Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2870154 пати)

Отсутен ialeks

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 344
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #12750 на: 11 Ноември 2023, 19:07:19 pm »
Дали има интернет страна со сите фирми увозници на нови возила и марки Македонија? Ажурирана.

Отсутен jacke0708

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 146
« Одговори #12751 на: 11 Ноември 2023, 21:41:30 pm »
Od ovie 3 brendovi za drzaci za motor koj e najdobar @Prcot samo ovie gi ima

Febi
STC
Topran

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 796
« Одговори #12752 на: 11 Ноември 2023, 23:58:11 pm »
Прашај нека ти набави Lemforder и да почекаш вреди.
Не е истиот со голфот како кај мене? 1.9 тди bkc?
VW Golf 5 1.9 TDI - 77kw - 2005

Отсутен Zizi

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 204
« Одговори #12753 на: 12 Ноември 2023, 00:32:31 am »
Каде се продава материјал за тапацирање на врати (почнаа да се одлепуваат) и која цена се ако знае некој и каков лепак се користи?

По тоа што видов колку лошо ги прават се одлучив сам да ги прелепам

Отсутен nestor04

• Легенда
  • Пораки: 7038
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #12754 на: 12 Ноември 2023, 00:50:51 am »
Мислам дека има во Самад.

Отсутен fuzzjaw

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 552
  • Alfa Romeo Giulietta 1.4TB
« Одговори #12755 на: 14 Ноември 2023, 22:10:04 pm »
Случаааајно некој да не имат појма кој е OEM производител на фаровите на Alfa Romeo Giulietta? На фарот не успевам да најдам бренд, од гуглање налетав на Magneti Marelli, ама не сум комплетно сигурен.

Левиот фар на колата ми е сменет пред скоро, десниот е оригиналниот. Замаглена е лупата внатре, прошлајфуван е штрафот за подесување лево-десно, и ме нервират то шо се глеат разлика со новиот, па ако начекам на AutoDoc за разумна цена би зел нов.

Отсутен jacke0708

• Јуниор
  • **
« Одговори #12756 на: 14 Ноември 2023, 22:15:45 pm »
Zdravo decki, koj se najdobrite brendovi za gurtni?

Отсутен nestor04

• Легенда
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #12757 на: 14 Ноември 2023, 22:16:01 pm »
ATE.

Отсутен jacke0708

• Јуниор
  • **
« Одговори #12758 на: 14 Ноември 2023, 22:32:25 pm »
ATE.

Da ne bide naj skapoto,i jas ne bev tocen.Ne mi treba naj dobrata toku ne tie kineski mineski,edna dobra varijanta so ne e kineska ali e dobra i ne mnogu skapo

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18205
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #12759 на: 14 Ноември 2023, 22:35:42 pm »
Случаааајно некој да не имат појма кој е OEM производител на фаровите на Alfa Romeo Giulietta? На фарот не успевам да најдам бренд, од гуглање налетав на Magneti Marelli, ама не сум комплетно сигурен.

Левиот фар на колата ми е сменет пред скоро, десниот е оригиналниот. Замаглена е лупата внатре, прошлајфуван е штрафот за подесување лево-десно, и ме нервират то шо се глеат разлика со новиот, па ако начекам на AutoDoc за разумна цена би зел нов.

Како информација наоѓам дека се произведени од FCA, т.е. дека не ги аутсорснале.

Би рекол дека Magneti Marelli ќе биде соодветна замена.

Иначе еве кај треба да стои лепенка на ОЕМ фар:

What I daily drive (and daily fix):
2012 Alfa Romeo Giulietta QV 1750 TBi | 230hp 🍀

Отсутен fuzzjaw

• Јуниор
  • **
« Одговори #12760 на: 14 Ноември 2023, 22:38:28 pm »

Како информација наоѓам дека се произведени од FCA, т.е. дека не ги аутсорснале.

Би рекол дека Magneti Marelli ќе биде соодветна замена.

Иначе еве кај треба да стои лепенка на ОЕМ фар:

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Лепенката, ако мислиш на онаа белата горе, си е тука. Ама освен логоата од FCA, немат друго, зато прашав. ОЕМ замена не наоѓам под 500 евра, Magneti Marelli одат од 230 до кај 330 на AutoDoc. Не е мала разлика некако.

Фала ти во секој случај :) Ќе ископам уште малку па ако не најдам или ќе ризикувам или ќе одам на ОЕМ Alfa фар, некако многу пари ми се за да ги дам од кажи-речи бес.

Отсутен nestor04

• Легенда
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #12761 на: 14 Ноември 2023, 22:43:15 pm »
ATE.

Da ne bide naj skapoto,i jas ne bev tocen.Ne mi treba naj dobrata toku ne tie kineski mineski,edna dobra varijanta so ne e kineska ali e dobra i ne mnogu skapo
Ferodo се поевтини и квалитетни, ама сепак диск и плочки не менуваш секој ден.
Јас стегнав заби и купив премиум врста на АТЕ.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18205
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #12762 на: 14 Ноември 2023, 22:51:14 pm »
Лепенката, ако мислиш на онаа белата горе, си е тука. Ама освен логоата од FCA, немат друго, зато прашав. ОЕМ замена не наоѓам под 500 евра, Magneti Marelli одат од 230 до кај 330 на AutoDoc. Не е мала разлика некако.

Фала ти во секој случај :) Ќе ископам уште малку па ако не најдам или ќе ризикувам или ќе одам на ОЕМ Alfa фар, некако многу пари ми се за да ги дам од кажи-речи бес.

Барај на овие сајтови:

www.alfashop.co.uk
www.alfaworkshop.co.uk
www.shop4parts.co.uk

Се наоѓа ОЕМ (само треба да си видиш part number да не е со обратен кат-оф) за околу 350, само не стигнав да искликам до крај да видам за поштарина.
What I daily drive (and daily fix):
2012 Alfa Romeo Giulietta QV 1750 TBi | 230hp 🍀

Отсутен fuzzjaw

• Јуниор
  • **
« Одговори #12763 на: 14 Ноември 2023, 23:10:44 pm »
Одлично. Не знам дали би вредел, ако е 350 евра, па згора на тоа поштарина и давачки овде, ќе излезит плус минус иста цена ко да го земам од овде оригиналниот. Ќе разгледам во секој случај, фала ти многу!

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45239
  • Il Moderatore
« Одговори #12764 на: 15 Ноември 2023, 07:41:09 am »

Би требало да се AL - Automotive Ligtning, дел од Marelli групацијата. Имаш нивно лого на налепницата од светлата или некаде по црната маска на светлата ембосирано.
https://en.wikipedia.org/wiki/AL-Automotive_Lighting
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

There’s nothing better than driving a car you fixed