Автор Тема: Картерска компресија- помош  (Прочитано 11402 пати)

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6214
Одг: Картерска компресија- помош
« Одговори #15 на: 25 Декември 2014, 13:40:28 pm »
Пушти и еден нож да видиш колку ќе е деформирана,иначе одоздола моеш да ги ставиш клиповите само со специјален алат.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10403
« Одговори #16 на: 25 Декември 2014, 13:44:42 pm »
она што е како цилиндар на две пресечен што го цтега цел клип предпосравувам... ?
Иначе (ај да не испадни се праам паметен) се сомневав и ја во истоштеност на кариките, ама сега сум сигурен.. јбг тоа е, здравје јануаров ми врви регистрација па може тогаш да се чепка ако имам услови, ладно е јбг..

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6214
« Одговори #17 на: 25 Декември 2014, 13:53:44 pm »
Конусен цилиндер е со димензија само за тој клип,нештко како цпециален алат ќе му дојде.

Само и со ова ќе се окозиш да ги наместиш,а можно е и блокот да е потесен кај лежиштата на лагерите па да немоеш одоздола да ги ставиш.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #18 на: 25 Декември 2014, 14:07:20 pm »
колку што дума рамно беше тука, а за вакво ми фака окото и на дребонг... Здравје прво ќе проба така, ако не бива ќе го отворам и озгора ако не бива и така на мајстор...

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6599
« Одговори #19 на: 25 Декември 2014, 14:10:20 pm »
Имаш ли пари за да го отвориш и да му смениш повеке работи како што ти наброја погоре онак ? Ако имаш, најубаво извади го и отвори го целиот и така освежи го.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #20 на: 25 Декември 2014, 14:27:58 pm »
valjda, posle praznicive, toa shto cuvav za registracija plus nesto da prisobera.. samo prvo planira kariki lageri, pa potoa semerinzi i ventilite ako treba..

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 3997
  • MadaFunker
« Одговори #21 на: 25 Декември 2014, 18:48:44 pm »
Помалку ке пиеш за празнициве тамам :D
New blood of old school

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14234
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #22 на: 25 Декември 2014, 18:57:54 pm »
Odi zemisi cel motor za 300 evra se naoga 1.9tdi.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #23 на: 25 Декември 2014, 20:44:53 pm »
i toj prasanje dali ke cini.,. macka vo vreka e i toa. Baska ako e tdi, prasanje karoserijana dali ke krepi...
Orinc, sokot nekako poveke mi odi, pogolem trosak e xD vaka 4-5 pijacki daska sum xD

Отсутен manebenz

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 54
« Одговори #24 на: 29 Декември 2014, 00:25:51 am »
Bicikle ne cepkaj nisto dokolku Golfot ti pali ubavo na ovie temperaturi ispod nulata. Od odusakot sekako deka  treba da izleguva vozduh (isparuvanje od vnatresniot del na motorot) znaci MORA i tocka.
Da ne moralo da stvara pritisok samiot motor inzenerite ne bi go ni postavile toa crevo tuka ... Problem e dokolku na zagrean motor go izvadis i primetis deka duva prilicno mnogu BEL DIM ...togas prvo sto treba da napravis e da otides do majstor i da napravis test na kompresijata..... Znaci da ne dolzam mnogu.... dokolku samo go izvadis i duva kako vozduh mnogu malku se si e vo red...Dokolku go zatvoris istoto poveke od nekolku sekundi moze i masloto da pocne da izleguva  od sipkata od kade sto go proveruvas masloto (premnogu pritisok ke se stvori dole vo karterot i sipkata e broj eden na udar)
Dokolku ima BEL DIM dosta i nema kompresija moj predlog bi bil ist kako i na ONAK ....Jas samo bi dodal deka SEKOGAS e dobredojdena proverka na glava...ramnenje ...i remont na glava...novi vodjici..gumici i shlajfuvanje ventili i od toj moment koristenje samo ful sintetika maslo :)

Se najdobro i so sreka !

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #25 на: 29 Декември 2014, 00:32:26 am »
Нечи има едно црево што оди од картер во капачкана каде што се тура масло, над вентилине. Од тука друго црево оди во усиснана грана. Е кај тоа цревото кога ќе го затнам со рака се осеќа нели кога ќе го пуштиш... Истото се дешава и кај отворон за труање уље. Башка чади од тука, белузлав чад, а од ауспуш си вади нормален чад т.е. ако е ладна чади сиво-бело  а за 2-3 минс прозирен чад, на 3500+ рпм почнуваат црнеалит. Патем има 30-40% ѕње во горивото, најверојатно за тоа кога  е ладна чади бело...

www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34065
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #26 на: 29 Декември 2014, 00:41:58 am »
Патем од што може да светка сијаличето за уље 2-3 секунди од како ќе ја запалам. Почна да свети одкако менив уље(ликвид моли, од црноно 10-40) и филтер(манн)

Нормално е тоа. Ми треба неколку секунди на уљето да се качи нагоре низ моторот. На сите коли е така, особено ако не била палена неколку дена.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #27 на: 29 Декември 2014, 02:54:19 am »
како што кажав чади од тука дури и загреан се приметува, ок не е многу или да дува виулици ама чади бело... јбг како што пишав кај да е не му бега ремонт-тоа е ... чим велите дека е добро да се среди и главата(деклата) ќе ја чепнам и неа .. кај отишло магарето па за оглавот.
Пали- ама или од 10-та или по удолницана ко ќе ја пушта...
Фала за советите. во секој случај ќе премера и компресија.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6599
« Одговори #28 на: 29 Декември 2014, 03:13:55 am »
А колку уље и на колку километри ти го троши ?

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #29 на: 29 Декември 2014, 20:10:48 pm »
па околу 300 грама на 1000км, а можи дека го сменив, пред тоа  му ставав кастрол магнетик 10-40 сега ликвид моли со некој додаток, црно е фабрички, така некоја графит боја има...