Автор Тема: Што купивте или сакате да си купите за вашите автомобили  (Прочитано 614668 пати)

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6151
Одг: Што купивте или сакате да си купите за вашите автомобили
« Одговори #3181 на: 06 Октомври 2021, 23:01:29 pm »
Побрзо ќе дојдам до ураниум во државава, отколку до исопропил алкохол.

Пробано.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11741
  • Архитект
« Одговори #3182 на: 06 Октомври 2021, 23:01:34 pm »
Не само за твоите лепотици и за нашите.
:)
Кои лепотици бе?  ;D

Па ти пишува.
Нашите.

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #3183 на: 06 Октомври 2021, 23:11:07 pm »
Побрзо ќе дојдам до ураниум во државава, отколку до исопропил алкохол.

Пробано.

Pisanoto mi bese deka ne e isto. Bear bara ISO wipe alkohol. Duri i prodavnicive za detailing oprema se cudat sto e toa, wtf... Sum baral pod drvo i kamen nema, ama ovoj dostapniov e skoro ist taka da isto ti se fakja.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43718
  • Il Moderatore
« Одговори #3184 на: 07 Октомври 2021, 00:01:35 am »
http://www.interhem.com.mk/chemicals.html
Во Солвентс делот е наведен, може имаат „нормални“ пакувања....

Исто и овде: http://www.intelkom.mk/paints.html

можда има и на места кои немаат интернет сајтови :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #3185 на: 07 Октомври 2021, 08:45:38 am »
Чисто ме интересира дали некој пробал со алкохолен/бел оцет да чисти? Во секоја продавница го има, веќе е разреден на 10% по сеќавање, плус одличен дегрисер е. На негативната страна гадно мириса ама јбг. Со коронава едно време и алкохол по аптеки и се снема, па ме интересира за инфо.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17504
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #3186 на: 07 Октомври 2021, 08:48:46 am »
Сигурно остава нешто позади себе откако ќе испари, а и времето на испарување ќе да е долгичко.

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #3187 на: 07 Октомври 2021, 09:05:11 am »
Бел алкохолен оцет, 50-50 мешано, е одлично за отстранување на бели флеки од воден камен.

На стакло, може и чист, умерено.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3475
« Одговори #3188 на: 07 Октомври 2021, 09:26:19 am »
@MartinAlfista Мензерната ја има во некоја продавница или в перална ја порачуваш да ти ја донесат?
Во Velmar - Марино може да се купи директ, само во готово.

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 725
« Одговори #3189 на: 07 Октомври 2021, 09:51:17 am »
http://www.interhem.com.mk/chemicals.html
Во Солвентс делот е наведен, може имаат „нормални“ пакувања....

Исто и овде: http://www.intelkom.mk/paints.html

можда има и на места кои немаат интернет сајтови :)

Interhem se MILINA za sorabotka...sum zemal za akvariumot nekoi soli shto mi trebale. Edinstven nedostatok ako moze da se smeta za nedostatok e shto morash ili elektronsko bankarstvo ili na faktura da platish oti nemaat pos terminal (mene lichno ova voopshto ne mi smeta oti mrazam da visam po shalteri). Vo komshii mi se so kancelarija i sekogash mi nosele od magacin do kancelarija pa sum si podigal od tamu (kancelariite im se vo leptokarija, magacinot nemam poim kaj im e).

Solite im bea pakuvani vo pakuvanja od kilo i vo golemi pakuvanja veruvam deka i alkoholot go imaat vo normalni velicini. Javi si se razberi se mozebi i po kargo bi ti pratile (ako dobro razbrav @Diesel ti si uf Givgilija)

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #3190 на: 07 Октомври 2021, 09:51:29 am »
Бел алкохолен оцет, 50-50 мешано, е одлично за отстранување на бели флеки од воден камен.

На стакло, може и чист, умерено.

Зошто мешан? Американцине со 15-20% Ипа алкохол пребришуваат (како најсигурна опција), а има и камикази до 50% алкохол што одат. Овој е веке 9-10% ако го раствориш ќе дојде на 5% алкохол, многу мал % според мене. Ете само бигор ќе избришеш и толку. Јас со чист би одел.

А за испарување ќе почнеш од хауба, или небитно па додека се вратиш на првична позиција ќе е испарено. А за оставање не знам, дома бигор глупости сум чистел, не оставал ништо. Лак ваљда ист принцип е, вода и алкохол. Не би требало да остави.

Или ултимате комбо, чист алкохол, дестилирана вода и на крај оцет :D Сега деновиве треба восоци да ставам, ќе пребришам вака, па ќе споделам ако има проблеми.
« Последно менување: 07 Октомври 2021, 09:57:45 am Inter1 »

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #3191 на: 07 Октомври 2021, 09:56:38 am »
Добро сеа, ипак е киселина и треба внимателно

И плакнење после, обавезно...

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1831
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #3192 на: 07 Октомври 2021, 11:32:47 am »
Си купив:

- Микрофибер крпи 2х и една што имав
- Extol Premium Medium Cut Pad
- Extol Premium Super Finishing Pad
- Menzerna 3 in 1 One-Step Polish
- Moje Auto Wheel Cleaner Red (замена за iron remover)
- 96% алкохол

Ќе пробам да "полирам" кола деновиве додека врне и е килаво времето :)

@MartinAlfista Може го имам пропуштено тој податок, иако не ми се верува бидејќи имам нотификации уклучено за темата. Како ќе полираш со cut & finishing pads? Си купи и полирка или ќе заигра раката?

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17504
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #3193 на: 07 Октомври 2021, 12:23:37 pm »
Ќе позајмам полирка за проба, па ако имам "фат" ќе набавам и своја :)

Иначе читам 50% алкохол, треба да го разредам? Не е поарно со чист па да си испари? ;D

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #3194 на: 07 Октомври 2021, 12:40:33 pm »
Иначе читам 50% алкохол, треба да го разредам? Не е поарно со чист па да си испари? ;D

Ако ми се обраќаш мене тогаш од сигурносни причини чист никако. Нормално не сум профи детајлер и немам поголемо искуство надвор од неколку коли кои ги работам од хоби, ама на нет сите препорачуваат 15-20% алкохол. Алкохолот правел paint swelling (Automotive Paint Swelling is a temporary condition where paint expands in size, or “swells” due to overexposure to heat (and chemicals) and hides defects.) ако е во поголем процент. Јас со 15-25% одам, од око мерам турам една доза алкохол, 2-3 дест вода и терам и никогаш сум немал проблем.

П.С. Мензерна 3 ин 1 не знам колку ќе ти заврши работа. И полир и чистач и восок и се во едно е.

P.P.S. After talking to my chemist friends, they all felt that these dilution levels were overkill and too strong for removing residues after compounding and/or polishing paint. Most quality name brand compounds and polishes are water soluble and don't need a strong solution of Isopropyl Alcohol to dissolve, emulsify and loosen any leftover residues on the surface.

Their recommendation was for approximately a 10% dilution of IPA to water solution. The reason for this recommendation besides their chemistry background, is that a strong solution of IPA can stain and even soften some clear coat paints.
« Последно менување: 07 Октомври 2021, 12:49:26 pm Inter1 »