Автор Тема: Што купивте или сакате да си купите за вашите автомобили  (Прочитано 614215 пати)

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6442
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Одг: Што купивте или сакате да си купите за вашите автомобили
« Одговори #3975 на: 05 Декември 2024, 14:07:12 pm »
Да, фаќа, ама е бавен интернетот па да не останам на пола трансакција заглавен.  :D

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29666
    • CARclub.mk
« Одговори #3976 на: 05 Декември 2024, 18:13:15 pm »
Ова во Грција (за помали пратки) е закон.
Box Now се вика услугата.

Не ми текнува во која земја беше, може да било Хрватска (дали на времето, дали сè уште), ама секоја трафика на некоја одредена компанија е точка за пошта. Можеш и да испратиш нешто, може и да ти достават нешто таму.

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6845
  • French diamond
« Одговори #3977 на: 05 Декември 2024, 19:43:29 pm »
Сите сте во куќи, зошто не си направите една кутија за оставање на пратките во неа, ако не сте дома. И Германија ако ти ја однесат во пошта, нормално дека од наредниот ден може да си ја земиш, среќа има вакви како на Карго Експрес, пакет станици, па од таму може кога сакаш да си ја подигниш.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6442
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #3978 на: 06 Декември 2024, 07:16:03 am »
Треба да ја платиш затоа, за мене кажувам, во куќа живеам и нон стоп има чоек, ама проблемот е уште поголем кога куририте ти ѕвонат и „ај подизлези на пат негде“ и од кола не сакаат да излезат, не пак до адреса да дојдат. И за моја порачка некој друг да го чека куртонот на пат.  ;D

А онлајн плаќање избегнувам оти можи да испадни уште еден проблем, да го немаат на залиха, а пари враќање не сакаат.

Присутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6742
  • Бенве сие бенве
« Одговори #3979 на: 06 Декември 2024, 10:04:04 am »
За поштарина по цена на макијато сакате и на 8ми спрат да ви го качат пакетот и свирка да ви направат. Не комуњарете до толку. Не е страшно да излезам некаде 50-100-200м да го земам пакетчето кое што не е акумулатор за камион и да му олеснам него, а и себеси.

П.С. Колку бакшиш му давате на курирот кога е насмеан и ве чека 15мин да ви ја даде пратката на рака каде што ви одговара?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1002
« Одговори #3980 на: 06 Декември 2024, 10:22:43 am »
За поштарина по цена на макијато сакате и на 8ми спрат да ви го качат пакетот и свирка да ви направат. Не комуњарете до толку. Не е страшно да излезам некаде 50-100-200м да го земам пакетчето кое што не е акумулатор за камион и да му олеснам него, а и себеси.

П.С. Колку бакшиш му давате на курирот кога е насмеан и ве чека 15мин да ви ја даде пратката на рака каде што ви одговара?

Мене не ми смета да излезам, ми смета она јавувањето "Еј пред зграда сум симни се ајде" без никаква најава, или па некаков тракинг на пратката да знам да ја очекувам кога ќе стигне.

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3804
« Одговори #3981 на: 06 Декември 2024, 10:42:56 am »

Мене не ми смета да излезам, ми смета она јавувањето "Еј пред зграда сум симни се ајде" без никаква најава, или па некаков тракинг на пратката да знам да ја очекувам кога ќе стигне.
Тоа е грешка, треба да ти се јави за кафе да му стаиш.
Нема проблем он ке се јавува на еден по еден дека за 10 минути ке биде таму...

Sent from my motorola edge 40 neo using Tapatalk

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен Makedons

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 253
  • Macedonia
« Одговори #3982 на: 06 Декември 2024, 11:27:04 am »

Тоа е грешка, треба да ти се јави за кафе да му стаиш.
Нема проблем он ке се јавува на еден по еден дека за 10 минути ке биде таму...

Sent from my motorola edge 40 neo using Tapatalk

Е да ама не им се ни чека кога ќе му речеш почекај неколку минути ќе дојде некој [again, нема тракинг нема начин како да знаеш кога ќе стигне], неколку пати до сега требало утре дента пак од база да се подига ради тоа што не им се чека (и не правам муабет 15 минути да треба да дреме доле не), а неспремен те фаќаат или не сум дома па треба да организирам некој да се појави во рок од 1 минута да подигне, на крај сепак си платил достава по цена која што ТИЕ ја одредиле

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 1722
« Одговори #3983 на: 06 Декември 2024, 11:49:43 am »
Скоро сите вакви проблеми се решаваат со приватизација. Пример поштарот зема 60-80к денари плата и има однапред предвиден број на достави во денот. Пример 2 до 3 достави во еден час. А не го глеам она комбено на Карго Експрес кипе од ствари за достава. За 30к плата.

Сакаш премиум достава? Нема проблем. 500 денари плус поштарина.

Збеснаа сите со онлајн порачување почнувајќи од храна па до локомотива. Варено јајце и еспресо се порачува преку интернет.

П.С. Секој пат поштарот што ми носи пратки е почастен. Без исклучок. Ако не можам веднаш да се симнам, одма му кажувам дека ќе ја земам пратката од пошта за да не ме чека и да дреме на дожд или на +45 степена. Бидејќи и тој е човек, и прашање на време е кога и него ќе му пукне филм и ќе даде отказ.

Присутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
« Одговори #3984 на: 06 Декември 2024, 11:53:07 am »
Ќе си нагласите достава до база (која ви одговара најблизу) и нема да имате никаков проблем. Таму у базата ќе си стои се до моментот додека ви одговара да ја земете без да ви се пореметат дневните обврски. Ако курирот чека 10 луѓе по 15мин денес кај му е крајот, и 24ч да работи нема да стигне да достави се. Јас никогаш не бирам достава до адреса, има во забелешка место  да пишам достава до база на карго со кое што соработувате и никогаш немало проблем.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29666
    • CARclub.mk
« Одговори #3985 на: 06 Декември 2024, 12:06:37 pm »
Сите сте во куќи, зошто не си направите една кутија за оставање на пратките во неа, ако не сте дома. И Германија ако ти ја однесат во пошта, нормално дека од наредниот ден може да си ја земиш, среќа има вакви како на Карго Експрес, пакет станици, па од таму може кога сакаш да си ја подигниш.

Имаме, се викаат поштенски сандачиња. :D

Него, друга е работата - скоро за сите пратки треба потпис. И ако нема никој во тој момент да потпише, не ја оставаат пратката. И тоа е океј, не е проблем.

Иначе, скроз е попрактично ова кое го кажува @MAPJAH - нека чека во база, ќе претрчам, ќе си земам.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
« Одговори #3986 на: 06 Декември 2024, 12:06:49 pm »
Ќе си нагласите достава до база (која ви одговара најблизу) и нема да имате никаков проблем. Таму у базата ќе си стои се до моментот додека ви одговара да ја земете без да ви се пореметат дневните обврски. Ако курирот чека 10 луѓе по 15мин денес кај му е крајот, и 24ч да работи нема да стигне да достави се. Јас никогаш не бирам достава до адреса, има во забелешка место  да пишам достава до база на карго со кое што соработувате и никогаш немало проблем.

Океј, ама во тој случај треба да ми наплатат помалку за достава. :)

Немам проблем накачи цени за достава, јас со задоволство ги плаќам тие 1600 денари на ДХЛ Експрес кога нарачувам од странство, ама знам точно кога ќе стигне, секогаш ми ја доставуваат или горе до врата или можам преку системот да изберам да ја остава пратката кај домар, сите давачки си ги плаќам онлајн со картица.

А не да се бркаме со доставувачиве па паркирал 5 згради подолу ако може да се симнам, па нема ни терминал за плаќање со него итн

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 1722
« Одговори #3987 на: 06 Декември 2024, 12:12:23 pm »
Поштарите во пошта земаа 23-24 илјади денари плата. Сега земаат можеби 26-27 илјади денари. За тие пари добро е што воопшто се јавуваат.

Се надевам се разбираме од каде потекнуваат најголем дел од проблемите генерирани од незадоволство.

Јас да сум поштар нема ни да се јавувам на телефон. Ќе оставам само картончиња во сандаче и ќе глеам да си одам дома во 11ч.

Исто и за карго. Ако не дојдеш за 2-3 минути пред зграда, чао џаци.

Терминал за плаќање немал :)))))) Кај живееш ти бе пријателе? Во Хелсинки?

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
« Одговори #3988 на: 06 Декември 2024, 12:25:10 pm »
Поштарите во пошта земаа 23-24 илјади денари плата. Сега земаат можеби 26-27 илјади денари. За тие пари добро е што воопшто се јавуваат.

Се надевам се разбираме од каде потекнуваат најголем дел од проблемите генерирани од незадоволство.

Јас да сум поштар нема ни да се јавувам на телефон. Ќе оставам само картончиња во сандаче и ќе глеам да си одам дома во 11ч.

Исто и за карго. Ако не дојдеш за 2-3 минути пред зграда, чао џаци.

Терминал за плаќање немал :)))))) Кај живееш ти бе пријателе? Во Хелсинки?

Не знам како дојде до заклучок дека правиме муабет за Пошта, ама муабетот беше за приватни курирски сервиси. Од Пошта секако не очекувам ништо, веќе 5-6 години ни писменца не ми носат дома, сам мора да следам за секоја пратка кога ќе е спремна за преземање, 2-3 пати ми имаат вратено пратка пошто не сум добил известување дека е тука. :)

Присутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
« Одговори #3989 на: 06 Декември 2024, 12:26:01 pm »

Океј, ама во тој случај треба да ми наплатат помалку за достава. :)

Немам проблем накачи цени за достава, јас со задоволство ги плаќам тие 1600 денари на ДХЛ Експрес кога нарачувам од странство, ама знам точно кога ќе стигне, секогаш ми ја доставуваат или горе до врата или можам преку системот да изберам да ја остава пратката кај домар, сите давачки си ги плаќам онлајн со картица.

А не да се бркаме со доставувачиве па паркирал 5 згради подолу ако може да се симнам, па нема ни терминал за плаќање со него итн
Немаш проблем за достава ти, и помалку од 0.5% граѓани што заработуваат колку тебе. Каргото им е од голема корист на обични луѓе што не треба како порано да одат на автобуска сраница и да се молат да го подмитуваат шоферот да им пренесе нешто до градот до кој што ќе оди автобусот и слично. Ситни онлајн бизниси или луѓе кои пто продаваат нешто на реклама5 или фб. Мене ми одговара цената а и услугата моментално. Никогаш не сум имал никаков проблем, можеби закаснило ден два но е разбирливо и никаде не ветуваат услуга достапно за следниот ден. Пробај следен пат јави им се и кажи им дека ќе им платиш 1500ден достава дало во одредено време ти донесат, сигурно ќе се нафати курирот. Не може јас да барам да нема меѓуградски автобуси затоа што не патувам со нив. Едноставно е.