Автор Тема: Храна  (Прочитано 1237374 пати)

Отсутен vlatko.klp

  • Сениор
  • ****
  • Пораки: 6580
Одг: Храна
« Одговори #6015 на: 30 Март 2017, 15:08:33 pm »
Баткава вика може и до 30 дена вака. Секој ден го мешаш и пак го ставаш да се ферментира.

Отсутен AUUU

  • Легенда
  • *****
  • Пораки: 7231
Одг: Храна
« Одговори #6016 на: 30 Март 2017, 15:41:17 pm »
Најдов рецепт по србскиве форуми,мора да ферментира месото со сол измешано најмалце 2 дена,после тоа е кајамк.ќе пробам деновиве баш.

Добар кајмак имаат у Веро, не е на МЕгле, друг некој, исто на мерење, ама многу подобар.

Отсутен Zile

  • Легенда
  • *****
  • Пораки: 8005
  • Плинаш!!!
Одг: Храна
« Одговори #6017 на: 30 Март 2017, 15:50:56 pm »
Најдов рецепт по србскиве форуми,мора да ферментира месото со сол измешано најмалце 2 дена,после тоа е кајамк.ќе пробам деновиве баш.
Имам јас еден рецеп за шарска, ама три дена се прави. Незнам сеа како беше, ако сакаш ке го побарам после дома па ке ти го пишам.

Отсутен pirat_07

  • Легенда
  • *****
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
Одг: Храна
« Одговори #6018 на: 30 Март 2017, 17:51:12 pm »
Побарај го и сподели го тука.

Отсутен vladic3110

  • Сениор
  • ****
  • Пораки: 5935
Одг: Храна
« Одговори #6019 на: 30 Март 2017, 20:22:18 pm »
@vlatko.klp друже ме заеба со видеото погоре,чудесија му е каналот на јутуб, еве два саати си лифкам на видеата а М неам од месо во фрижидер..

Sent from my Acer Iconia A1-810

Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Zile

  • Легенда
  • *****
  • Пораки: 8005
  • Плинаш!!!
Одг: Храна
« Одговори #6020 на: 30 Март 2017, 21:34:13 pm »
Рецепт за џамбо шарска плескавица:

Потребни производи:

• 200гр.  Свинско мелено месо
• 100гр. Јунешко мелено месо
• 150гр. Кашкавал
• 3-4 парчиња тенко сечена сланина

Месо купувате од месара но барате да ви сомелат месо за плескавица (месарите знаат какво треба)

- Прв ден

Меленото месо го соединувате и го месите половина час. Додека го месите додавате само сол по желба колку сакате. Така измесено го оставате во фрижидер 24 часа.

- Втор ден

Повторно месото го месите половина час и додавате малку бибер и други зачини по желба. По потреба, во зависност од месото колку е мрсно додавате и зејтинче но ако е доволно мрсно (ако се соединува) нема потреба од зејтин. Повторно го враќате во фрижидер да стои 24 часа.

-Трет ден

Рендате 50гр кашкавал и го соединувате со смесата месејки ја смесата половина час. Од смесата правите две тенки големи плескавици. Смесата треба убаво и лесно да се развлекува без да се кине. Доколку се кине тогаш смесата е премногу "сува" и тука би помогнало зејтинче. Во едната плескавица го ставате остатокот од кашкавалот (исечен на тенки парчиња) и тенко сечената сланина, која предходно ја сецкате на мали парченца. Ја преклопувате со другата плескавица така што по краевите со стискање со прсти ги спојувате двете плескавици. Пожелно спојувањето да го правите со прозирна фолија (види слика).

-Печење:

Пред печење плескавицата се премачкува од двете страни со зејтинче. Се пече на тивка скара и бара почесто вртење.

Се надевам дека ништо не испуштив. Ако има нешто нејасно слободно прашајте.

Еве некоја слика








Добар апетит!!!

Отсутен zeroSignal

  • FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • *****
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
Одг: Храна
« Одговори #6021 на: 30 Март 2017, 21:35:40 pm »
Ух, Жиле бе..

Присутен n1kola

  • Легенда
  • *****
  • Пораки: 7228
  • French diamond
Одг: Храна
« Одговори #6022 на: 30 Март 2017, 22:23:18 pm »
Да не го има некој ова чудото, јајчарникот ?  ;D Сакам утре да земам едно, па ако има некој искуство со него да кажи дали го бива или џабе пари фрлени ?


http://www.topshop.com.mk/delimano-utile-egg-master-pro

Отсутен velestrumf

  • Легенда
  • *****
  • Пораки: 20804
Одг: Храна
« Одговори #6023 на: 30 Март 2017, 22:46:33 pm »
@ZilePunto , де бе амуеам мајката... Кај ја отворив темава, кај се запустив... Ни крив, ни дужен, огладнев ебаго :)
@zeroSignal , дај тури некој лимит таму, темава да не се отвара у ноќни саати :)

@n1kola , у принцип се џабе пари фрлени за вакви ствари... тури вода у ѓезве или мало тенџерче, клај на шпорет, сачекај 10ина минути и тоа е тоа.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен marjanot

  • Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • *****
  • Пораки: 11063
  • Ќybriт Pro Max
Одг: Храна
« Одговори #6024 на: 31 Март 2017, 00:03:35 am »
Што месење падна во плескавицана, саат и пол вкупно. Раце Попај.
Ја готово би си купил ;D

Отсутен Prof. Greenthumb

  • Сениор
  • ****
  • Пораки: 4044
  • MadaFunker
Одг: Храна
« Одговори #6025 на: 31 Март 2017, 00:21:12 am »
После 12 на темава треба Lock да се става...ова не е хумано..соленки треба да грицкам сеа колку да се залажам :D :D :D
New blood of old school

Отсутен DarthJe5us

  • Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • *****
  • Пораки: 20212
Одг: Храна
« Одговори #6026 на: 31 Март 2017, 03:04:02 am »

Отсутен Zile

  • Легенда
  • *****
  • Пораки: 8005
  • Плинаш!!!
Одг: Храна
« Одговори #6027 на: 31 Март 2017, 06:48:14 am »
@velestrumf стварно не е хумано да се постираат вакви работи навечер :)

@marjanot во тоа е поентата, добро да се соедини смесата и малку мускули да набилдаш хахаха.

Отсутен pirat_07

  • Легенда
  • *****
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
Одг: Храна
« Одговори #6028 на: 31 Март 2017, 09:30:37 am »
Жиле, дали решетката за скара ти е од рерна?

Јас на твојот рецепт би препорачал кашкавалот да е во најмала рака мешан а по можност и овчи. Посув и да се растрошува при допир. Мене секогаш во зачин на плескавица добро ми се вклопува сенф, лук - паста пасиран то ест влечен со сечило од нож, кромид, бибер по можност тазе толчен од зрно.

Додаток во бургерот карамелизиран кромид, кисели краставички, сенф+мајо мешано и евентуално патлиџан.

Бре бре домаќини луѓе  :D
« Последно менување: 31 Март 2017, 09:46:41 am pirat_07 »

Отсутен osmica8

  • Легенда
  • *****
  • Пораки: 11811
  • Архитект
Одг: Храна
« Одговори #6029 на: 31 Март 2017, 09:34:48 am »
Во сенф+мајо мешавината додај му малку worcester сос и крај на муабетот.