Автор Тема: Картерска компресија- помош  (Прочитано 11436 пати)

Присутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10405
Одг: Картерска компресија- помош
« Одговори #45 на: 30 Декември 2014, 19:25:10 pm »
2-тактен мотор троши помалце на 10к :D ликвид молито го јаде бааѓи... кастролот до 6-7.000 не го трошеше или ептен малце, не се приметуваше на шипка, кога ќе почнеше да го троши веќе си се спремав(збираш кеш :)) за ново.. :)

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6601
« Одговори #46 на: 30 Декември 2014, 19:33:41 pm »
Ништо чудно кај мене моторот да е двотактен. :D

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #47 на: 30 Декември 2014, 23:47:48 pm »
1 литар уље на 1000 км е многу, е сега пошто викаш не знаеш колку ти троши, бидејќи и ти капе или тече, некој од членовите погоре спомна за адитив, се разбира адитив за моторно масло. Е сега за тоа што ти тече или капе, има еден адитив од ЛМ се вика öl-Verlust STOP, го имам пробано уште пред три години и навистина помага,се намли капењето за повеќе од 90%, и после тоа го ставав на секое второ мењавање на масло,
друже, кај го купуваше ова? кај да го побарам?

за ова збориме нели?

Regenerates rubber and plastic engine seals such as Oil seals, valve stem seals and prevents oil stains under the vehicle. Does a reverse oil dilution. Reduces engine noise and oil consumption via the piston rings and valve guides.

повекенаменско е, али е тоа тоа за што збориме... редуцира капење од семеринзи и како што прочитав во описот исто и гумуци на вентили, па дури и карики и дихтонзи како на пример од картер, или од капаче некое...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
« Одговори #48 на: 31 Декември 2014, 00:23:13 am »
ima uste nesto slicno mislam , ceratex ili kerateks ima vo automakedonija vo autokomanda, aj sabajle ke vidam potocno sto pisuva na nego. brat mi go zema posto pocna po malku ulje da trosi i toa bilo da popolni praznini,valjda.
okolu 700 kosta,
fuck it ke pisam utre da ne lupam sega bezveze
Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

Отсутен Ford_Sierra

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 107
  • Sierra_86
« Одговори #49 на: 31 Декември 2014, 00:51:16 am »
Да дуже онак имаш пп за истото збориме. А за кератекот не ти го препорачувам не сум некој експерт ама се мислам дека е за понови возила, за стари нема никаков ефект ако сакаш да го добиеш ефектот од кератекот за конкретниов мотор само мо2с од ЛМ јас го користам 4 години и сум исто така презадоволен не ми трошеше ни грам масло предходно, но моторот ми беше премногу мрсен, и бидејќи 90 посто од вожњата ми е на отворено и кога ке ја нагазам до даска од прилика 180/90 ја бркам турбината беше како полиена со моторно масло, откако го користам мо2с моторот е драстично почист.
А морам да напоменам дека јас лично го имам возено преку 100К и моторот не е чепнат освен водна пумпа, моторот по сервисна книшка до 1999год во германија од каде што е увезен има помнато преку 300К, во Демир Капија е возен до пред 4 години без никакво одржавање, значи има поминато уште најмалку 100К таму, е кога го земав уље имаше под минимум и со возење го донесов до велес, го пресадивме во мојата сиерра и ставив ТОТАЛ од кое што бев задоволен рамно на 0(ми заглавуваше турбината од како ке ја пуштам папучата за гас колата сама си примаше), после тоа ставив ЛМ 10-40 мо2с и плус адитив мо2с, Е ТОГАШ СЕ ПРЕПОРОДИ, турбината се управи а да не заборавиме дека има помнато преку 500К, и минимум мрсно на моторот.

Присутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #50 на: 06 Април 2015, 04:47:13 am »
му стајв сае 90 едно 150-200млл... капка нема потрошено сега. xD

Отсутен Ford_Sierra

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 107
  • Sierra_86
« Одговори #51 на: 06 Април 2015, 21:34:24 pm »
му стајв сае 90 едно 150-200млл... капка нема потрошено сега. xD
Сега малце лагери на радилица ќе ти потроши :D :D :D

Присутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #52 на: 08 Април 2015, 00:28:02 am »
е тек тогаш само на сае90 има да оди без лагеери xD ако му е ретко и катран ќе му туриме хехе
ништо не муе ќе рикнеше до сега да го фркало нешто, си терат ај....

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #53 на: 08 Април 2015, 01:12:25 am »
200 грама ништо нема да смени...

јас во реното, кога почна да ми капе атф од сервото, (во тоа време) и бараа 450 евра за нова летва... не се поправаше старата.. едно време купував атф и дојде до точка да ми губи 1 литро на 150 километри... за еден ден ебате... отидов и купив литро уље на точење.. мислам дека делта 5 беше... оп.. разлика... 1 литро на 300 километри.. ајде муш си викам, ллупање 90ка место атф... 1 литро на 2000 километри...:) му ја продадов колава на зетов, он и прошол уште 40-50Ккм и така тера и он.. нема гајле.. и пумпа работи и серви работи, се си е ок... :) е сега летвата таква е веројатно 100 евра, ама па не му се замара... само вика, малку зуи пумпата за серво во зимо.. кога ке ја запалиш насабајле првите 10-15 секунди зуи малку и ке прекине после...

е ај сега.. најди објаснување, зашто не прсна ни летва ни пумпа.. прајме муабет за 10 години користење на овој начин... :)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43648
  • Il Moderatore
« Одговори #54 на: 08 Април 2015, 08:14:02 am »

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #55 на: 08 Април 2015, 11:24:29 am »
не ти ја разбирам поентата?
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6214
« Одговори #56 на: 08 Април 2015, 13:33:06 pm »
Ако е ослабена пумпата од сервото,што мислите да се замени атф уљето со хидрол со поголема густина.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43648
  • Il Moderatore
« Одговори #57 на: 08 Април 2015, 15:07:25 pm »
не ти ја разбирам поентата?

АТФ-от (DEXRON II-D) има вискозност koja e блиска до 30-ка уље, што е па блиску до 85W за менувачко уље. Така да ставањето нешто погусто (90ка менувачко уље) не е којзнае каков проблем за работата. Кај поновиве модели кои имаат  потреба од DEXRON IV (low viscosity уље) во летвата, кај нив речиси сигурно ќе се јави проблем ако ставиш 90-ка уље за менувач.
Тоа беше поентата на табелата.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #58 на: 08 Април 2015, 22:24:02 pm »
е онак зети ти ли најде да го зезнеш хeхе.
На стоеденот му ставив една лименка(такво беше паковањето) од медоинине, па после 10к го праевме ремонт, на корсата 1л пред продавање, и пак чадеше стаса до мк.брод, знали некои 30км и скина нешто, не знам што ама пред тоа 2 пати имаше ребраст скинато(да не објаснувам процедурата на така) најверојатно и тогаш, му кажав на типот дека за цената е таман инаку не чини.
Така да за 200 мл не верувам дека ќе направи некој проблем, мада и само на сае 90 ќе работи со тоа што пумпата за уље ќе троши некои 50% од силата предвидена за погон, може и карикиите да ги зезне најверојатно...

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6601
« Одговори #59 на: 08 Април 2015, 22:50:00 pm »
^^
Тоа онак во летвата ставил така, не во моторот.