Автор Тема: Храна  (Прочитано 1437709 пати)

Отсутен Festool

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 177
  • woodworker
    • Drvodelec.mk
Одг: Храна
« Одговори #8325 на: 30 Јуни 2026, 22:18:11 pm »
Често пати имам слушано како велат, ако сакате да знаете каде да јадете во некој град, прашајте каде локалците одат, а не туристите.

Веќе безброј пати ми се има случено тоа во Берово. Има едно локалче каде јадат локалците, и се вика ПИЛЕТО. Секогаш стандардно висок квалитет на храна. Пресно месо на скара, пробајте ќебапи, кобасица, врат на скара. Пробајте гулаш  и гравче (дават пола порција). Со месото секогаш даваат пире пресно спремено.

Освен скарата, кујната и зиме и лето им работи на дрва. Такво нешто не знам дали постои некаде на балканот, да се вари, спрема храна на печка на дрва. Тоа е затоа што тука е царството на дрвата и се лесно и евтино достапни. Месото најверојатно е локално, тука по селата сите одгледуваат свињи и сигурно се зима локално.

Немојте да очекувате амбиент или супер услуга (иако услугата не е лоша). Таму се оди за храна што мислам дека ретко може да се најде.

Наскоро ни се случи во два многу познати ресторани, кои се на висок глас, еден во Битола еден во Струмица, ни сервираа храна со пире од ќесе! Човек да не може да поверува.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45089
  • Il Moderatore
« Одговори #8326 на: 01 Јули 2026, 07:16:20 am »
Шо мајка сте барале пире да нарачувате у кафана/ресторан?! :D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7228
« Одговори #8327 на: 01 Јули 2026, 07:26:21 am »
Често пати имам слушано како велат, ако сакате да знаете каде да јадете во некој град, прашајте каде локалците одат, а не туристите.

Веќе безброј пати ми се има случено тоа во Берово. Има едно локалче каде јадат локалците, и се вика ПИЛЕТО. Секогаш стандардно висок квалитет на храна. Пресно месо на скара, пробајте ќебапи, кобасица, врат на скара. Пробајте гулаш  и гравче (дават пола порција). Со месото секогаш даваат пире пресно спремено.

Освен скарата, кујната и зиме и лето им работи на дрва. Такво нешто не знам дали постои некаде на балканот, да се вари, спрема храна на печка на дрва. Тоа е затоа што тука е царството на дрвата и се лесно и евтино достапни. Месото најверојатно е локално, тука по селата сите одгледуваат свињи и сигурно се зима локално.

Немојте да очекувате амбиент или супер услуга (иако услугата не е лоша). Таму се оди за храна што мислам дека ретко може да се најде.

Наскоро ни се случи во два многу познати ресторани, кои се на висок глас, еден во Битола еден во Струмица, ни сервираа храна со пире од ќесе! Човек да не може да поверува.

За јадење се оди во помали кафанчиња, меани или биртии, само таму ке се најадеш.

Мушамата или чаршафот ако е кариран, тоа е тоа.

Струмица ако сакаш да се најадеш, идеш во Еснаф.

А во Битола не се оди за јадење, таму се оди за да бидиш кабадаја, кафе шема Широк сокак. Или во Бурбон на пиво шема.
За јадење тој предел ако сакаш стварно да се најадеш, ќе си одиш во Прилеп, во Ај по Една и немаш промашај.
Во Битола сум бил во Гала Гарден, Милениум, Вила Виста и во Хризантема-Долно Оризари.
Ама Прилеп си е Прилеп за скара и јадење.

Нека ми извини битолското лоби, ама таа е вистината.

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2873
« Одговори #8328 на: 01 Јули 2026, 07:50:17 am »
Во Битола 3-4 пати сум јадел одлично во Кус Кус.

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7228
« Одговори #8329 на: 01 Јули 2026, 10:21:34 am »
Таму е за пици и пастрмајлии повеќе.

Отсутен Festool

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 177
  • woodworker
    • Drvodelec.mk
« Одговори #8330 на: 01 Јули 2026, 10:23:12 am »
Шо мајка сте барале пире да нарачувате у кафана/ресторан?! :D

Па тоа иде како прилог, без да нарачуваш.

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Пораки: 7162
  • Бенве сие бенве
« Одговори #8331 на: 01 Јули 2026, 11:10:10 am »
Немаат сите ист критериум за убава храна. Јас одамна не сум седнал во квалитетна кафана/ресторсн во северна. Последно разочарување Воденица 3 и Пуже викендов.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2564
« Одговори #8332 на: 01 Јули 2026, 12:54:50 pm »
Македонскиот критериум за добра храна, на 95% посто од населението, е плескавица од 600 грама. Не е битен составот.

Јас пред некој седнав у извиканиот ресторан Ана Кристи Бигорски во Лептокарија. Порачав свинско филе Бигорски, како нивни специјалитет, и ми го донесоа со смрзната брокула и морков од кесичка. Буквално беше смрзната послужена.  Во јуни месец.

« Последно менување: 01 Јули 2026, 12:59:59 pm Bravo »

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45089
  • Il Moderatore
« Одговори #8333 на: 01 Јули 2026, 13:14:50 pm »
Македонскиот критериум за добра храна, на 95% посто од населението, е плескавица од 600 грама. Не е битен составот.

Јас пред некој седнав у извиканиот ресторан Ана Кристи Бигорски во Лептокарија. Порачав свинско филе Бигорски, како нивни специјалитет, и ми го донесоа со смрзната брокула и морков од кесичка. Буквално беше смрзната послужена.  Во јуни месец.

Малце понадесно, у  Калдрма да си седнал.. :)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6079
« Одговори #8334 на: 01 Јули 2026, 13:21:35 pm »

За јадење се оди во помали кафанчиња, меани или биртии, само таму ке се најадеш.

Мушамата или чаршафот ако е кариран, тоа е тоа.

Струмица ако сакаш да се најадеш, идеш во Еснаф.

А во Битола не се оди за јадење, таму се оди за да бидиш кабадаја, кафе шема Широк сокак. Или во Бурбон на пиво шема.
За јадење тој предел ако сакаш стварно да се најадеш, ќе си одиш во Прилеп, во Ај по Една и немаш промашај.
Во Битола сум бил во Гала Гарден, Милениум, Вила Виста и во Хризантема-Долно Оризари.
Ама Прилеп си е Прилеп за скара и јадење.

Нека ми извини битолското лоби, ама таа е вистината.
Следен пат у глобал оди "Кај Баче"

Sent from my 2209116AG using Tapatalk

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6367
« Одговори #8335 на: 01 Јули 2026, 13:24:21 pm »
Затоа по биртивчиња се оди за јадење не по извикани ресторани. Пример Пепсито (оригиналниот зад Јавор) впазар во Бт, ми е гајле дека распар е приборот, или дека дупче имало на чаршафот кога уштипците се бјутифул. И најбитно од се и тој и жената и детето ем работат ем ручаат од истото јадење две маси потаму.
Иначе во глобала во Бт е пес јадењето, баш и со роднините од преку граница паднав на муабет и грците не избегаваат, ги дерат по реаторани а добиваат нула. Ако веќе идат тераат Прилеп, поефтино јадење, подобра услуга и поефтини бутици со 50%.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7311
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #8336 на: 01 Јули 2026, 13:39:19 pm »

И да е 180ден, a килограм мелено месо мешано во битола е 550ден.  :D

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8325
  • Плинаш!!!
« Одговори #8337 на: 01 Јули 2026, 13:49:20 pm »

Не ги бива за зеленчук, ама месото им е одлично, барем им беше ако не го расипале.

А Пуже веќе 2 години е катастрофа. Топла препорака за Грош во Свети Николе.

Sent from my Xiaomi 15t using Tapatalk

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5859
« Одговори #8338 на: 01 Јули 2026, 14:12:12 pm »
Гостилница маалска или локална кога ќе видиш некаде во која има секогаш гужва, таму генерално нема утка...

,, Ај по една'' ако не се лажам е бившо Лаки, така се викаше порано. Одамна не сум јадел таму ама беше супер.  Генерално во ПП скарата е добра секаде..

И Кермес би ја препорачал. Повеќе е како ресторан не е биртија ама последен пат ептен ме бендиса.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5247
  • The Spartan General
« Одговори #8339 на: 01 Јули 2026, 15:03:41 pm »
Немаат сите ист критериум за убава храна. Јас одамна не сум седнал во квалитетна кафана/ресторсн во северна. Последно разочарување Воденица 3 и Пуже викендов.

Vo Makedonija odamna nemam jadeno vkusna hrana vo restoran. Ubava skara/birtija ima ponekade. Ama ubavo zgotvena hrana vo restoran (meni, recept, itn.) tenka rabota.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.