Автор Тема: Совет за бела техника  (Прочитано 445518 пати)

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2785
Одг: Совет за бела техника
« Одговори #45 на: 01 Април 2015, 12:16:46 pm »
Лино викаш а? Сега гледам и во Римеко нешто. Колу гаранција имаат на Лино?

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11741
  • Архитект
« Одговори #46 на: 01 Април 2015, 12:38:07 pm »
Лино ти се евтина варијанта на Фабер и Нарди.
Незнам како се со квалитет.
За аспиратот гледајте колкав капацитет на влечење имаат. Обично се по 400/500cd/m3 има и по 800/1000.

Ако сакате нешто јако за бела техника, побарајте Miele.
:)

Иначе јас имам дома Eurolux индуктивна плотна со 3 зони на топлење.
Брат ми има Горење со 4 зони, исто индуктивна.
За Горење се жалат од белите индуктивни, бојата нешто му се губи.

Иначе и двете имаат една огромна мака: помал дијаметар од 7см не го регистрираат.
Така да...... кафе не можиш да вариш.

Исто така еуролуксот по некоја причина не работи кога рерната е во функција. Нешто демек многу била монтирана рерната до плотната, па од топлината оваа одбива да работи. Кога ќе се олади малку, си работи без проблем.

За чешми се знае Хансгрохе и крај. Шате знај да извади некој добар попуст, па да се начекаат добри чешми.

Ако некој сака да купи нешто повеќе од Skoleks (фабер, нарди, лино итнн....) нека ми пиши ПП, можно да извадиме добра цена.

Отсутен UrSa1986

• Редовен
  • Пораки: 1506
« Одговори #47 на: 01 Април 2015, 13:19:09 pm »
Лино викаш а? Сега гледам и во Римеко нешто. Колу гаранција имаат на Лино?

Јас го имам ЛИНО MCF X со 725m3/h. 3 години мислам дека има гаранција. Ако можеш да извадиш попуст, вреди.

Кој и да го одбереш, тестот со лист А4 обавезно да го направиш, дали ке го повлече од 10тина цм оддалеченост. :)

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4219
« Одговори #48 на: 01 Април 2015, 23:40:26 pm »
Hansgrohe има и во те-линди (Скопје и Тетово),со цени мислам дека се поефтини од Шате,сепак најдобро да се провери.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
« Одговори #49 на: 02 Април 2015, 01:14:02 am »
Hansgrohe има и во те-линди (Скопје и Тетово),со цени мислам дека се поефтини од Шате,сепак најдобро да се провери.

Те-Линди ја продаваат само најефтината серија на Hansgrohe, Focus, и затоа ти делуваат поефтини, во Шате има и луксузни серии и дизајнерски модели. Иначе цените се исти.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4219
« Одговори #50 на: 02 Април 2015, 07:49:46 am »
ако добро ги разликувам моделиве,јас пред 2 и пол години талис класик имам земено.
незнам дали спаѓаат во најефтина серија или не,ама по сеќавање ко да имаше и од другиве серии кај нив.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #51 на: 06 Април 2015, 02:35:15 am »
Пошто мене ми дојде редот да терам вакви маки ај да прашам и јас. Има ли некој искуство со индуктивни плотни? Гледам доста им се паднати цените, ама сеуште не сум сигурен а и не сум доволно информиран, освен што турбо брзо загреваат и треба посебни инструменти што друго треба да се знае за нив?
Мене конкретно ми треба плотна со две рингли, фурна, фрижидер и аспиратор. Колку што знам никој не е задоволен од било кој аспиратор, сите се бучни и влечат доволно, сега прашањето ми е дали се исплати да се дадат можеби повеќе пари за некој условно кажано поквалитетен. Тука мислам на некој од модел на Фабер од 350-400 евра.
За да има смисла комбинацијата кај фабер треба да ги земам и фурната и плотната од таму за да ми дадат 5% попуст и 5 години гаранција во спротивно е само една година. Е сега проблемот со Еуролукс е како што разбрав тоа е некоја бугарска фирма/фабрика под капа на фабер, ако ги бараш на интернет нема да најдеш конкретно нивни сајт, ке налеташ само на македонскиот, бугарскиот и српскиот и можда уште нешто. Цената на Еуролукс е сосема нормална дури релативно ефтина.
Од друга страна ги гледав и Бош, али незнам зашто, вањда ради брендот, горење ми фатија око, али слушнав а и тука има некој што се жалат и трето, око ми фаќаат Електролукс, али некој тука спомна дека и тие немале врска со матичниот електролукс.
Е ај сеа...

Фриждер барам 70ка ширина, такви нема многу... гледам доста ги фалат Самсунг, а на избор има само Беко, еден Аристон и еден Електролукс кој е малце скапичок.
Патем блумберг нема веќе, не ги носат а колку што знам, сите што земаа се пресреќни. Ако некој знае каде може да се најде уште нешто од нив, нека каже.

П.С. За бољер планирам Аристон, оној со два казани и со убавКо дисплејче

за 70-ка ширина за фрижидер...

топло го препорачувам на бломберг... во нептун го има, 2 метра висок, 70Х70 е целиот... горе е фрижидер, доле е замрзнувач... патката е што е скоро и бесшумен... компресорот му е по инвертор технологија... јас го зедов пред пола година одприлика... задоволен сум засега... има доволно рафотив и доволно простор.. плус она специјалниот држач за флаши во него... феноменално направено...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore
« Одговори #52 на: 06 Април 2015, 07:50:36 am »
@Dodo, јас користам индуктивна плотна и сум презадоволен. Единствено нешто на што треба да внимаваш, се изборот садови.
За почеток довлно е едно тафче едно тенџере и едно ѓезве што се вика, понатаму ќе се надополни готвачкиот прибор :)

Може да се искористат и некои стари садови, ако се железни и ако може магнет да залепи на нив (пробај со фрижидерско магнетче на дното од тенџерето, ако залепи - терај, ќе работи).

Брзината на загревање е поголема дури и од плинско решо, а плотната не се вжештува. Грејно тело во случајов е самиот сад во кој се готви, така да нема трансфер и загуба на енергија.

Индуктинава плотна не би ја променил за ништо друго. Инаку користам Zanussi, оваква.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4995
« Одговори #53 на: 18 Април 2015, 17:49:56 pm »
дечки гледам нешто аспиратори па ме интересира 2 работи:
1. Дали постои димензија ширината да е помала од 60цм, затоа што се што видов е 60
2. Читав дека постојат такви што нема потребна за цевка за одведување туку само низ карбонски филтер да го помине, кои се овие тс како да ги гледам? Дали секој што пишува со активен јаглен е таков или не?

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13921
« Одговори #54 на: 18 Април 2015, 19:23:13 pm »
За ширина мислам нема. Стандард се 60-ки.
Лично не верувам дека запршка од кромид може убаво да ушмука :) тоа со ...филтри милтри.

Јас зедов едно ѕверче од Elica 650 кубика. Влечи...корни! :D Ни миризба ни пареа.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
« Одговори #55 на: 18 Април 2015, 19:39:49 pm »
Има и 45ки, али мислам дека има само украсни не и вградливи. Јас порачав 45ка на Фабер.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6128
  • 69
« Одговори #56 на: 18 Април 2015, 19:51:47 pm »
Разгледајте на сајтов. Аспираторите се продаваат во Ефтинија (качанички пат) и кај нас, па ако нешто ви фати око, мислам дека може да ви го донесат ако го нема на лагер.
http://www.mekappa.com/c/12-cooker_hoods.html

Инаку јас го имам овој и сум задоволен сега за сега:
http://www.mekappa.com/p/799-cla13-90xb4hltcrc-5.html
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
« Одговори #57 на: 18 Април 2015, 19:54:17 pm »
имате ли искуство со овие со активен јаглен, немам во кујната отвор за да го закачам нормално да одведува

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6128
  • 69
« Одговори #58 на: 18 Април 2015, 20:37:52 pm »
Не се баш нешто тие аспиратори. Само го вртат воздухот. Направи варијанта за да направиш дупка во зидот.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
« Одговори #59 на: 18 Април 2015, 20:45:38 pm »
Скоро се е стубови према тамо кај што би излегувало...Претпоставувам и должината на каналот би била проблем? Дека скроз на друг крај ми е шпоретот од место каде би можел према надвор да бушам