Автор Тема: Lancia Lybra, 2.4jtd.  (Прочитано 47881 пати)

Отсутен S16-HGT

• Сениор
  • Пораки: 4442
  • НУКЛЕАРЕН КОМАРЕЦ
Одг: Lancia Lybra, 2.4jtd.
« Одговори #75 на: 04 Ноември 2011, 22:59:07 pm »
Нека отвори и нека си смени се. Така ќе си види аир. Од искуство.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #76 на: 04 Ноември 2011, 23:25:00 pm »

Друже зар ти пак би отварал,ако најдеш соодветна ламела ?

Увежбан мајстор за 2ч менува ламела.
BTW:
http://www.alfaowner.com/Forum/4344556-post1.html

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #77 на: 04 Ноември 2011, 23:25:35 pm »
Нека отвори и нека си смени се. Така ќе си види аир. Од искуство.
Јас колку што знам има сменето нов сет за квачило.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8124
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #78 на: 04 Ноември 2011, 23:46:51 pm »

BTW:

Јас стварно мислам дека кој имал проблем со колата не останал рамнодушен, страшно ме нервира проблемов, кога ќе ми текне дека треснав 16,000 денара за поправка и пак не е како шо треба... Ќе лета чипот по се изгледа, ќе биде наскоро огласен по дијагностика кај маршер...

Аце - Би отварал да, за да се осигурам дека е наместена како што треба (ако воопшто е ставена новата), мада не ни знам дали е можно искусен мајстор да намести погрешно сет ламела потисна и лагер кога и тазе пролетани мајстори се нафаќаа да ја мењаат...

С16 - Сменето е комплет сет ламела, потисна и лагер, еден месец се чекаше да стигне во Грција па да се донесе тука.

Карриер166 - Колку што разбрав крпел некој замаец типов од линкот, ставал поинаков па порано залепувал итн итн...
Е сега да напоменам, мене не ми превртува ламелата при ослободување/пуштање квачило туку кога се движи а ќе згазнам цигла гас, а и "мајсторот" да не го кудам џабе сега, рече дека е ок замаецот  :-X  >:(

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #79 на: 05 Ноември 2011, 00:36:00 am »

Карриер166 - Колку што разбрав крпел некој замаец типов од линкот, ставал поинаков па порано залепувал итн итн...
Е сега да напоменам, мене не ми превртува ламелата при ослободување/пуштање квачило туку кога се движи а ќе згазнам цигла гас, а и "мајсторот" да не го кудам џабе сега, рече дека е ок замаецот  :-X  >:(

Типот за да се справи со вртежниот момент го сменил дуал мас замаецот со оној од фиат купе турбо и ставил сет ламела за истиот. Си решил доста проблеми - пролизгување, вибрации и тресење :)

Како и да е, знам дека не си спремен за вакви зафати, можеби замаецот исто така сибал векот од обртниот момент, можеби бара рамнење (и балансирање)

Отсутен S16-HGT

• Сениор
  • Пораки: 4442
  • НУКЛЕАРЕН КОМАРЕЦ
« Одговори #80 на: 05 Ноември 2011, 03:01:34 am »

BTW:

Јас стварно мислам дека кој имал проблем со колата не останал рамнодушен, страшно ме нервира проблемов, кога ќе ми текне дека треснав 16,000 денара за поправка и пак не е како шо треба... Ќе лета чипот по се изгледа, ќе биде наскоро огласен по дијагностика кај маршер...

Аце - Би отварал да, за да се осигурам дека е наместена како што треба (ако воопшто е ставена новата), мада не ни знам дали е можно искусен мајстор да намести погрешно сет ламела потисна и лагер кога и тазе пролетани мајстори се нафаќаа да ја мењаат...

С16 - Сменето е комплет сет ламела, потисна и лагер, еден месец се чекаше да стигне во Грција па да се донесе тука.

Е сега да напоменам, мене не ми превртува ламелата при ослободување/пуштање квачило туку кога се движи а ќе згазнам цигла гас, а и "мајсторот" да не го кудам џабе сега, рече дека е ок замаецот  :-X  >:(

Може може, такво нешто му се случи на Коста со Клиото кое сега го поседува Bad Gamer. Затоа пишав, ако треба пак да се отвара нека се отвори.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #81 на: 07 Ноември 2011, 14:19:33 pm »
Pirat_07 Што направи со претходниот сет Ламела-Потисна ?

Утврдивте ли дека била дефектна ?

Отсутен pirat_07

• Легенда
« Одговори #82 на: 07 Ноември 2011, 15:54:05 pm »

Кај мене е, потисната е здрава, ламелата е поизлижана ама има уште век.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #83 на: 07 Ноември 2011, 16:14:20 pm »

Чим се здрави дефинитивно имаш прејјак обртен моменат. Мислам дека најпаметно е да пробаш во втора да не ја стискаш, а цеди ја во трета.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #84 на: 07 Ноември 2011, 16:18:29 pm »
Чим се здрави дефинитивно имаш прејјак обртен моменат. Мислам дека најпаметно е да пробаш во втора да не ја стискаш, а цеди ја во трета.

Ќе „пушти“ и во трета кога-тогаш, само прашање на време е ако не може да издржи толкав торк. Башка, ако ја загрее малку повеќе ламелата, ќе пушти и во трета и во четврта.. Ако сака да ја сочува, нека го извади пигибек уредот (па здравје-боже, ремап со правилно подесување на торкот).

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8534
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #85 на: 07 Ноември 2011, 16:29:30 pm »
Чипот во ѓубре и идење кај маршер на пристоен ремап. Боље комбинација здравје.

Отсутен pirat_07

• Легенда
« Одговори #86 на: 07 Ноември 2011, 16:38:07 pm »
Така некако ќе биде.
Чипот дава толку сила и моторот р'жи како бензин што мислам дека со појака соодветна ламела ќе прави многу кеиф, ама секако ќе лета чипот, дотогаш МИРЕЕЕН, МИИИРЕЕЕННН  ;D

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8534
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #87 на: 07 Ноември 2011, 16:40:45 pm »
Значи иди до кај маршер чисто давиди како се понаша колата свртете еден круг, да не испадне дека е нешто друго.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #88 на: 07 Ноември 2011, 18:07:28 pm »
Морам да искометирам супер дизај особено во внатрешноста ко бентли е ..... :)

Отсутен pirat_07

• Легенда
« Одговори #89 на: 16 Декември 2011, 20:31:20 pm »
Да си прашам нешто,

Едвај го убедив еден колега да ми ги продаде неговите сигурносни штрафови кој ги купил од немачка на времето и не ги користи.
Целата фрка е имаат ептен уникатна капа што се врти дури и додатокот за во клуч е уникатен триаголен и не фаќа секоја комбинација, арно ама подебели се навоите и немаат конусен завршеток како кај мене на либрата.

Прашањето е да ги прережам на дребунг ама конус не можиме ист да направиме, дали ќе е проблем ако нема конусен завршеток винтот / навојот???
Татко ми е дреар ама он вика дека ако не завршуваат со конус има опасност да се разлабават или одштрафат, според него конусот е клучен...еднаш на една приколка и стави несоодветни штрафови и се разлабавија...
Има вкупно 5 штрафа на 1 бандаж кај Либрата...

Евтино ми ги дава колегата 500 денара и не ми се враќаат...