Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2236042 пати)

Отсутен R2D2

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 616
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #14535 на: 13 Мај 2025, 09:38:13 am »
Дечки каде можам да проверам дали колава моја има сензори за притисок на вентил или она другата опција

Физички се гледа во самата гума, т.е. дали под вентилот е закачен тој сензор (треба да се извади гумата).

Кога има сензори на притисок на вентил, обично на борд се гледа точно која гума колку има моментален притисок.
Со другата опција (и јас незнам како се викаше), знае само дека некоја од гумите има различен притисок од другите гуми, а не знае колку точно... Затоа обично после пумпање на гумите, се препорачува ресет/калибрација преку бордот за да знае дека сите гуми се исто напумпани, па потоа ја регистрира само нивната меѓусебна разлика кога ќе се појави...

Шкода Октавиа 1.5 ТСИ, (А8 2020) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,24484.0.html
Mercedes A160 (W168) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,2269.0.html

Отсутен audiofil

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 87
« Одговори #14536 на: 14 Мај 2025, 13:03:48 pm »
За да не отварам нова тема ќе го поставам прашањето тука,летово од Словенија планирам да донесам градско возило до максимум 5000 евра година помеѓу 2012 и 2016 со максимум 150000км и се двоумам помеѓу Фиат Пунто Ево 1.4 со 77кс и Hјундаи и20 1.2 со 84кс ама редизајн од 2012 година.Цените се повисоки кај кореецот во смисол за исти пари колку што чини Фиат од 2016 година со приближно ист број на км се купува Хјундаи ама 3 до 4 години постаро.Во возилото ќе биде вграден плински уред кој ќе ми го монтираат мои блиски пријатели кои професионално се занимаваат со тоа.За пунтото дознав од повеќе лимари дека каросеријата била поцинкувана додека кај Хјундаи не што во иднина би биле можни интервенции кај кореецот.Одлично сум запознат со квалитетот и поузданоста на корејските возила посебно врвната електроника која скоро никогаш не се расипува како и подложноста на дефекти по кои е познат фиатот.Од друга страна убедливо најниски трошоци за одржување има фиатот,достапни делови кои се најевтини на пазарот а кореецот има нешто поскапи,потрошувачката на гориво кај кореецот е пониска можеби за цел литар низ град,на отворено кореецот работи во 5 та брзина на 2500 вртежи при 100км на час а италијанецот на истите вртежи работи на 80км на час брзина па прашањето ми е во наредни 50000 или 100000км колку би биле трошоците за одржување на двете возила со сите редовни сервиси и нормално во кој сервис а од старт Илија во Ѓорче би бил исклучен поради лошата репутација која ја има уште пред 25,30 години.Однапред благодарам.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5932
« Одговори #14537 на: 14 Мај 2025, 13:20:53 pm »
Шо и да гледаш од Словенија барај од приморски дел или југ, остало се е со сериозна корозија на подвозје, ова од досњга едно 5-6 возила шо имам видено увезени од познаник.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2615
« Одговори #14538 на: 14 Мај 2025, 13:55:38 pm »
а од старт Илија во Ѓорче би бил исклучен поради лошата репутација која ја има уште пред 25,30 години.

Ако може појаснување, првпат слушам за вакво нешто
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6812
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #14539 на: 14 Мај 2025, 16:34:42 pm »
па прашањето ми е во наредни 50000 или 100000км колку би биле трошоците за одржување на двете возила со сите редовни сервиси.

ова, ни госпо не го знај

Отсутен audiofil

• Јуниор
  • **
« Одговори #14540 на: 14 Мај 2025, 19:27:58 pm »
а од старт Илија во Ѓорче би бил исклучен поради лошата репутација која ја има уште пред 25,30 години.

Ако може појаснување, првпат слушам за вакво нешто
Друже 17 години одам во Словенија бидејки имам блиски таму и седам по 3,4 недели одмор.После Македонија Словенија е втора држава која добро ја познавам со сите нејзини предности и маани.Од искуство на куп словенци со кои имам разговарано за возила сите ми потврдиле дека најсочувани каросерии имаат оние возила што се возеле во регионот околу Марибор и Мурска Собота затоа што најмалку сол фрлале по патиштата.Отвори на словенската страница www.avto.net и ќе видиш дека оние возила што се возени во тој регион се меѓу најсочуваните и со највисоки цени како половни возила

Отсутен audiofil

• Јуниор
  • **
« Одговори #14541 на: 14 Мај 2025, 19:34:03 pm »
па прашањето ми е во наредни 50000 или 100000км колку би биле трошоците за одржување на двете возила со сите редовни сервиси.

ова, ни госпо не го знај
Сигурно си помлад и затоа првпат слушаш вакво нешто.Цело Ѓорче,Хром и подалеку знае за Илија дека од секогаш имал астрономски цени за неговите услуги слично како што Порше има за групацијата од VW.Ако некоја услуга реално чини 3000,4000 денари кај него истата е 12000.Не викам дека не е стручен бидејки има специјализација завршено во Италија но премногу се преценува и тоа го злоупотребува на терен мислејки дека он е единствениот БОГ за италијанско возило и нема никој друг.И Пеце Митревски во Припор покојниот бог да го прости беше БОГ за VW буби и голфови од времето па цел живот си остана скромен,чесен и со многу висока репутација која ја наследи син му Влатко и до ден денес ја одржува истата.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1726
« Одговори #14542 на: 14 Мај 2025, 20:10:47 pm »

ова, ни госпо не го знај
Сигурно си помлад и затоа првпат слушаш вакво нешто.Цело Ѓорче,Хром и подалеку знае за Илија дека од секогаш имал астрономски цени за неговите услуги слично како што Порше има за групацијата од VW.Ако некоја услуга реално чини 3000,4000 денари кај него истата е 12000.Не викам дека не е стручен бидејки има специјализација завршено во Италија но премногу се преценува и тоа го злоупотребува на терен мислејки дека он е единствениот БОГ за италијанско возило и нема никој друг.И Пеце Митревски во Припор покојниот бог да го прости беше БОГ за VW буби и голфови од времето па цел живот си остана скромен,чесен и со многу висока репутација која ја наследи син му Влатко и до ден денес ја одржува истата.

Јас имав Алфа, откако беше влезена во Мк одржувана кај Илија, денес уште ни е во фамилија и уште се одржува таму и нема врска ова со цениве дека било 3 пати поскапо.

Отсутен Zamisli

• Почетник
  • *
  • Пораки: 31
« Одговори #14543 на: 15 Мај 2025, 22:17:54 pm »
Здраво, се работи за Соренто 2009, при возење се слуша репетитовен звук што може да го опишам како clunk, доаѓа од позади најверојатно десно. Брзината на повторувањето на звукот е во релација со брзината на движење. На дупки нема некој дополнителен звук. Претходно на паркинг имаше некој звук како помал камен да удрил  доле ама после тоа немаше ништо.
Како лаик проверив дали мутерите се стегнати и визуелно не можев да приметам дека нешто е откачено. Се качив на праговите и ја клатев, нема звук. Може има некоја флека на внатрешната страна на десното тркалото, ќе видам дали и утре ќе биде таму.
Возев до дома 3-4 км и сакам да знам како да проценам дали е безбедно да ја возам до механичар или да барам шлеп да не направам поголем проблем.

Поздрав!

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1726
« Одговори #14544 на: 15 Мај 2025, 22:55:37 pm »
Здраво, се работи за Соренто 2009, при возење се слуша репетитовен звук што може да го опишам како clunk, доаѓа од позади најверојатно десно. Брзината на повторувањето на звукот е во релација со брзината на движење. На дупки нема некој дополнителен звук. Претходно на паркинг имаше некој звук како помал камен да удрил  доле ама после тоа немаше ништо.
Како лаик проверив дали мутерите се стегнати и визуелно не можев да приметам дека нешто е откачено. Се качив на праговите и ја клатев, нема звук. Може има некоја флека на внатрешната страна на десното тркалото, ќе видам дали и утре ќе биде таму.
Возев до дома 3-4 км и сакам да знам како да проценам дали е безбедно да ја возам до механичар или да барам шлеп да не направам поголем проблем.

Поздрав!

Провери да не случајно имаш шраф во некоја гума? :)

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14719
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #14545 на: 15 Мај 2025, 23:17:21 pm »
Плочка откачена(провери дискот во каква состојба е),ако е здрав барај визуелно,осовина и сл.
Ако нема визуелно ништо,лагер.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Zamisli

• Почетник
  • *
  • Пораки: 31
« Одговори #14546 на: 15 Мај 2025, 23:23:01 pm »
За штраф во гума не ни помислив 😁
За плочките и дискот ќе проверам, а и според видеово што го најдов после неколку саати барање личи дека е истиот звук https://youtu.be/9-rgMEUofDg?si=1qCGUYT8EK0zP2r6 па ако имам можност ќе проверам утре 😁

Отсутен fuzzjaw

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 529
  • Alfa Romeo Giulietta 1.4TB
« Одговори #14547 на: 15 Мај 2025, 23:55:39 pm »
Сигурно си помлад и затоа првпат слушаш вакво нешто.Цело Ѓорче,Хром и подалеку знае за Илија дека од секогаш имал астрономски цени за неговите услуги слично како што Порше има за групацијата од VW.Ако некоја услуга реално чини 3000,4000 денари кај него истата е 12000.Не викам дека не е стручен бидејки има специјализација завршено во Италија но премногу се преценува и тоа го злоупотребува на терен мислејки дека он е единствениот БОГ за италијанско возило и нема никој друг.

Не знам како било пред 30 години, ама цените во Сервис Илија во моментов се повеќе од коректни. Јас живеам во Охрид, имам овластен сервис за Алфата на 75км во Битола, и го имам Сервис Илија на 175км во Скопје. Досега еднаш бев во Битола, и сите наредни пати во Скопје одам и ич не ми е криво. За редовен сервис, поефтино ми е во Скопје него до Битола, со се патни трошоци, толкава е разликата во цени во полза на Сервис Илија. 

Редовниот сервис е поефтин од Аутомобиле СК (и за разлика од Аутомобиле СК, користат соодветно масло), вонредните зафати се со скроз коректни цени, а и услужливоста е на ниво.

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2615
« Одговори #14548 на: 16 Мај 2025, 09:35:42 am »
За штраф во гума не ни помислив 😁
За плочките и дискот ќе проверам, а и според видеово што го најдов после неколку саати барање личи дека е истиот звук https://youtu.be/9-rgMEUofDg?si=1qCGUYT8EK0zP2r6 па ако имам можност ќе проверам утре 😁

Најверојатно имаш камче заглавено во каналите на гумата
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Присутен Fizzbuzz

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 127
« Одговори #14549 на: 16 Мај 2025, 11:34:57 am »
Татко ми има Jimny и често го користи багажникот за мали и средни кутии со различни висини.
Ми треба нешто вакво ама за мазна т.е. пластична површина. Гепекот нема тепих.

Ова е со велкро и нема да функционира.
Има ли некоја алтернатива на ова за пластична површина?