Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2318251 пати)

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3099
  • Слобода или смрт
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #14820 на: 08 Ноември 2025, 13:21:08 pm »
Ме интересира дали може системот за држење во лента при обид да заобиколиш паркирано возило пола на тротоар пола на лоловоз да те однесе во судир со истото?

Нормално, доколку не дадеш жмигавец и доколку не изреагираш навреме против системот.

Затоа на секое седнување во кола како пилоти пред полетување си имам чек листа.
1. Ставаш каиш додека се исвири велком мелодијата и завршат анимациите.
2. Стискаш старт копче и се пали колата.
3. Гасиш ауто старт стоп систем
4. Деактивираш систем за напуштање на лента.
5. Деактивираш систем за предупредување кога ќе надминеш брзина.
6. Стискаш Се согласувам на екран за некои тапотии што излегуваат за одговорност или кој кур не знам точно.
7. Таман додека си завршил со се ова вртежите паднале испод 1000 и си спремен да тргнеш.

И така на секое палење на возилото.

Бонус кај мене барем за 3,4,5 има физички копчиња во пежото за истото требаше да се акаш низ менито на екран. :D

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6568
« Одговори #14821 на: 08 Ноември 2025, 13:22:21 pm »
Исто.

Се спремам да полетам. Првично заборавав, ама веќе рутина ми стана.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6323
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #14822 на: 08 Ноември 2025, 13:55:38 pm »
Ме интересира дали може системот за држење во лента при обид да заобиколиш паркирано возило пола на тротоар пола на лоловоз да те однесе во судир со истото?

Нормално, доколку не дадеш жмигавец и доколку не изреагираш навреме против системот.
Не. Единствено може да закочи сама доколку има таква опција (не прашувај како знам во Форд :) )

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10323
« Одговори #14823 на: 08 Ноември 2025, 14:04:44 pm »

Не. Единствено може да закочи сама доколку има таква опција (не прашувај како знам во Форд :) )
Ќе има ли.време и простор да закочи пред да го очешаш паркираното возило?
Не мислев на директен туку на очешување.

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1895
« Одговори #14824 на: 08 Ноември 2025, 18:54:03 pm »
Имам среќа на хондата да памти последна позиција за LKAS, па не се борам при сечење на ленти и добро е што ова функционира независно од ЛКАС кога возиш со адаптивен темпомат.

За жал не го памти старт стоп за исклучено и многу ме нервира клик на ОК пред да се вклучи мултимедијата.

На автопат кога возам со вклучен адаптивен темпомат и ЛКАС има борба без жмигавец за да смениш лента, а ако не тргнеш да се престроиш на време, на пример гледаш во ретровизор дека некој те мине и планираш да престигнеш веднаш штом те помине знае јако да те укопа, џабе ти сам правиш проценки, колата планира да те спаси да не се удриш ако случајно не пратиш ситуација.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Отсутен R2D2

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 632
« Одговори #14825 на: 10 Ноември 2025, 10:48:07 am »

На булевар мене ми се случи тоа... Возилото пред мене се качуваше на тротоар, јас за да го заобиколам беше доволно да ја згазнам само лентата, заради тоа не дадов жмигавец... line assistant-от се обиде да ме врати во лента (нормално нема сила да го сврти воланот кога го држиш...), а истовремено се активира и front assistantot истовремено се предупредувачки сигнал и кочење...
Шкода Октавиа 1.5 ТСИ, (А8 2020) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,24484.0.html
Mercedes A160 (W168) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,2269.0.html

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1901
« Одговори #14826 на: 10 Ноември 2025, 11:28:34 am »

На булевар мене ми се случи тоа... Возилото пред мене се качуваше на тротоар, јас за да го заобиколам беше доволно да ја згазнам само лентата, заради тоа не дадов жмигавец... line assistant-от се обиде да ме врати во лента (нормално нема сила да го сврти воланот кога го држиш...), а истовремено се активира и front assistantot истовремено се предупредувачки сигнал и кочење...

Не може да се искодира сѐ тоа да биде исклучено при палење на кола?

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7607
« Одговори #14827 на: 10 Ноември 2025, 11:33:19 am »

Kaj Ауди не, превентивно се вклучува Pre-Sense, и доколку не изреагираш самиот, ке те закочи целосно. Ги користи сензорите од адаптивниот темпомат и камерата на шофершајбната за да изреагира системот. Штом едната страна од колата излезе од лентата, полесно се врти, и веќе не работи lane assist. Го имам ова тестирано несвесно на семафори, обидувајки се да избегнам нерамнини.

Отсутен R2D2

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 632
« Одговори #14828 на: 10 Ноември 2025, 11:52:13 am »
Не може да се искодира сѐ тоа да биде исклучено при палење на кола?

Line assistant-от кај мене е од оние смотаните, се "удира" од лента и се враќа, го немам системот за држење во средина на лента... глобала повеќе проблеми прави со лошо исцртани линии, спојки на асфалт од корист... По дифолт е активен на палење, сигурно може да се искодира да биде исклучен....
Ама front assistant-от не би го исклучил. Ми се свиѓа како работи. Наместен е кај мене на средна осетливост (има и ниска и повисока)... и во неколку ситуации баш ми се нашол. Иако сум гледал напред, системот беше побрз од мене, дел од секунда, само со предупредување дека пред мене има застој/нагло застанување на места каде што не очекуваш.
Шкода Октавиа 1.5 ТСИ, (А8 2020) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,24484.0.html
Mercedes A160 (W168) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,2269.0.html

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20827
« Одговори #14829 на: 11 Ноември 2025, 16:31:47 pm »
Кај мене на пониски брзини, не работи ЛКАС, се активира на преку 60 или 70 км/ч, не сум сигурен, така да, низ град нема да нервира.

По дифолт си е пуштено све што треба да си биде пуштено, арно ама, неретко го исклучувам ЛКАС пошто за жал автопатите низ Германијава се склоп од градилишта со чат-пат малце автопат, па ме иритира кога треба да се борам со ЛКАС кога кутриот, пошто све е испосменето и испошкртано, не знае веќе кои линии треба да ги следи.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2680
« Одговори #14830 на: 11 Ноември 2025, 17:30:33 pm »
Сакате да кажете дека во случај, не дај боже, имаш изненадна препрека на патот (се одронува карпа), кога ќе сакаш да ја избегнеш ќе треба да се бориш со софтверот на колата (line assistant)?

Своерачен потпис ;)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14911
« Одговори #14831 на: 11 Ноември 2025, 17:55:04 pm »
Кај Шкодата Lane Assist работи над 60км/ч и знае малце да те сецни ама многу лесно “совладливо”, башка на кривина не е толку агресивен речиси незабележлив

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3993
« Одговори #14832 на: 12 Ноември 2025, 00:16:37 am »
Сакате да кажете дека во случај, не дај боже, имаш изненадна препрека на патот (се одронува карпа), кога ќе сакаш да ја избегнеш ќе треба да се бориш со софтверот на колата (line assistant)?

Не, нема борба
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20827
« Одговори #14833 на: 12 Ноември 2025, 14:19:51 pm »

Кај мене Lane Assistаnt ги следи ознаките на коловозот и те чува во лентата, додека друг систем реагира во случај на изненадна препрека на патот.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10323
« Одговори #14834 на: 14 Ноември 2025, 10:47:55 am »
Епа друштво, при обид да заобиколам паркирано возило на тротоар требаше да згазнам лента при системот ме џапна назад и удрив ретровизор со ретровизор.
Толку успеав да искористам бидејки ниту дадов жмигавец, ниту воланот го држев со две раце (лабаво со два прста) ниту пак фатив здраво да прегазам лента бидејки од спротивен правец на лижуваше возило кое исто така се подготвуваше да заобиколи паркирано возило на неговата страна.

Ми доаѓа веќе преку тасе возење градска со повеќе застанувања, побезбедно се чувствував без системи за безбедност кои треба да мислиш да ги кликаш за исклучување на секое влегување во кола.