Автор Тема: Авијација  (Прочитано 186246 пати)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5346
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Одг: Air crash investigation
« Одговори #270 на: 26 Март 2015, 10:04:23 am »

Аууу... ако навистина е самоубиство. Буквално првата сцена од нов филм, за кој неодамна пишував:
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,842.msg765933.html#msg765933

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #271 на: 26 Март 2015, 10:22:53 am »
Да му е*ам будалата. Можел да се обеси у хотел крф му е*ам сељачка!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен miksi

• Редовен
  • Пораки: 1538
« Одговори #272 на: 26 Март 2015, 11:08:01 am »

Тоа им се случува на падобранците кога изведуваат скокови? :)
Да да, тоа се други авиони, друга конструкција, поспоро летаат, пониско, други врати, итн. Но во вашава теоретска ситуација не ги земате во обзир условите: спуштање на ниска висина, и забавување. Цивилен авион може да ги исполни тие услови, а сепак од Х причини да не биде во можност макар и принудно да слета без сите да загинат.
Впрочем и 10 од 100 да се спасат, тоа се сепак 10мина помалку мртви.
Авион од кои излегуваат падобранци вов моментот на излегување лета со далеку помала брзина од минималната брзина на еден ерлајнер. Така да пак не држи вода ништо од ова. За катапулт и да не правиме муабет. Во тој случај од рецимо 150 патника 149 ќе ги најдат со искршен рбет.

Отсутен miksi

• Редовен
« Одговори #273 на: 26 Март 2015, 11:10:01 am »
Мириса на самоубиство на еден од пилотите. Го чекал вториот да излезе од кабината (да иде во веце или така нешто), па откако останал сам - се заклучил во кабината и го онадил авионот у планина.

http://www.nytimes.com/2015/03/26/world/europe/germanwings-airbus-crash.html?smid=tw-bna

Доколку ова е вака, нема да биде прв случај на такво самоубиство-убиство на пилот.

Сепак, ова се само шпекулации. Истрагата ќе каже што-како.
Сомнително ми беше уште на почеток со изјавите паѓал, пошто авионов очигледно не паѓал него се спуштал со 3580 фита у минута и тоа со константна брзина. Значи некој се тоа го подесил!

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #274 на: 26 Март 2015, 11:45:42 am »
Уште од почеток беше јасно дека се работи за cfit, а не за неконтролирано паѓање. Само беше отворено прашањето „зошто“.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #275 на: 26 Март 2015, 13:32:12 pm »
Уште еднаш острицата на Окам непогрешиво не донесе до вистината. Овој пат жална и застрашувачка вистина:

http://www.bbc.com/news/world-europe-32063587

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #276 на: 26 Март 2015, 13:33:11 pm »
Не знам дали ја гледавте емисијата за Малезискиот авион што загина во индискиот океан на NGC.
Пошто не е најден сеуште, на крајот претпоставија дека и тој пилотот го нурнал. kamikaze everywhere.

A јас да сум Путин или Обама, тенк ќе клам во авионот и цело патување во него, па ако се случи нешто, палам една рукета вопашка, пуштам парното внатре, а падобрано сам ќе си се отвори. Е сега ќе му ја скинам на излегвање опашката на овие во авионот ама шо да му прам сега. х)

Отсутен miksi

• Редовен
« Одговори #277 на: 26 Март 2015, 14:16:46 pm »
Е сеа заклучокот од ова би бил мочај се у гаќи ама нема мрдање од кокпит. Башка чуден овој копилот. Не се здрвил удоле него лека полека, па бар да збришел малку, ќеф да си напраел за последно...

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #278 на: 26 Март 2015, 14:27:07 pm »
Е сеа заклучокот од ова би бил мочај се у гаќи ама нема мрдање од кокпит. Башка чуден овој копилот. Не се здрвил удоле него лека полека, па бар да збришел малку, ќеф да си напраел за последно...

Веројатно сакал што подоцна кој било да сфати што се случува. Ако тргнел одма со 6000+ ft/min обрушавање, ќе било веднаш јасно дека нешто не е во ред. А вака? Вака требале да почнат одоздола да мрдаат планински врвови па дури тогаш да почнат обидите за насилно влегување у кабина.

Башка што мислам (не сум сигурен) дека fbw системот на A320 нема ни да дозволи такво нагло отстапување од летачкиот домен без „амин“ од двајцата пилоти. Ама за ова не ме држи за збор.

Отсутен miksi

• Редовен
« Одговори #279 на: 26 Март 2015, 14:31:26 pm »
Веројатно сакал што подоцна кој било да сфати што се случува. Ако тргнел одма со 6000+ ft/min обрушавање, ќе било веднаш јасно дека нешто не е во ред. А вака? Вака требале да почнат одоздола да мрдаат планински врвови па дури тогаш да почнат обидите за насилно влегување у кабина.

Башка што мислам (не сум сигурен) дека fbw системот на A320 нема ни да дозволи такво нагло отстапување од летачкиот домен (мак. превод на flight envelope) без „амин“ од двајцата пилоти. Ама за ова не ме држи за збор.
1. -3580 ft/min и те како знаеле сите дека одат надоле....
2. Може да дозволи.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #280 на: 26 Март 2015, 14:35:06 pm »
1. -3580 ft/min и те како знаеле сите дека одат надоле....

При 500 чвора IAS? Кузнај....

Отсутен miksi

• Редовен
« Одговори #281 на: 26 Март 2015, 14:39:09 pm »
Не е ни битно. Само незнам кој им е курац со авион да се рокаат па и пун башка.... (пардон на речник)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #282 на: 26 Март 2015, 14:40:54 pm »
Strav im e so nekoi metodi moze da ne uspeat ili da boli.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4020
« Одговори #283 на: 26 Март 2015, 14:44:43 pm »
Сега дали би се чуствувале побезбедно во авионот ако нема пилоти, туку целиот лет го прави одреден софтвер?
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3035
  • Слобода или смрт
« Одговори #284 на: 26 Март 2015, 15:19:32 pm »
НЕ
Компјутерот нема инстинкт на преживување туку прати одредени процедури кои имаат некои граници. Додека секој жив организам кога е во опасност праве работи што се на граница на возможното.