Автор Тема: Храна  (Прочитано 1474004 пати)

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7441
Одг: Храна
« Одговори #5595 на: 14 Октомври 2016, 01:32:16 am »
Само да споделам искуство од Гиро Беко кај Зелено пазарче:

Си нарачав тост, женичката фино лепо од фрижидер ја извади кутијата(инокс)  со кашкавал ја спушти на под, затвори фрижидер,  после ја стави на работна површина па фино лепо лебчето на истата работна површина...
После ми наплати другата колешка па си фати да си прави хамбургери без дезинфекција на раце...

Па до кога бре мајку му,  толку ли не научија основна хигиена и работа со храна... Оние у Грчка кај што еден наплаќа,  а другите спремаат храна не се ненормални.

Бтв.  Тостот стварно вкусен

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18169
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #5596 на: 14 Октомври 2016, 01:37:24 am »
Правило во државава е со што попрљави раце се прави храната, тоа повкусна е ;D
What I daily drive (and daily fix):
2012 Alfa Romeo Giulietta QV 1750 TBi | 230hp 🍀

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9578
« Одговори #5597 на: 14 Октомври 2016, 08:15:38 am »
Само да споделам искуство од Гиро Беко кај Зелено пазарче:

Си нарачав тост, женичката фино лепо од фрижидер ја извади кутијата(инокс)  со кашкавал ја спушти на под, затвори фрижидер,  после ја стави на работна површина па фино лепо лебчето на истата работна површина...
После ми наплати другата колешка па си фати да си прави хамбургери без дезинфекција на раце...

Па до кога бре мајку му,  толку ли не научија основна хигиена и работа со храна... Оние у Грчка кај што еден наплаќа,  а другите спремаат храна не се ненормални.

Бтв.  Тостот стварно вкусен

ти па од кога го виде процесот на спремање го изеде, браво :D

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #5598 на: 14 Октомври 2016, 09:09:02 am »
Tаквиот начин на припрема на храната и дава посебен шмек на истата. А и јачаме имунитет :D
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7441
« Одговори #5599 на: 14 Октомври 2016, 09:29:12 am »
Имам јас тетанус како мал примено :)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18169
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #5600 на: 14 Октомври 2016, 11:03:51 am »
Истото ми се деси сеа во една пекара гостиварска. Мужиште со бркови и длакави раце пакуе кифли, зема 100ка, враќа метални парички кусур, све со иста рака. ;D

Среќа што се кифлите најбољи на планетава... :D
What I daily drive (and daily fix):
2012 Alfa Romeo Giulietta QV 1750 TBi | 230hp 🍀

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #5601 на: 14 Октомври 2016, 23:12:58 pm »

Околу шмекот дека зборевте.. ;D

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #5602 на: 18 Октомври 2016, 15:56:53 pm »
Млеко природно на село, некој од селаните после молзење да ти наполни во шише и да го свариш. Е тоа е млеко, праиш кафе со кравјо и горе избива онака маснотија се гледа, густо, на млеко мириса. На свежо.

Ова купечкиве се се хемија јасно ми е тоа, мора да има хемија за да држи млекото, поготово трајните. А и тоа што го мешаат со вода друга прикаска.

Купечките „држат“ не затоа што има „хемија“ во нив (нема) туку затоа што се пастеризирани и/или стерилизирани (читај за UHT).

Пиење „природно на село“ млеко не е препорачливо заради ризик од све-и-свашта (напр бруцелоза) кој со UHT се елиминира.

(кога сме веќе на темава, исто избегавајте „домашни“ јајца, „домашна“ ракија и разни други „домашни“ работи. Нив никој не ги контролира, за разлика од купечките.)

Не се што е „природно“ е „добро“, ниту се што е „вештачко“ е „лошо“.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8385
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #5603 на: 18 Октомври 2016, 23:44:01 pm »
Аиии...

Да избегаваме домашни јајца од домашни кокошки склепани од петел и родени природно, хранети со чиста пченица ожнеана од нива, непрскана итн... ???????????

Ракија да избегаваме домашна???
Ипкис убиј го овој  ;D

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4103
  • MadaFunker
« Одговори #5604 на: 18 Октомври 2016, 23:46:47 pm »
Немој да сте се заебале прасе домашно да кркнете денојве, па и колбаси да прајте домашни..за вино да не зборам...маф ви е работата :)
New blood of old school

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45177
  • Il Moderatore
« Одговори #5605 на: 18 Октомври 2016, 23:54:29 pm »
Не е битно како се хранети кокошките и колку е јак петелот, јајцата имаат магична моќ да развијат салмонела ако не се УВ третирани.
Домашна ракија е супер, ама ако ја погреши комши перо, па ја напраи метиљава, може незгодно да биде.

Поголеми се шансите да се заебеш од нешто „домашно и природно“, отколку од индустриски контролирано.
Не дека нема да им „викнам“ и ја, ризик не ризик, јебеш му матер, вкусно е, ама for the facts sake, од домашно и природно полесно може да се сјебеш.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #5606 на: 19 Октомври 2016, 02:21:01 am »
јас мислам дека на симо и филипВ треба да им се забрани пристап на темава, зашто сега кога ке почнат да објашњаваат колку е нездрава скарата на пример, поготово ако во селска средина ја правиш... или пак цвеќе несмееш да мирисаш поготово не ако е од чиста природа...

ало друштво... организамот ваш има имунолошки систем кој ве брани од разно разни лајна. на дневна база, вашиот организам исфрла околу 300 различни канцерогени состојки надвор од вас. за тоа служи тој.. ама тој треба и да научи што е лошо а што добро, а со секое учење е се појак и појак...  салмонела во јајца свежи домашни, млеко домашно исто опасно, ракија домашана била опасна дрн дрн дрн... сега и за медот домашен да кажете некоја таква глупост, нема да ме чуди...

пред 100-200-500 години иале пастеризација на млеко? ув лампи (или што и да е факинг) за јајцата? а ракијата од кога се прави?

да ке речете смртноста била поголема во тоа време... била, ама не од домашната храна туку од еден куп други болести за кои немало лекови од тоа време... патем речено, јас не се сеќавам дека покажале некој рекордер со години жив или со голема виталност, а да не се нагласи дека доаѓа од село-планина.. ниеден не е од урбана градска средина... тоа дека по селана, салмонела јадат и пијат, па се трујат со домашна ракиица и винце...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #5607 на: 19 Октомври 2016, 08:49:27 am »
ало друштво... организамот ваш има имунолошки систем кој ве брани од разно разни лајна.

Изеди салмонела или метилен и да видиш имунолошкиот систем што ќе каже.

Мислиш онака им текнало „абе топ е млеково, ама дај малце да ја искомплицираме работата и да воведеме пастеризација. Не дека треба, ама чисто онака да имаме што да праиме“

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15253
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #5608 на: 19 Октомври 2016, 09:07:35 am »
Пред 2-3-4 години имаше некое труење со купечки сувомесннати производи или немаше?
Колку луѓе околу мене се хранат со нешто било што домашно па на никој влакно не му фали.Ете јас конкретно дома си купив сирење овчо од овчар не преработено од млекара,па никој не се отрул.Месо,стуткај едно прасе,направи си колбаси другото удина ова она и спиј мирно зимата,а ти јади соја колбаси. :)
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #5609 на: 19 Октомври 2016, 09:34:27 am »
Пред 2-3-4 години имаше некое труење со купечки сувомесннати производи или немаше?

Имаше. И? Никој не вика дека купечкото е 100% безбедно. Викаме дека е побезбедно од домашното.

Колку луѓе околу мене се хранат со нешто било што домашно па на никој влакно не му фали.

И? Многу луѓе околу тебе исто така пушат и не фатиле рак (пу! пу! се поместувам од местото!), па тоа не значи дека пушењето е безбедно и ок.

У принцип, анегдоти никогаш не докажуваат ништо.