Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 1989906 пати)

Присутен Tiro

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 311
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #12375 на: 06 Септември 2023, 11:51:17 am »
При возење на подолги релации ми светнува ламба кола со клуч и пптоа само се појавува кога давам контакт и ја запалам па се гаси се додека не возам подолги релции и не светне при возење. Ја однесов на компјутер и ми рекоа дека грешката што ја покажува е нефункционален егр систем, ме прашаа дали колата губи снага кога ќе светне реков не дали при претицување губи снага реков не ми рекоа дека бавно возам а на автопат ја возев 120/130. Станува збор за кпрса ц 1.7 ДИ 2002 година па гледав нешто на youtube па ме занима мислење.

Отсутен ivanxh

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 612
« Одговори #12376 на: 06 Септември 2023, 12:00:44 pm »
При возење на подолги релации ми светнува ламба кола со клуч и пптоа само се појавува кога давам контакт и ја запалам па се гаси се додека не возам подолги релции и не светне при возење. Ја однесов на компјутер и ми рекоа дека грешката што ја покажува е нефункционален егр систем, ме прашаа дали колата губи снага кога ќе светне реков не дали при претицување губи снага реков не ми рекоа дека бавно возам а на автопат ја возев 120/130. Станува збор за кпрса ц 1.7 ДИ 2002 година па гледав нешто на youtube па ме занима мислење.

EGR-от ти е полн гареж или клапната на EGR-от ти е sticky. Извади и очисти ја ако не ти се замара со гасење, лесна процедура е.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5959
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #12377 на: 06 Септември 2023, 12:09:51 pm »
Бланкирај го и гаси го софтверски тоа срање.
Дизеливе кои се градска возени сите имаат проблеми со ЕГР, полн сум деновиве со работа и преку obd и бенч читање со ЕГР вентили.
Со чистење краткорочно ќе се среди на дизел.

Присутен Tiro

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 311
« Одговори #12378 на: 06 Септември 2023, 12:24:20 pm »
Бланкирај го и гаси го софтверски тоа срање.
Дизеливе кои се градска возени сите имаат проблеми со ЕГР, полн сум деновиве со работа и преку obd и бенч читање со ЕГР вентили.
Со чистење краткорочно ќе се среди на дизел.
Sto da mu kazam da napravi moze podetalno da objasnis ako sakas i vo poraka da ne smarame ovde?

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2389
« Одговори #12379 на: 07 Септември 2023, 13:45:00 pm »
Дечки треба да ги сменам држачите на ауспухот (еден кај лонецот и еден на средина што е), во АСПО ми побара 3100 денари за два нови или репарирани 1100 денари. Кај мене на Сеникот се (може и кај други коли се такви), метален прстен или поточно буква П со гума внатре. Моменталное е направена импровизација, односно лонецот е пристегнат со челична жица и сега за сега нема проблем. Во Ас стил се на одмор, мене некако скапо ми излгеда ова за 3100 денари за двата (заедно со работна рака). Дали да прашувам на друго место за нови, дали репарирани да ставам, дали да терам со жицата....на неколку памета сум
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #12380 на: 07 Септември 2023, 13:54:03 pm »
Прашај тука и кажи им дека јас сум те пратил:
https://www.facebook.com/serviszaauspusi?mibextid=avESrC

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6491
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #12381 на: 07 Септември 2023, 14:03:19 pm »
Дечки треба да ги сменам држачите на ауспухот (еден кај лонецот и еден на средина што е), во АСПО ми побара 3100 денари за два нови или репарирани 1100 денари. Кај мене на Сеникот се (може и кај други коли се такви), метален прстен или поточно буква П со гума внатре. Моменталное е направена импровизација, односно лонецот е пристегнат со челична жица и сега за сега нема проблем. Во Ас стил се на одмор, мене некако скапо ми излгеда ова за 3100 денари за двата (заедно со работна рака). Дали да прашувам на друго место за нови, дали репарирани да ставам, дали да терам со жицата....на неколку памета сум

Сигурно и кај тебе се вакви, купи си ги нови и монтирај ги кај кој било, нема филозофија за 4 штрафа. Инаку не се само гума, туку и имаат и како каиши за ко ќе се скини гумата да не падни ауспухот на земја, дали рапарираните го имаат ова не знам.
Е сега не се сеќавам едниот требаше со брусалица малку да го обработам не лежеше во жлебовите на асупух/ шасија како што треба, 1800ден ете ме фатија мене.

https://forum.carclub.mk/index.php/topic,14437.msg1216066.html#msg1216066

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #12382 на: 07 Септември 2023, 14:06:26 pm »
Ако се вакви по ОЕМ бројче побарај во локална продавница за автоделови

Едит:
Среден лонец-оем 8200035447 / 8200168187
Заден-оем 8200035448 / 8200310006

Отсутен Filip MK

• Редовен
« Одговори #12383 на: 07 Септември 2023, 14:14:37 pm »
Ми кажа во Матадор да прашам, некоја продавница за делови во Прилеп, вртев ама никој не се јавува, ќе пробам попосле пак

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #12384 на: 07 Септември 2023, 14:17:56 pm »
Тешко да ги добиеш, ако работат деновиве ќе поминам да прашам за цена.

Отсутен Filip MK

• Редовен
« Одговори #12385 на: 07 Септември 2023, 15:13:03 pm »
1000 денари е парче во Мега, FA1 не знам што фирма е ова

Отсутен ialeks

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 303
« Одговори #12386 на: 07 Септември 2023, 16:22:53 pm »
Кога сме веќе кај држачи, дали некој има искуство со смена на држачи за мотор? Да не вибрира многу дизелаш.
За фолксвагени, не тие под мотор 2 паштети и кучешка коска туку страничните.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5623
« Одговори #12387 на: 07 Септември 2023, 17:26:39 pm »
Дали некој има искуство со законот за легализација на приколки,  трактори,  мотори итн што е активен оваа година ?  Томче или кој беше со приколка ако помина на редот да објасни што како.
Имено,  имам Пух од 1957 од дедо ми за кој имам одредени документи ама ја немам сообраќајната .  Пред некој ден случајно најдов документ од здружение на возачи кај што ги има бројките од таблицата и реков топ,  ќе одам в полиција ќе ми извадат документ од дедо ми за сопственост и ќе завршам работа.
Отидов,  му покажав документот ми вика тој,  дечко не чуваме стари документи..., моторот врвел низ документации низ 70тите
 Шо значи ако имате нешто постаро и ја загините сообраќајната можи слободно да оди во отпад или да чувате кокошки внатре оти нема како да се докажи сопственост,  а нема ни закони за легализација.
 Е сеа муабетот ми е,  од оваа година во законот имало уште една додавка што ја  немале претходно,  а тоа е царина.  Ако можи некој да ми објасни како ќе ми го царинат моторот  вероватно 40% ама од која вредност кога нема податоци за него да најдат по број на шасија.  Ќе бараат огласи по фејсбук и реклама па ќе ме стрефат 40% на тоа шо ќе им излези?? Кај нас не  и ги има толку,  сеа еден излезе пишан 500е, како тробрзинки можи ги има по 100,250е, ама ако бараст на гугл можи од Словенија и 3000е оглас да најдат,  после 40% незнам кој ќе му плати на таа цена..  Ако разбира некој од тематикава слободно нека ми појасни.
Иначе да биди чаламот уште поголем,  на мотор од 49цц со педала и 6в струја ми бараат да имал и ретровизори иако такво неќто немал од фабрика,  и да имал 4 функционални жмигавци шо исто така не постоело тогаш.. Ова со жмигавците не знам како да го измислам да функционира  колку да помини технички.

Sent from my Redmi 4X using Tapatalk
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #12388 на: 07 Септември 2023, 20:48:18 pm »
За последнава ставка не се внесува како велосипед со помошен мотор?
Мислам дека томосот мој беше така пишан и уредно си имаше сообраќајна и се плаќа само 700 денари осигурување годишно и тоа е тоа.
А сообраќајна, таблици, па прва регистрација на твое име и осигурување кошташе 4500 денари.

Отсутен Tomce

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 597
    • ibiz.mk
« Одговори #12389 на: 07 Септември 2023, 20:52:05 pm »
Тоа со царина ке пишам кога ке завршам и мене ме копка колку ке бидне.
Приколката е од 90ти. А се произведуваат и ден денес. Стари ценовно има од 200 до 8-10000е.

Колку ке ме закрпат ке пишам и процедура