќе биде полесно за кола. Два пати имам жртвувано кола (еднаш можност за кола) за стан и воопшто не ми е криво, ни најмалку.

П.С. Ако уште ти е во глава како локација некое приморско место, уште толку ти посакувам да го реализираш.

Во Штип барам, само се сулуди цените на нови станови (1300€ - 1550€), а јас немам намера, ниту финансии за таков трошок.
Чекам и барам половно/поволно станче до кај 65-70m2...

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4032
После 4 години и 60000+ km, пак си купив исти гуми. Супер си поминавме до сега, и не ми се менуваше добитна комбинација, иако имаше можност да одма на друг бренд, сепак ова беше игра на сигурно. Старите гуми беа уште возливи, особено за лето, но сакав со зимска сезона да ги „почнам“.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4436
Да не ги измери колку шара имаат останато?
Мислам дека твоево искуство во МК може да го искористат и многу други од форумов и да си се префрлат на премиум целосезонски гуми и да си бидат раат од промени на пролет и есен.
Ротација на тркалата сепак треба, но тоа може да се направи и вон сезона и поретко од 2 пати годишно, зависно колку км се поминуваат.

Отсутен bramovsk

• Сениор
Ротација правев на 15к km. Имаа 3мм шара, но веќе личеа на стара гума, што е сосема нормално за целосниот животне век што го минаа. Може да најдам некоја слика да зумирам да се види како личеа пред да ги фрлам.

Едит:
Еве оваа од Октомври кога бев до Алабанија, и после пат од 300 км не се гледа убаво ѕидот но шара има доста. Не успеав потазе и почиста слика да најдам.
« Последно менување: 07 Ноември 2025, 12:41:53 pm bramovsk »

Отсутен ficomk

• Сениор
Кај мене на 90К км беа ако не се лажам околу 4мм, пишав во некоја од темите.
Ама почнувајќи од климата во Германија, и другите работи се различни.
Возило Голф Спортсван, претежно возено на отворени патишта или автопати, градска како во Скопје да не речам скоро никогаш. Возени еднаш и до Македонија и Грција у сред лето.
Моделот беа Goodyear Vector 4s Gen2, ги сменив со Gen3.
Муабетот ми е за голем дел од возилата е идеална комбинација, освен веројатно за посилни и поспортски аута.

Отсутен bramovsk

• Сениор
Сигирно е подобро за договечноста на гумите да се возат дестинации со правиц и без нагли забрзувања, кочења и вртења. Не дека оваа кола е возена во некој јак спортски режим, ама тука им е некаде крајот.Да не планирав да одам на скијање сезонава може ќе обрнев уште 5-6к км. Возени се дестинации на одмори долги и во разни временски услови. Од југ на одмори во Грција и север Хрватска со по 600-800 км одалеченост во топло лето до скијања во Бугарија, Србија и на Француски Алпи. Она што со гумите го добив е раат од промени на гуми,  раат од изненадувања од промена на време во преодни периоди и многу предвидлива и удобна „вожња“. За стилот на возилото и моите примарни потреби ова е 102,3% покривање.

Отсутен ficomk

• Сениор
Нема муабет колку е поедноставно со вакви гуми, да не речам едно гајле помалце за мислење.
Да си имал посебни сетови можеби уште 1 или макс 2 години плус би ги возел, ама па дупли трошоци за гуми и плус за промена 2 пати годишно.
За што возило иначе станува збор, СУВ да не беше некој?