Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2561589 пати)

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2812
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #14940 на: 14 Јануари 2026, 08:52:07 am »
Тоа го знам,проблем е шо не дава струја до греачите.

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Сличен проблем имав јас со Сеник-от 1,5 дци. Знаеше на ладно понекогаш потешко да запали, ама дека колата ми беше во подземна гаража не беше баш изразен проблемот. Зимно време овој перод бевме Демир Капија, колата на отворено, падна некој снег и минусни температури, не палена неколку дена, едвај ја запалив. Едно време се откажав и сакав да ја шлепам. Ја оставив во Виталеда, им објаснив, ја оставив колата да преноќи на отворено кај нив, излезе дека е релето на греачите. Ми ставија половно и тераше до последен ден кога ја продадов. Јас некои 2 години сум ја палел колата без грејачи, живо чудо како ја запалив тогаш во Демир Капија.

Кај тебе ако не е реле, можеби е инсталација до греачите, ќе треба некој мајсторинка да се позамара за да го лоцира проблемот.
Своерачен потпис ;)

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 4059
« Одговори #14941 на: 14 Јануари 2026, 23:21:51 pm »
Надворешна температура точно ти покажува колата?

Sent from my motorola edge 40 neo using Tapatalk

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6039
« Одговори #14942 на: 15 Јануари 2026, 07:57:49 am »

Сличен проблем имав јас со Сеник-от 1,5 дци. Знаеше на ладно понекогаш потешко да запали, ама дека колата ми беше во подземна гаража не беше баш изразен проблемот. Зимно време овој перод бевме Демир Капија, колата на отворено, падна некој снег и минусни температури, не палена неколку дена, едвај ја запалив. Едно време се откажав и сакав да ја шлепам. Ја оставив во Виталеда, им објаснив, ја оставив колата да преноќи на отворено кај нив, излезе дека е релето на греачите. Ми ставија половно и тераше до последен ден кога ја продадов. Јас некои 2 години сум ја палел колата без грејачи, живо чудо како ја запалив тогаш во Демир Капија.

Кај тебе ако не е реле, можеби е инсталација до греачите, ќе треба некој мајсторинка да се позамара за да го лоцира проблемот.
Проверени се и каблите од релето до греачите,чуден проблем е...

Да точно покажува.

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 2009
« Одговори #14943 на: 18 Јануари 2026, 10:02:50 am »

Проверени се и каблите од релето до греачите,чуден проблем е...

Да точно покажува.

На F30ката имавме сличен проблем. На ладно, потешко палеше и тресеше неколку секунди за после да се стабилизира, штом загрее моторот наредните палења немаше никаков проблем.

Прво проблемот беше во вториот грејач според дијагностика, се смени грејачот и немаше подобрување, грешката повторно ја даваше иста. Еден друг мајстор заедно со поранешен активен член на форумов кој донираше комплет кабли, реле и грејачи од ист мотор се префрлија на колата излезе дека се работи како што треба па тргна едно по едно да комбинира наизменично. На крај излезе дека е отидено релето, но и вториот грејач кој беше нов дека не бил исправен, односно (не знам дали ова ќе биде исправен термин) помалку или пак подоцна загревал. Се смени повторно вториот грејач со исправен, но се смени и акумулатор кој веќе имаше 12 години и колата веќе немаше никаков проблем.

Твојот проблем колку што разбрав е многу сличен, ако можеш да најдеш ист ДЦИ, пробај ја оваа постапка.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6039
« Одговори #14944 на: 18 Јануари 2026, 11:07:26 am »
Проблем е тоа шо не можам да најдам некој исти ваков од некој шо познавам,некако сите симптоми насочуваа на релето и затоа купив ново околу 75€,а монтирано никој назад не враќа па сеа ми седи дома.
Кај мене нема никаква грешка на дијагностика.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6287
« Одговори #14945 на: 18 Јануари 2026, 11:33:24 am »
@Ordevski Требаше прво акомулатор да мениш, секакви необјаснети гличови се дешаваат од ослабен/остарен акомулатор.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Присутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 901
« Одговори #14946 на: 22 Јануари 2026, 00:15:56 am »
Мондеото има keyless, што значи често менувам батерии во клучевите. 2025 батерии.
За Мондеото имам 2 клуча, едниот е кај мене едниот кај сопругата.
Мојот се користи повеќе и почесто.
Кога ја земав колата земав Варта батерии, и 2те откажаа во разлика од месец дена.
Тоа ми се виде чудно, сметав дека клучот на сопругата треба да трае подолго.
Лани или полани, како за тест земав Duracell од 180 денари а во другиот клуч ставив од најефтините батерии во Jumbo од 39 денари.
Оваа година пак исто откажаа, прво моите после 2 недели на сопругата.

Сакам да кажам дека батериите од 39 денари од Jumbo издржаа скоро исто како Duracell батериите.
Мене ова ми е чудно, и очекував Duracell да траат подолго од ефтините, али тоа е што е.

Имал некој слично искуство ?

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6862
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #14947 на: 22 Јануари 2026, 00:50:24 am »
Досега Energizer најдолго ми траеле.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8240
  • Плинаш!!!
« Одговори #14948 на: 22 Јануари 2026, 07:31:55 am »
Конкретно околу батерии (зимам стално за децава за играчките) мислам дека се сум пробал и се изненадив од инко батериите. Така да ако најдеш инко за клучот (јас ги зимам од Циле во зградата после тинексот во Хром) верувам дека ќе бидеш задоволен.

Отсутен Fizzbuzz

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 165
« Одговори #14949 на: 25 Јануари 2026, 18:44:39 pm »
Имаше едни дечки што менуваат акумулатори на лице место, доаѓаат до адреса со нов акумулатор и го менуваат. Дали некој знае како се викаат?

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18016
« Одговори #14950 на: 25 Јануари 2026, 18:59:06 pm »
Автоелемент ја нудат таа услуга.

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1838
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #14951 на: 25 Јануари 2026, 19:55:33 pm »
Имаше едни дечки што менуваат акумулатори на лице место, доаѓаат до адреса со нов акумулатор и го менуваат. Дали некој знае како се викаат?

@Fizzbuzz Ќе го бараш Дејан Влае (078851771).
Проверка, откуп на стариот и монтажа на нов акумулатор на лице место.
Во 2022ра ми проби ќелија стариот, питстоп 5 минути, ми одби 500 денари од цената и мирна глава сум веќе 3.5 години.

Отсутен bobimk

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 311
« Одговори #14952 на: 26 Јануари 2026, 22:51:38 pm »
Предлог за некоја дијагностика (непрофесионална) која ќе врши работа во врска со читање грешки и конкретно следење на состојба на dpf. За Ford ако има специјализирана или некоја универзална...

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6862
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #14953 на: 27 Јануари 2026, 08:40:07 am »
Наједноставна и најевтина - ELM 327 1.5 верзија (не 2.1) и да е сина боја.

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3070
« Одговори #14954 на: 27 Јануари 2026, 08:56:19 am »
Предлог за некоја дијагностика (непрофесионална) која ќе врши работа во врска со читање грешки и конкретно следење на состојба на dpf. За Ford ако има специјализирана или некоја универзална...
Elm 327 со hs/ms switch и ftdi чип.