Автор Тема: Храна  (Прочитано 1363359 пати)

Отсутен savage

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 634
  • Сузуки Витариче
Одг: Храна
« Одговори #7440 на: 02 Ноември 2020, 12:00:10 pm »
Исто препорака одмене ако се може да се избегнуваат овие зони оти се со последици од Фукушима, нажалост кајнас 90% конзервите туна и сардина се баш од овие радиоактивни зони
FAO Zones 61,67,71,77,87, на секоја конзерва ја пиши зоната на улов.

Купувај Calvo, шпански се и доста често уловот е од Атлантски океан.
Секако пак провери си пред купување.
Потпис.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5390
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #7441 на: 13 Декември 2020, 13:04:11 pm »
Чисто информативно кој го интересира да си знае шо отрови јади кога купува лосос, тилапиа,панга, код и остало од фармано од супермаркет

Исто препорака одмене ако се може да се избегнуваат овие зони оти се со последици од Фукушима, нажалост кајнас 90% конзервите туна и сардина се баш од овие радиоактивни зони
FAO Zones 61,67,71,77,87, на секоја конзерва ја пиши зоната на улов.

Затоа за почеста употреба подобро е скуша, а понекогаш и ослиќ. Не само пошто овде обично ги носат од FAO 27, туку скушата не е високо во ланецот за исхрана и во тие риби нема многу акумулирани тешки метали и такви гомна. Скуша е и богата со омега 3. Ослиќ е ок, едина замерка е што не е богат со омега 3, но добар и евтин извор на протеини (секако поздрав за јадење од пилешко). Ослиќот обично е увоз од Аргентина.

Исто треба да се ОК и свежите сардини што ги носат Метро (ги има во рибарницата во Рамстор, Сити мол). Добро идат со вино. Само последниве месеци сѐ нешто ситни ги носат, накај гирици.
Инаку пред месец дена земав замрзнат лосос (наводно „див“) од Стокомак, заборавив да запишам FAO (можеби од Аљаска беше ама не се сеќавам за сигирно).

Е сега не знам да ли разбирам добро, ама FAO 27 го опфаќа и Балтичко море... Кое е најтоксично и најзагадено море во светот. Ама МЕТРО скушите наводно се FAO 27 од Британија, па ваљда нема некоја дубара.
http://www.fao.org/fishery/area/Area27/en

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7606
« Одговори #7442 на: 13 Декември 2020, 16:37:16 pm »
Ете не знаев дека имаме експерти и за туна. ;D

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4776
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
« Одговори #7443 на: 16 Јануари 2021, 20:28:28 pm »
Колеги, каде има добар бурек со месо во СК?

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8240
  • Плинаш!!!
« Одговори #7444 на: 16 Јануари 2021, 21:10:20 pm »
Денеска јадев добар бурек со месо во Драчево карши поликлиниката во бурекџилница Бистра. Оддамна немам јадено толку вкусен бурек и еден четврт ме најаде.

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11878
  • Архитект
« Одговори #7445 на: 16 Јануари 2021, 22:15:07 pm »
Има една баба прави бурек карши бензинската во Козле.
Скоро секоја сабота купвам бурек, одличен е. До сега нема утка.
Со сирење земам стално.

Пробајте го со месо.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6286
« Одговори #7446 на: 16 Јануари 2021, 22:30:30 pm »
@osmica8 ако е едно мало ептен дуќанче во зградата сум јадел и јас добар бурек таму уште како детиште и навечер редовно во таа пекарата над пиљара се гнетеа кифли  :)
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6039
« Одговори #7447 на: 16 Јануари 2021, 22:33:05 pm »
Ја бурек добар немам оддамна јадено,само цените се качуваат а квалитет е заменет со квантитет 😒

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44956
  • Il Moderatore
« Одговори #7448 на: 16 Јануари 2021, 22:43:53 pm »
Мое дело:

Правен по овој рецепт: https://www.youtube.com/watch?v=KCsnJH8awHw
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 4058
« Одговори #7449 на: 16 Јануари 2021, 22:45:43 pm »
Колеги, каде има добар бурек со месо во СК?
Еснаф карши псс во кисела вода

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3864
« Одговори #7450 на: 17 Јануари 2021, 00:19:56 am »
Жики бе карши Скопјанка :D

Отсутен Bokica

• Редовен
  • Пораки: 1495
« Одговори #7451 на: 17 Јануари 2021, 15:03:05 pm »
Жики бе карши Скопјанка :D
Ако збориш за таа до кафичот одма, пред месец скоро јадев и некако не е тоа што беше...
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the back of the car. Horsepower is how fast you hit the wall and torque is how far you send the wall across the field once youve hit it.

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1838
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #7452 на: 17 Јануари 2021, 17:14:55 pm »
Ако некогаш ви се прави кеифот, за еднаш онака за неделен ручек го препорачувам Бакал ресторан, Брвеница, Тетовско. Малку повисочки цени ама услуга и храна на место. Дури не ми е паднат притисокот да ви пишам  ;D

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1923
« Одговори #7453 на: 17 Јануари 2021, 21:12:35 pm »
Јас јадам од кај Жики често, баш и за Василица од таму зедов. Ама многу е мрсен, кило масло во тепсија ставаат. Во Бакал во ГТЦ има солиден бурек, не е многу мрсен.

@dbl.dzo дали имаш јадено бурек од Весна наспроти универзална? Воопшто не е мрсен и е направен со 2 кори во тепсија (обично се 4 кори) и кога порачуваш 1/8 ти даваат 1/4  :D  Немам пробано поубав бурек (освен во Сараево, но малку поразличен беше). Настрана скарата во Прилеп по биртиите, чорбата од кај Џоки и бурекот од Весна ми се врв :)
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен Ducky

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 249
« Одговори #7454 на: 17 Јануари 2021, 21:36:24 pm »
Ако некогаш ви се прави кеифот, за еднаш онака за неделен ручек го препорачувам Бакал ресторан, Брвеница, Тетовско. Малку повисочки цени ама услуга и храна на место. Дури не ми е паднат притисокот да ви пишам  ;D
Пиши и како си покасно. :)
Познавам различни луѓе што имаат труење од храна таму фатено во различни интервали. Јас еднаш бев па среќа куртулив, покасно дознав за труењата.
Еднаш па не куртулив, ни јас, ни цела фамилија не така далеку од овој Бакал во Бигор - Вруток. Завршивме во болница сите комплет. Чисто да знаете, да не биде после не сум кажал.
« Последно менување: 17 Јануари 2021, 21:41:25 pm Ducky »