Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 1989982 пати)

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55019
  • Махер
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #11730 на: 30 Март 2023, 09:27:42 am »
Полека малку, тоа треба да масти. Зошто по дефиниција е „маслен испарител“. Тоа му е работа. Ако сакаш oil catch can да му ставиш, па помалку да масти и да го истураш повремено. Ама... Трн у здрава нога...

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43791
  • Il Moderatore
« Одговори #11731 на: 30 Март 2023, 09:41:47 am »
А бе нека си масти внатре, нема што да ми масти по капаци и низ моторен простор :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5959
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #11732 на: 02 Април 2023, 09:56:02 am »
Здраво друштво, планирам да менувам масло и филтри бидејќи повеќе не се издржува штракањето на подизачите на 9 °C околу 2-3 сек. што е доказ за квалитетот на маслата во МК, прашањето ми е следново - дали може да ставам бомба за чистење на клима пред промена на полен филтер на автомобил кој нема клима (само парно), доколку да, како се користи и која марка според Вас е најдобра?

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3021
« Одговори #11733 на: 02 Април 2023, 10:28:57 am »
Здраво друштво, планирам да менувам масло и филтри бидејќи повеќе не се издржува штракањето на подизачите на 9 °C околу 2-3 сек. што е доказ за квалитетот на маслата во МК, прашањето ми е следново - дали може да ставам бомба за чистење на клима пред промена на полен филтер на автомобил кој нема клима (само парно), доколку да, како се користи и која марка според Вас е најдобра?

Друже ти што си накапал на некое фалц масло не значи дека нема квалитетни масла во МК.

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1923
« Одговори #11734 на: 02 Април 2023, 11:47:55 am »
@nestor04 Се испофали дека сам носиш масло од Гееманија, толку за тебе не успеа да си донесеш?

И секогаш ќе затропаат подизачите на вентилите на краток период на прво палење дур се крене маслото на тој моторот.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #11735 на: 02 Април 2023, 12:13:01 pm »
Прашањето ми беше друго, одговорите ваши се други...
Инаку @DimitarMK имам Амсоил масло што е класа над другите, така да успеав да донесам, но не можам да "увезувам" поради приватни причини.
Доколку Амсоил-от се покажи добар како што е фален низ Америка и по тестови, тогаш планирам да донесам за 3 промени унапред.

Отсутен Кољо

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 205
    • MVP Ring
« Одговори #11736 на: 02 Април 2023, 16:09:04 pm »
Дали ваков тип на свеќици се безбедни да се вградат во автомобил и дали има некакви придобивки од тоа?

Sent from my LM-V450 using Tapatalk

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #11737 на: 02 Април 2023, 16:48:42 pm »
Дали ваков тип на свеќици се безбедни да се вградат во автомобил и дали има некакви придобивки од тоа?(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Sent from my LM-V450 using Tapatalk
Придобивки има но незабележливи за просечен возач, односно искрата е посигурна, инаку такви користи опел астра со 2 пипци.

Отсутен audi.mk

• Почетник
  • *
  • Пораки: 31
« Одговори #11738 на: 02 Април 2023, 20:22:15 pm »
Навојот за штраф на едното тркало ми е оштетен и неможи 1 штраф  да се стегни( другите 4 се океј), дали е ризично или можи така да се вози? и препорака каде би можело да се среди во Битола?

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #11739 на: 02 Април 2023, 20:40:59 pm »
Некој член од форумов да растура опели или да имате контакт од некој од Пп што може да ми најде пластика од совозачко седиште од опел астра г освен Станислав, Гоце и Џомеро бидејќи нема здрави кај нив?

Присутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14339
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #11740 на: 02 Април 2023, 23:27:02 pm »
Навојот за штраф на едното тркало ми е оштетен и неможи 1 штраф  да се стегни( другите 4 се океј), дали е ризично или можи така да се вози? и препорака каде би можело да се среди во Битола?
Се средува на дреар,ќе го обнови навојот и ако има потреба ќе ти направи поголем штраф.
Инаку можиш да ја возиш колата,но гледај да си го средиш проблемот.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Присутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6491
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #11741 на: 03 Април 2023, 09:44:47 am »
Само дупка за поголем штраф, или цела главина да смениш. Ист проблем имав 7 години, па сменав главина пошто требаше цел рукавец(така се викаше?) да се извади, па да дреми колата така додека го договорам дреарот па ко ќе заврши тој, да го вратам да се склопи на кола. Процедура од најмалку 2 дена пошто немам пријател мајстор.

Ги скратив нервите со нова главина и лагер со пола сат работа и 4600ден.  ;D

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #11742 на: 05 Април 2023, 21:01:07 pm »
Дали вреди да се чисти пластичен резервоар за антифриз на опел астра г (разбрав дека со средства се ќисти и станува бел како нов) и дали може да го извадам сам?
Едит:
Дали има врска што антифризот станува "матен" (или мене така ми изгледа) на претходен мотор, и на нов мотор, перката си уклучува нормално, работна температура е околу 85-86 степени, на семафори постигнува 90 и уклучува перката.
Антифризот е 50/50 микс од Wurth G12+ и дестилирана вода.
Нема мешање на масло и антифриз, маслото е потполно чисто.
Мајсторов каде ја носам вели дека нема гајле, ако се замати повеќе ќе треба да бараме што како, ама ова било сосем нормално.

« Последно менување: 05 Април 2023, 21:28:04 pm nestor04 »

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17562
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #11743 на: 05 Април 2023, 22:17:04 pm »
Ова може да се мати и од челичните блок и глава, односно претходно да биле возени со чешмовача и да почнале да кородираат каналите. Ама може да се мати и од дихтунг. Второво е секогаш поверојатно.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #11744 на: 05 Април 2023, 22:27:05 pm »
Со чешмовача или пак дестилирана немам појма Маршер што ставил беше возена Ск-Пп и тој го испуштил стариот антифриз и го стави во гепек во шише од 5л.
Дихтунг во никој случај бидејќи на претходниот мотор беше променет дихтунгот, антифризот беше валкан и пред отворање на мотор и после отворање на мотор и го прави тоа и со новиот мотор.