Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2595149 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44964
  • Il Moderatore
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #10470 на: 11 Ноември 2021, 23:18:07 pm »
Дечки кај можам да најдам дестилирана вода во поголеми (барем 5 литарски) пакувања? Најдов единствено во Еуростил, но работат само до 5 утре, нема да можаѓ да стасам.

Ми требаат 25-30 литри, сакам целосно да го прочистам системот за ладење.

Прочисти го со обична вода, не мораш со дест. На крај антифризот со дестл. помешај го. За толку кратко време што ќе биде обичната во систем, ништо нема да се деси со системот.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7212
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #10471 на: 12 Ноември 2021, 07:26:39 am »
Премногу драматизираш, 400ден ќе фрлиш на земја за 5 минути.

Арно вика симо, обична вода, 100литри ако сакаш потроши.

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1924
« Одговори #10472 на: 12 Ноември 2021, 08:47:17 am »
@Simo - Carrier159 @Power to the people , не дека ми се даваат пари за џабе, туку од системот се испушта околу 3 литри а собира вкупно околу 7 литри. Ако чистењето го правам со обична вода, на крајот кога ќе го турам антифризот  и дестилираната вода, гарант во системот ќе остани од обичната вода. Или нема гајле од 1-2 литри (под претпоставка дека нема сета да истечи) обична вода?
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Присутен Tomce

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 752
    • ibiz.mk
« Одговори #10473 на: 12 Ноември 2021, 08:53:48 am »
@Simo - Carrier159 @Power to the people , не дека ми се даваат пари за џабе, туку од системот се испушта околу 3 литри а собира вкупно околу 7 литри. Ако чистењето го правам со обична вода, на крајот кога ќе го турам антифризот  и дестилираната вода, гарант во системот ќе остани од обичната вода. Или нема гајле од 1-2 литри (под претпоставка дека нема сета да истечи) обична вода?

го испушташ од радијатор, најди кај се испушта од блок. така сите 7 литри ке ги извадиш.
ако си во можност и термостат извади го, и црево во радијатор и нека тече. ако си во можност после наполни и со сода бикарбона или некое средство за радијатори чистење нека поработи така некој ден, па финално испразни све и стави си антифриз, оваа ако не си го чистел воопшто

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7212
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #10474 на: 12 Ноември 2021, 09:50:25 am »
Не знам дали важи за сите коли, кај мене вика долното црево од радијаторот ако се откачи и ќе го испуштиш цел антифриз, нема шо литар два да останат внатре. Со компресор од казанчето можиш да ја издуваш „преостанатата“ вода ептен ако сакаш чисто.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5394
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #10475 на: 12 Ноември 2021, 11:15:19 am »
Дечки кај можам да најдам дестилирана вода во поголеми (барем 5 литарски) пакувања? Најдов единствено во Еуростил, но работат само до 5 утре, нема да можаѓ да стасам.

Ми требаат 25-30 литри, сакам целосно да го прочистам системот за ладење.

До сега веројатно си завршил работа, ама покрај Макпетрол имаш и во Стокомак 1.5 литарски што мислам дека е најевтино по литар гледано.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44964
  • Il Moderatore
« Одговори #10476 на: 12 Ноември 2021, 11:43:47 am »

Мора да постои начин да се испушти цела или поголемиот дел од течноста. Ако стварно остануваат 4л тогаш пак со обична вода чисти, додека не излезе цело ѓубре, а после тоа исциркулирај една тура дестилирана, па на крај антифриз со дестилирана. Ама мора некако да се испушта поголем дел од антифризот.... Дури и да треба да го стартуваш моторот со отворено црево, па да ја испумпа надвор старата течност. 
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6295
« Одговори #10477 на: 12 Ноември 2021, 11:58:00 am »
Дувај во казанчето, ќе доизлези од притисокот.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1924
« Одговори #10478 на: 12 Ноември 2021, 13:32:38 pm »
Можеби има начин да се испушти цел антифриз, но колку што гледав на јутјуб не успеваат целосно да го испуштат.

Како што кажа Ван, антифризот е најевтин во Стокомак, 16 денари за шише од 2 литри. Купив еден пакет па ќе правам како што кажа Симо, прво со обична вода па после една тура дестилирана и на крај антифриз со дестилирана. Крај краева нека остани малку вода од чешма, јас секој ден пијам од неа па во колата оти малку ќе имало :D

Баш ќе пробам и како што вика Владич со дување, таман да видам капацитет на плуќа :)
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10598
« Одговори #10479 на: 12 Ноември 2021, 13:59:33 pm »
Еве го Дино како мајсторисуваше :)

Отсутен Petar_swift

• Почетник
  • *
  • Пораки: 1
« Одговори #10480 на: 13 Ноември 2021, 07:08:50 am »
Здраво, може ли препорака за мајстор за Сузуки свифт 2003 1.0 бензин, проблемот е зголемена потрошувачка на гориво. Со почн резервар поминував 500км,а сега едвај 200км.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9034
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
« Одговори #10481 на: 15 Ноември 2021, 16:41:13 pm »
Да, заборавив да пишам. Тука ми е буџетот околу 3.500 евра. :)

Златен, најде нешто добро?
https://m.reklama5.mk/AdDetails?ad=4124619
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 4065
« Одговори #10482 на: 15 Ноември 2021, 19:44:21 pm »
Да, заборавив да пишам. Тука ми е буџетот околу 3.500 евра. :)

Златен, најде нешто добро?
https://m.reklama5.mk/AdDetails?ad=4124619
Подалеку од клио со фабрички плин.

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8250
  • Плинаш!!!
« Одговори #10483 на: 15 Ноември 2021, 22:47:12 pm »
Што е работава што луѓево бегаат од коли со фабрички плин? Гледам еден на фб продава опел астра со фабрички метан и накнадно ставено плин. Во коментари го убија.

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5433
  • Пиши лаже
« Одговори #10484 на: 15 Ноември 2021, 22:50:59 pm »
Искрено само вртам по огласи моментално, мада дефинитивно остануваме варијанта дизел и тоа 1,4. Ке одиме со помал мотор, океј е за низ Македонија и низ град на кафе.
Сеуште не е одредено што кола, мада некако 207 ни е првично, исто така и Фиеста.

Sent from my SM-G998B using Tapatalk

Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that