Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2360189 пати)

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1978
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #14400 на: 10 Февруари 2025, 11:20:03 am »
Дечки едно прашање, дали ке ми прават проблем на граница ако направам нарачка од autodoc.bg и стигне на адреса кај другар во Благоевград, и со фактурата на мое име пробам да си ги внесам работите во мк, нарачката ке биде 300евра, за мое ауто.(филтри дискови вилушки плочки)
Фала на инф

Нема, до 350 евра по фискална/фактура по човек можеш да внесеш без да подлежи на давачки.

Отсутен Volvo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 384
« Одговори #14401 на: 10 Февруари 2025, 11:38:13 am »
Последно време преметувам бучење од колата при забрзување особено околу 50 до 80/90км/ч. Околу 100 км/ч не иде толку до израз бучено. Дали се работи за лагер на тркало или можно е да е нешто друго. Ако е лагер колку да очекувам да ме репнат за Ауди а3 8п 2011?

Лагер бучи на вртење на волан, при забрзување не би требало. Гумите во каква состојба ти се?

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6995
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #14402 на: 10 Февруари 2025, 12:00:14 pm »
Дечки едно прашање, дали ке ми прават проблем на граница ако направам нарачка од autodoc.bg и стигне на адреса кај другар во Благоевград, и со фактурата на мое име пробам да си ги внесам работите во мк, нарачката ке биде 300евра, за мое ауто.(филтри дискови вилушки плочки)
Фала на инф

Нема, до 350 евра по фискална/фактура по човек можеш да внесеш без да подлежи на давачки.

Чувај ја на телефон или испечати ја фактурата со деловите, за на граница да можиш да му ја покажиш, пошто во пакетот не ја ставаат.

Јас за 150€ од аутодок, да не се ѓњавам со цариникот да се објаснувам, му реков ништо немам за пријавување од лидл нешто ситно.
Па отворив багажник, и оп се наоштре, како сум направил царински прекршок, сум ја криел робата и ќе ме царинел,
па ајде ме пуште за друг пат да знам да пријавувам се, како демек имаше основ за царинење.

Ама памет и јас за друг пат, кога сакаат да слушаат шо носам, ќе набројувам, чоколада, гаќи, прашак итн...  :D

Отсутен antibiotic1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 315
  • МАЗДАШ
« Одговори #14403 на: 10 Февруари 2025, 12:08:36 pm »
Јасно , фала дечки, значи билинг адреса ке си стојам јас , а другарот ке биде шипинг адреса.
Mazda's never die, they just get faster.

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1978
« Одговори #14404 на: 10 Февруари 2025, 12:33:53 pm »
Фала на инф

Чувај ја на телефон или испечати ја фактурата со деловите, за на граница да можиш да му ја покажиш, пошто во пакетот не ја ставаат.

Јас за 150€ од аутодок, да не се ѓњавам со цариникот да се објаснувам, му реков ништо немам за пријавување од лидл нешто ситно.
Па отворив багажник, и оп се наоштре, како сум направил царински прекршок, сум ја криел робата и ќе ме царинел,
па ајде ме пуште за друг пат да знам да пријавувам се, како демек имаше основ за царинење.

Ама памет и јас за друг пат, кога сакаат да слушаат шо носам, ќе набројувам, чоколада, гаќи, прашак итн...  :D

На влез од Бугарија стварно тупат. Јас масло моторно земав од Грција последно, ме праша дали имам нешто да пријавам, му викам "8 литри масло", ми вика "Само тоа ти е? Терај ајде".

Инаку од искуство, многу повеќе замараат ако кажеш дека немаш ништо да пријавиш, отколку ако кажеш 1-2 од работите што ги имаш. Секогаш кога ќе кажам дека немам ништо ми викаат да отворам багажник а стварно немам ништо.

Отсутен vladimir123

• Почетник
  • *
  • Пораки: 19
« Одговори #14405 на: 10 Февруари 2025, 21:58:24 pm »
Последно време преметувам бучење од колата при забрзување особено околу 50 до 80/90км/ч. Околу 100 км/ч не иде толку до израз бучено. Дали се работи за лагер на тркало или можно е да е нешто друго. Ако е лагер колку да очекувам да ме репнат за Ауди а3 8п 2011?

Лагер бучи на вртење на волан, при забрзување не би требало. Гумите во каква состојба ти се?
Зимски гуми sava eskimo hp2, купени  3 лани нови, една купена оваа сезона бидејки лани на едната ми испадна странично мев.

Присутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6386
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #14406 на: 10 Февруари 2025, 22:34:44 pm »
Фала на инф

На влез од Бугарија стварно тупат. Јас масло моторно земав од Грција последно, ме праша дали имам нешто да пријавам, му викам "8 литри масло", ми вика "Само тоа ти е? Терај ајде".

Инаку од искуство, многу повеќе замараат ако кажеш дека немаш ништо да пријавиш, отколку ако кажеш 1-2 од работите што ги имаш. Секогаш кога ќе кажам дека немам ништо ми викаат да отворам багажник а стварно немам ништо.
Битолчани ја тупат повеќе од Паланчани...
После толку години нарачување од Аутодок ден денес јадат трици, а не нарачувам нешто над 300€.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14877
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #14407 на: 11 Февруари 2025, 07:46:47 am »
Битолчанец ако не ти најди маана нема кој друг. ;D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Tiro

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 359
« Одговори #14408 на: 16 Февруари 2025, 14:53:58 pm »
https://imgur.com/a/EBeJHyf

Kako da go resam ovaa. Ima nekoe brzo resenie?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44584
  • Il Moderatore
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tiro

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 359

Отсутен tronon

• Почетник
  • *
  • Пораки: 22
« Одговори #14411 на: 17 Февруари 2025, 15:38:15 pm »
Каде можам да најдам ваков алат за собирање клипчиња на кочници: https://img.kwcdn.com/product/fancy/9f2d4ac3-ab88-4baf-be18-7239ed6399f1.jpg

На тему гледам дека има за 1250ден ама ќе треба да чекам ~3 недели

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 2039
« Одговори #14412 на: 17 Февруари 2025, 15:44:50 pm »
Каде можам да најдам ваков алат за собирање клипчиња на кочници: https://img.kwcdn.com/product/fancy/9f2d4ac3-ab88-4baf-be18-7239ed6399f1.jpg

На тему гледам дека има за 1250ден ама ќе треба да чекам ~3 недели
сигурно има и на друго место ова брз срч
https://megaauto.com.mk/product/bt701000-univerzalen-alat-za-kochnici/

Отсутен vladimir_1

• Редовен
  • Пораки: 1147
« Одговори #14413 на: 17 Февруари 2025, 18:16:20 pm »
Алфа 159 некое видео или слично  да знајте да видам како и зошто не работат прскалките на фаројте ? Ваљда треба да работат исто како прскалките на шофершајбната со повлеквање на ракетата и нормално со уклучени фарој. И уште едно прашање auto hill not available дали иститот прекидач на педалата ја брка функцијата и за палење на колата (со прицнат куплуг или кочница ) или има дополнителен ?
Држи прскалки подолго од 2 секунди, на кратко прснување мислам не се палат.
Посебна пумпа се активира за прскалките на фарови, не е истата со таа на прозорите. Види дали стига струја до таа пумпа кога ќе активираш прскање, па осигурач, реле, самата пумпа провери ги.
За второто, прекидачот за кочници е со два контакти, три жички водат до него, прво провери ја функционалноста со мултиметар, ми се чини двата контакти работат обратнопропорционално. Едниот е активен кога е присинат прекидачот, и се деактивира при отпуштање, а другиот обратно. Прочитај и грешки со Multiecuscan, може и нешто друго да е проблем, не мора да е прекидачов.
Дополнето со течност казанчето да не е дека празно да не прска не е до то, осигучаот исправен останва релето (не знам кај се наоѓа) и пумпата да се види да не не не чини. Аuto hill само од себе почна да функционира  :D :D

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6015
« Одговори #14414 на: 17 Февруари 2025, 19:29:25 pm »
Се слуша пумпата?
Има црева од пумпата до прскалките?
Можно е да е менуван браник а предтоа може бил обичен браник без прскалки.

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk