Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2595240 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #10350 на: 15 Октомври 2021, 08:53:13 am »
Emergency braking фичр е тоа, и е многу корисно да ги предупреди занесените позади тебе дека успоруваш поагресивно, па да нагазат и тие на кочница.

Ја не би исклучувал ништо, дури и да може. Кочи си нормално, и нема да се вклучува ;D Имаше коли кај што покрај трепкање на штоповите, се пуштаа и жмигавци, па имаш новогодишен лајт шоу.
ABS/ESP кога ќе се уклучи тогаш се палат жмигавци кај некои коли.

Отсутен Leon-cist

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 794
  • .
« Одговори #10351 на: 15 Октомври 2021, 11:23:50 am »
На него му се десило слично како на мене кога првпат осетив активација на абс при кочење па тресење на ногата, трокирање вибрација па скандал кај сервисерот и на крај засрамување пред нив кога ми објануваа дека при активација на абс, педалата за кочница вибрира дрн дрн, арно ама тоа беше во раните 90-ти години кога гз првпат ми седна од канта наречена кола во ауди 80 Б4(2.0) ехх времиња...
ПС: На мојот голф, при нагло закочување првин се активира brake assist system (со најмалиот допир на педалата за кочење, колата нагло закочува и дава чуство дека со сета сила си притискал педала а всушност таа работа ја врши тој систем преку (hydraulic brake assist system), последователно ако и абс-от се активира тек тогаш се уклучуват трепкачите. Ова ситуација не се случува по паркинзи туку може да се деси при константа вожња изнад 40км/сат кога да речеме еку-то пресметува некоја си critical braking ситуација, барем кај арачиновските коли ова features вака си функционира, а за светиниколските, кавадаречките или паланчанските ете од тука ќе дознаеме како све технологијата напредува ;)
VW MK-7 (1.6 тди)

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1924
« Одговори #10352 на: 15 Октомври 2021, 14:10:33 pm »
Што алфа е тоа? Не се сеќавам дека на некоја алфа трепкаат штопови. Ако нагло кочиш, на поновите има 4 жмигавци брзо трепкање, ама штоповите мора константно да светат. Сигурно е некој афтермаркет булшит.

Не, не е на алфа. Ова не верувам да го има фабрички на каначкиве од 2005-6 година. Така да сигурен сум дека е отпосле "тјунирано", а верувам дека не функционора како што би функционирало на поновите коли од 2015+ година каде што го има фабрички.

Ако случајно претпоставуваш каде би можело да е приклучено тоа афтермаркет модулчето пиши да не ги вадам тапацирите еден по еден за џабе. Дали може да биде некаде на свичот од кочницата, дали кај штоповите или на сосем друго место?
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10610
« Одговори #10353 на: 15 Октомври 2021, 22:31:56 pm »
На него му се десило слично како на мене кога првпат осетив активација на абс при кочење па тресење на ногата, трокирање вибрација па скандал кај сервисерот и на крај засрамување пред нив кога ми објануваа дека при активација на абс, педалата за кочница вибрира дрн дрн, арно ама тоа беше во раните 90-ти години кога гз првпат ми седна од канта наречена кола во ауди 80 Б4(2.0) ехх времиња...
ПС: На мојот голф, при нагло закочување првин се активира brake assist system (со најмалиот допир на педалата за кочење, колата нагло закочува и дава чуство дека со сета сила си притискал педала а всушност таа работа ја врши тој систем преку (hydraulic brake assist system), последователно ако и абс-от се активира тек тогаш се уклучуват трепкачите. Ова ситуација не се случува по паркинзи туку може да се деси при константа вожња изнад 40км/сат кога да речеме еку-то пресметува некоја си critical braking ситуација, барем кај арачиновските коли ова features вака си функционира, а за светиниколските, кавадаречките или паланчанските ете од тука ќе дознаеме како све технологијата напредува ;)
zoshto asistentot bi kocel naglo sam?

Отсутен Leon-cist

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 794
  • .
« Одговори #10354 на: 16 Октомври 2021, 02:11:21 am »
Asistot ne koci sam, tuku koga eku-to ke presmeta deka shoferot naglo pritiska pedala za kocenje togash assistot doponitelo vlozuva pritisok  vo kocioniot sistem za da pobrzo se stopira kolata.Ova fjuceris e novost kaj 7mata generacija kaj golfovite. Inaku ima i edna druga fjuceris koja se vika post kolizion brake assist a toa e deka nedaj boze se naogas na nekoja golema soobrakjajka sistemot avtomatski gi zakocuva trkalata za da ne se sluci primer te udril kola od pozadi i te zanesuva vo provajlija pa zatoa ovoj sistem gi blokira trkalata i kolata da zastane na mesto. Zatoa se vika postkolizion emergency brake.
VW MK-7 (1.6 тди)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10610
« Одговори #10355 на: 16 Октомври 2021, 04:08:33 am »
а ова моментов дека си пишал „нагло кочење“ не го приметив.

Отсутен bobimk

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 311
« Одговори #10356 на: 16 Октомври 2021, 07:06:15 am »
Здраво дечки. Ме нема одамна да пишам на форумот и еве ме, за жал, со проблем. Пред две недели ставав гориво на Лукоил, таму ставам последниве 2 год и ја наполнив скоро цела, на претпоследното цртиче. Палам и тииит, тиаголникот со извичник и на екранчето од компјутерот, на италијански rischio intas fap, што во превод му значи Particulate filter clogging risk и сега ми се јавува на секое палење и триаголникот свети нон стоп. Колата нема некои осетни проблеми со забрзување и одржување брзина и вртежи. Е сега, имам читано дека е ова еден од позаебаните делови кај дизел колите и дека може до толку да се заебе што треба нов кој 1000+ евра или пак да се извади целосно и знам дека има регенерација на овој филтер кое треба да се случи во возење, но никогаш не сум обрнал внимание, ниту сум сетил промена во звук и сл. па да се посомневам дека е тоа. Инаку вкупно гледано километрите ми се 50-50 град и отворено, дури би рекол и дека нешто повеќе е отворено, ама временски ако земиш, да, често имам кратки релации од 5-6 км низ град, но се случува пример да одам еднаш месечно и на подолга релација од 100-150 км. А до работа кога ја возам е 10 км во еден правец. Дали може да се среди со некој адитив ова, кој е ризикот да ми се случи нешто во возење пример губење нагло снага и сл. Инаку станува збор за Peugeot 207 1.6 hdi 110ks 2008.

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6039
« Одговори #10357 на: 16 Октомври 2021, 07:23:32 am »
Немаш повеќе ФАП адитив,пежовците и цитроените имаат резерварче со адитив (3Л) и со секое отварање на капачето за гориво шприцнува адитив во резерварот за гориво за полесно чистење на ДПФ филтерот.
Без разлика дали ќе ставеш 5 или 50Л тоа си шприца за цел резервар,1Л е 50€ ако се сеќавам.

Sent from my MAR-LX1A using Tapatalk

Отсутен bobimk

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 311
« Одговори #10358 на: 16 Октомври 2021, 07:37:13 am »
Немаш повеќе ФАП адитив,пежовците и цитроените имаат резерварче со адитив (3Л) и со секое отварање на капачето за гориво шприцнува адитив во резерварот за гориво за полесно чистење на ДПФ филтерот.
Без разлика дали ќе ставеш 5 или 50Л тоа си шприца за цел резервар,1Л е 50€ ако се сеќавам.

Можно е, сега гледав баш едно видео на YT со истиот проблем. Да се надеваме дека така ќе поминам. Ќе ја носам после на дијагностика да видиме што ќе испадне.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18030
« Одговори #10359 на: 16 Октомври 2021, 09:19:32 am »
А и веќе постојат сервиси за чистењ DPF (@Molec чистеше и плати околу 150 евра мислам) така да нема потреба од вадење и софтверски модификации. Чистење сега, и следен пат следниот газда нека му ја мисли :)

Отсутен mambo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 77
« Одговори #10360 на: 16 Октомври 2021, 09:26:07 am »
А и веќе постојат сервиси за чистењ DPF (@Molec чистеше и плати околу 150 евра мислам) така да нема потреба од вадење и софтверски модификации. Чистење сега, и следен пат следниот газда нека му ја мисли :)
Во Аутоцем Тетово (Опел) негде 3-4 иљади ми зедоа за дпф чистење, додуша пред едно 4,5 години. До ден денес немам проблем, а беше толку затнат да морав шлеп да викам

Sent from my YAL-L21 using Tapatalk

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9521
« Одговори #10361 на: 16 Октомври 2021, 10:07:13 am »

Koe e ova rezervoarce kaj se naoga? Jas nemam nishto takvo

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6039
« Одговори #10362 на: 16 Октомври 2021, 14:41:50 pm »

Koe e ova rezervoarce kaj se naoga? Jas nemam nishto takvo
Кај пежо 307 се наоѓа пред задното тркало одоздола на шоферската страна,дирекно од него се вади цревото и се надополнува колку сакаш,може и цело ќесе од 3л да се купи,го има 3 вида на ФАП адитиви првиот вид е најевтин и сњ става до 2004-5 година,вториот од 2005-2009 година (мислам),третиот над 2010 година и е најскап околу 80€Л

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3153
« Одговори #10363 на: 16 Октомври 2021, 19:47:54 pm »
Каде во Скопје има VCDS дијагностика, да ми исчитаат грешки? Неовластен сервис.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
« Одговори #10364 на: 16 Октомври 2021, 20:08:01 pm »
Каде во Скопје има VCDS дијагностика, да ми исчитаат грешки? Неовластен сервис.
Dr. Auto Саше.