Автор Тема: Прашања и одговори.  (Прочитано 2369709 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55153
  • Махер
Одг: Прашања и одговори.
« Одговори #2355 на: 04 Јули 2016, 10:46:02 am »
Немој без филтер. Ќе се набутаат прљавштини од прљавиот дел на цревата во чистиот дел на цревата.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44595
  • Il Moderatore
« Одговори #2356 на: 04 Јули 2016, 10:49:54 am »
Тогаш со новиот филтер.
Инаку кај мене, кога ќе го извадам филтерот и пуштам вентилација на најсилно, искачаат тоа лисјата низ дупката кај што се монтира филтерот, директ на патосница.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7196
« Одговори #2357 на: 04 Јули 2016, 11:21:32 am »
Логиката ми беше, да се доусмрди стариот филтер башка и хемикалиите да не се натопат на новиот, али изгледа не е баш така  :)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44595
  • Il Moderatore
« Одговори #2358 на: 04 Јули 2016, 11:41:43 am »
Со стариот филтер пола од хемикалијата ќе ти остане заглавена на стариот. Таа испарува брзо, остава една пријатна миризба после читењето. Таман си е тоа спрејчето од Сонакс за редовна нега. Башка поголемиот дел од смрдејата ти е од стариот филтер...
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
« Одговори #2359 на: 04 Јули 2016, 11:47:37 am »
Па лани го мењав ММЕ ... али за воља на вистината климата никогаш немала миризба до сеа, ваљда време и е :))))

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5186
  • The Spartan General
« Одговори #2360 на: 04 Јули 2016, 11:54:33 am »
Па лани го мењав ММЕ ... али за воља на вистината климата никогаш немала миризба до сеа, ваљда време и е :))))

Да не ти се запушени каналите за кондензација па да останува миризба?  :-\
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Bumb

• Редовен
  • Пораки: 1196
« Одговори #2361 на: 04 Јули 2016, 12:08:16 pm »
Коа проверувам уље на ладен мотор, одсабаље, ми покажува дека е на миниму....

Можно ли е целосно да е уталожено да паднало доле у картер?

Во упатство за пунто хгт пишува дека се проверува на топол мотор 5 минути одкако ќе се изгасне колата...http://prntscr.com/boktqb

Ке проверам утре вака да видам колку ке ми покаже

Иначе што значи ова? http://prntscr.com/bokttc

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
« Одговори #2362 на: 04 Јули 2016, 12:11:03 pm »

Да не ти се запушени каналите за кондензација па да останува миризба?  :-\

Е тоа незнам ... башка не ни знам кај се наоѓаат.

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17845
« Одговори #2363 на: 04 Јули 2016, 13:12:35 pm »
Коа проверувам уље на ладен мотор, одсабаље, ми покажува дека е на миниму....

Можно ли е целосно да е уталожено да паднало доле у картер?

Во упатство за пунто хгт пишува дека се проверува на топол мотор 5 минути одкако ќе се изгасне колата...http://prntscr.com/boktqb

Ке проверам утре вака да видам колку ке ми покаже

Иначе што значи ова? http://prntscr.com/bokttc

Шипката мери количество на масло ВО картерот. Кога маслото ќе се наталожи доле во картерот, шипката треба да покажува највисоко количество.

Последниот скриншот се однесува на ново возило со 0 километри. Сакаат да кажат дека потрошувачката на масло може да варира во почетните 5000 километри од животниот век на колата, се додека не се „разработи“ моторот.
После тие 5000 километри, колку и да изнесува потрошувачката на масло, толку си троши моторот во нормална експлоатација.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6998
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #2364 на: 04 Јули 2016, 13:20:12 pm »
Тогаш со новиот филтер.
Инаку кај мене, кога ќе го извадам филтерот и пуштам вентилација на најсилно, искачаат тоа лисјата низ дупката кај што се монтира филтерот, директ на патосница.
Ако не се лажам во овој случај тебе без филтер ти влегуваат и дел од лисјата и во каналите после филтерот, каде течи чистиот воздух ко ќе го пуштиш вентилаторот.

Правосмукалката со сурлата попрактично решение е јас мислам.

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4220
« Одговори #2365 на: 04 Јули 2016, 14:02:47 pm »
Онак како бе не те мрзи да пишуваш реферати за казанчето за вода, дали и како стручно се вика?!?! И дај молим те не мешај баби и жаби, ПАРНОГРЕЈНА инсталација со инсталација за ладење у кола... И да, казанчето служи за ЕКСПАНЗИЈА (ширење на разладната течност). Некои термини не означуваат секогаш исто во секоја бранша!

пс. Induction noise во автоиндустријата не значи индукција на бучава, ако буквално го преведеш... така и ова твое ЕКСПАНЗИОНО садче за парно не се користи како такво во авто индустријата, а се означува со тој поим!

Отсутен Alfista

• Редовен
  • Пораки: 1492
« Одговори #2366 на: 04 Јули 2016, 14:16:36 pm »
Клабери,

Земав Сонакс за дезинфекција на клима, пошо на влучена клима не мириса, додека на исклучена мириса о.О ...сеа дилемата ми е како е поарно, со стариот филтер за клима да работи Сонаксот, па после тазе нов или директ на новиот или или :) без филтер за клима па после нов?

Сонаксот би требало да го изчисти хладњакот за клима, за да се отстрани непријатната миризба кога ќе ја исклучиш климата, а филтерот за полен се менува 1 годишно, за да климата има ниска температура и поради издувните гасови кои се таложат во филтерот за полен.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20283
« Одговори #2367 на: 04 Јули 2016, 14:38:45 pm »
Ако буквално го преведеш ова што го даде како пример значи бучава на индукација, а не индукција на бучава.

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4220
« Одговори #2368 на: 04 Јули 2016, 14:44:34 pm »
Муабетот е дека индукција е нешто сосема друго во овој случај...

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5186
  • The Spartan General
« Одговори #2369 на: 04 Јули 2016, 15:10:27 pm »
Како и да го преведеш, Induction noise колку повеќе има, толку подобро.  ;D ;D
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.