Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2805737 пати)

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2601
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #15225 на: 24 Јули 2026, 16:00:25 pm »
На Аутодок.де има заменски по 200-300 евра. Мислам дека околу 350 до 400 би те фатиле до Македонија преку Краго да ги донесеш.

Отсутен Lezet123.

• Почетник
  • *
  • Пораки: 8
« Одговори #15226 на: 24 Јули 2026, 16:03:00 pm »
Зошто не нарачаш заменски од Аутоцентар? Гледам дека ги нудат на нивната страница https://www.autocentar.mk/%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BD-%D0%BC%D0%BE%D1%81%D1%82-mazda-2-hatchback-de-1.3-de3fs-d8950c1338.html

Алтернативно, побарај во Мега ауто партс, Солид, Крис и том. Можеби можат да ти набават.

Кога ги контактирав ми го понудија оригиналниот дел, кога им ги препратив заменскиве ми рекоа дека можеби не одговарале и затоа не ми ги понудиле.  :D
Инаку зборено со матичниот механичар, рече немаат.

Отсутен 386ka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 944
  • Am386 DX/DXL-40
« Одговори #15227 на: 24 Јули 2026, 16:11:04 pm »
Стигни до оригиналните каталози за твоето возило, побарај според VIN кој е OE бројот за трапот кој треба да го купиш. Потоа спореди со каталозите на производителите кои ги нудат траповите.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6984
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #15228 на: 24 Јули 2026, 17:06:18 pm »
Кога станува збор за јапонец само amayama или yoshiparts.
Како каталог за делови може да го користиш и partsouq

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Пораки: 7197
  • Бенве сие бенве
« Одговори #15229 на: 24 Јули 2026, 19:46:14 pm »
Земи половен здрав, испескари го добро, ставинак заштита. Претходно ако и е маана појачај го со вар на местата на кои што попушта.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен jacke0708

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 143
« Одговори #15230 на: 25 Јули 2026, 13:20:16 pm »
здраво дечки, каде у Скопје може да најдам RAVENOL улје и MANN или MAHLE филтри за PASSAT B8

Отсутен Coco

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 122
« Одговори #15231 на: 26 Јули 2026, 02:26:00 am »
здраво дечки, каде у Скопје може да најдам RAVENOL улје и MANN или MAHLE филтри за PASSAT B8
Равенол само Техномото Прилеп,јави се порачај им,ќе ти испратат по карго.

Отсутен TylerMkD

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 331
« Одговори #15232 на: 29 Јули 2026, 12:38:04 pm »
Каде да одам во СК за замена на PM сензор на Tucson 2019? Во Грција ми спомнаа дека делот е околу 500+ еур (официјално Hyundai), а искрено не ми се дава толку пари за сензор кој не ми врши директна работа во колава...

Се мислам и дали да го гасам цел систем, во другото фамилијарно возило (Mazda CX-7) е изгасен.

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2907
« Одговори #15233 на: 29 Јули 2026, 13:14:11 pm »
За што е тој сензор?
Своерачен потпис ;)

Отсутен TylerMkD

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 331
« Одговори #15234 на: 29 Јули 2026, 14:34:14 pm »
За што е тој сензор?

Како што јас разбрав со помош на AI, мери колку PM2 честички се ослободуваат низ ауспух за да меша со AdBlue, вака лаички.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5508
« Одговори #15235 на: 29 Јули 2026, 17:00:24 pm »
За што е тој сензор?

Како што јас разбрав со помош на AI, мери колку PM2 честички се ослободуваат низ ауспух за да меша со AdBlue, вака лаички.
Za taa cena mozno e da e NOx senzor vo prasanje. Ne veruvam senzorot za dif. pritisok da e tolku

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Отсутен Opel_AstraHGTC

• Почетник
  • *
  • Пораки: 3
« Одговори #15236 на: 31 Јули 2026, 15:44:22 pm »
Дали некој знае каде прават тест CO2 на систем за ладење?

Немама искуство, прва кола ми е. Па да си ја пробам среќата, ако некој знае нешто околу проблематикава. Се работи за Opel Astra H Gtc 1.7 CDTI 77kw, во антифризот имам парчиња уље, не целосно измешано само парчиња. На две три недели по подолга вожња, антифризот е на нула, иако не истекува од нигде. До сега имам две мислења од сервис дека директно треба да оди на ремонт цел мотор, што значи 900 евра до 100.000 денари поправка. Возилото не испушта бел чад, не прегрева, не дава на шал табла проблем. Бидејќи е постаро возило и не вреди толкав улог за поправка, ми дадоа мислење да направам Цо2 тест прво, бидејќи сумњаат на ладилникот за масло дека е оштетен.  Ќе ве замолам за совет, фала однапред. Да напоменам, маслото е во ред, нема мешање антифриз во маслото. Само во садот за антифриз.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5508
« Одговори #15237 на: 31 Јули 2026, 16:01:19 pm »

Немама искуство, прва кола ми е. Па да си ја пробам среќата, ако некој знае нешто околу проблематикава. Се работи за Opel Astra H Gtc 1.7 CDTI 77kw, во антифризот имам парчиња уље, не целосно измешано само парчиња. На две три недели по подолга вожња, антифризот е на нула, иако не истекува од нигде. До сега имам две мислења од сервис дека директно треба да оди на ремонт цел мотор, што значи 900 евра до 100.000 денари поправка. Возилото не испушта бел чад, не прегрева, не дава на шал табла проблем. Бидејќи е постаро возило и не вреди толкав улог за поправка, ми дадоа мислење да направам Цо2 тест прво, бидејќи сумњаат на ладилникот за масло дека е оштетен.  Ќе ве замолам за совет, фала однапред. Да напоменам, маслото е во ред, нема мешање антифриз во маслото. Само во садот за антифриз.
Ladilnikot za maslo ako e osteten ke imas maslo vo antifrizot. Gubitokot na antifriz e na nekoe drugo mesto.
Pokraj CO2 test bi rekol da najdes i nekoj kpj sto ke go stai sistemot za ladenje pod pritisok. Moze da ima nekoe malo tecenje koe isparuva od toploto.

Отсутен Opel_AstraHGTC

• Почетник
  • *
  • Пораки: 3
« Одговори #15238 на: 31 Јули 2026, 16:26:22 pm »

Ladilnikot za maslo ako e osteten ke imas maslo vo antifrizot. Gubitokot na antifriz e na nekoe drugo mesto.
Pokraj CO2 test bi rekol da najdes i nekoj kpj sto ke go stai sistemot za ladenje pod pritisok. Moze da ima nekoe malo tecenje koe isparuva od toploto.

Благодарам!

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1083
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #15239 на: 01 Август 2026, 01:11:58 am »

sto vika gemini: @Opel_AstraHGTC

Здраво! Разбирлива е твојата загриженост — сума од 900 € (100.000 денари) за комплетен ремонт на постаро возило е финансиски неисплатлива, а според симптомите што ги опиша, **многу е веројатно дека генерален ремонт воопшто не е потребен**.

На моторот **1.7 CDTI** кај Opel (Isuzu конструкција), овој симптом е познат проблем и во 80-90% од случаите причинител е сосема друг компонент, а не самата глава или блок на моторот.

---

## 1. Најверојатни причинители (од најлесен до покомплексен)

### Маслен ладилник (Hladnjak za ulje / Oil Cooler)

Ова е **причинител #1** за вакви симптоми кај 1.7 CDTI.

* **Зашто се случува:** При работа на моторот, притисокот на маслото е помеѓу **3 и 5 бари**, додека притисокот во ладилниот систем е само околу **1 до 1.5 бари**. Кога ќе ослабнат гумичките (семиринзите) или ќе пукнат внатрешните прегради на маслениот ладилник, маслото под поголем притисок директно преминува во антифризот.
* **Зашто нема антифриз во маслото:** Бидејќи притисокот на маслото е поголем, тоа оди кон антифризот, а не обратно. Затоа мерната шипка за масло и капачето за масло ти се чисти.
* **Губењето на антифриз:** Оштетениот ладилник за масло може да предизвика и микро-истекувања каде антифризот полека капе врз топла површина и испарува за време на подолги релации, па затоа нема видливи траги под колата.

### Гумички/О-рингови на чашичките на дизните (Injector sleeves)

Ова е специфична карактеристика за 1.7 CDTI моторот. Дизните минуваат низ метални чашички кои се ладат директно со антифриз.

* Кога стареат гумичките (О-ринговите) околу овие чашички, антифризот може полека да влегува во комората за согорување и да испарува во мали количини (без притоа да прави густ бел чад од ауспухот), а истовремено да се појават траги од дизел/масло во казанчето.

### Дихтунг на глава (Head Gasket)

Иако сервисерите веднаш помислуваат на ова, ако немаш бел чад, ако колата не прегрева, ако не создава прекумерен притисок во цревата и нема антифриз во маслото — дихтунгот на глава е **помалку веројатен** зачеток на проблемот.

---

## 2. Чекори за дијагностика (Што да направиш прво)

За да не фрлаш пари непотребно, следи ја оваа процедура:

1. **Направи CO2 тест (Тест за издувни гасови во казанчето):**
* Ова е евтин и брз тест (чини околу 1.000–1.500 денари). Со течност се мери дали во казанчето за антифриз има присутни издувни гасови.
* **Ако течноста НЕ ја промени бојата:** Дихтунгот на главата е добар! Проблемот е 99% во маслениот ладилник.
* **Ако течноста ја промени бојата:** Постои можност за оштетен дихтунг на глава или микропукнатина.

2. **Замена или премостување (Bypass) на маслениот ладилник:**
* Механичарот може привремено да го премости маслениот ладилник (да ги спои цревата за антифриз) и да го исчисти казанчето. Ако по неколку дена нема нови траги од масло и нивото на антифриз се стабилизира, потврдено е дека тој е дефектен.
* Новиот маслен ладилник со комплет нови дихтунзи чини значително помалку од ремонт (обично помеѓу 80 и 150 евра за дел плус работа).

3. **Испирање на ладилниот систем:**
* Кога ќе се отстрани дефектот, задолжително мора да се исчисти ладилниот систем со специјално средство за одмастување (или детергент/таблети за машина за садови растворени во вода) неколку пати, бидејќи маслото се залепува за ѕидовите на цревата и казанчето.

---

## Препорака

> Не прифаќај предлог за целосен ремонт на моторот пред да го смените или проверите **маслениот ладилник (и неговите дихтунзи)** и пред да направите **CO2 тест**. Голем број сопственици на Astra H 1.7 CDTI го решиле точно овој проблем со замена на маслениот ладилник за сума од околу 100–150 евра.
---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)