Автор Тема: Совет за бела техника  (Прочитано 531887 пати)

Отсутен zlatko.s

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 70
Одг: Совет за бела техника
« Одговори #2565 на: 10 Февруари 2025, 11:44:43 am »
Ве молам за препорака за класичен болјер 80л, до 10к. денари. Имам Аристон неколку години стар, исчистен од бигор, но многу споро ја грее водата, повеќе од 3 саати некогаш му треба, сакам да го сменам.

Кога ти е чистен последен пат, и на која бројка ти е ставен?

пред 1 година е чистен, но не е тврда вода, не се работи за бигор, од старт уште нов болјерот мн споро ја грее водата, 2кв грејач.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8111
  • Плинаш!!!
« Одговори #2566 на: 10 Февруари 2025, 21:53:48 pm »
Истиот го имам дома, стави греач од 3 кв и водата ќе ја грее за 1,5 час.

Sent from my 23124RA7EO using Tapatalk

Присутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6909
« Одговори #2567 на: 10 Февруари 2025, 23:39:18 pm »
Ве молам за препорака за класичен болјер 80л, до 10к. денари. Имам Аристон неколку години стар, исчистен од бигор, но многу споро ја грее водата, повеќе од 3 саати некогаш му треба, сакам да го сменам.

пред 1 година е чистен, но не е тврда вода, не се работи за бигор, од старт уште нов болјерот мн споро ја грее водата, 2кв грејач.

Тоа само на хартија е 2 kw, во реалноста е помалку.
И 3 kw не е 3, ама е барем над 2.

Од искуство кога сум менувал греач, и 2 kw нов греач исто како да нема греач. Арно вели Жиле, ставај си од 3 kw за да грее нормално.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10595
« Одговори #2568 на: 11 Февруари 2025, 08:44:55 am »
ја зедов sonoff од али експрес и клаен ми е на 3 интервали ( на ефтина) да грее по пола саат и нонстоп е в крај полн се надева за ефтини пари :D Инаку рокнат е в крај зимава. На лето е негде на 60-70%. Следно би клал проточен оти нема услови за солар.

Отсутен zlatko.s

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 70
« Одговори #2569 на: 11 Февруари 2025, 13:33:35 pm »
ја зедов sonoff од али експрес и клаен ми е на 3 интервали ( на ефтина) да грее по пола саат и нонстоп е в крај полн се надева за ефтини пари :D Инаку рокнат е в крај зимава. На лето е негде на 60-70%. Следно би клал проточен оти нема услови за солар.

истите сонофф и јас ги користев, но ми прегоруваа, па стаив сега механички тајмер на 3 интервали, само на евтина да дополнува (болјерот кај мене е Динамо ХИТ и нема мака годиниве).

Инаку овој Аристон-от е кај мајка ми, и тапа невидена е уште од старт, треба да го проверам баш и со Ампер клешта колку протекува струја, само ако ставам 3кв грејач дали може да грее/прегорува индикаторот бидејќи ке протекуваат поголеми струи, а стара е инсталацијата може да јави проблеми.
на 2кв протекуваат околу 9А, на 3кв околу 13А, зависно од волтажата на напонот.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8111
  • Плинаш!!!
« Одговори #2570 на: 11 Февруари 2025, 16:41:43 pm »
Нема да имаш проблем затоа што исти таков аристон има фабрички со греач од 2 и 3 кв, само тој од 3 кв е некоја 100ка поскап.

Sent from my 23124RA7EO using Tapatalk

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10595
« Одговори #2571 на: 12 Февруари 2025, 10:09:33 am »

истите сонофф и јас ги користев, но ми прегоруваа, па стаив сега механички тајмер на 3 интервали, само на евтина да дополнува (болјерот кај мене е Динамо ХИТ и нема мака годиниве).

хмм кај мене е 3kw 5 та година нема проблем. Ако не ти е мака да мењаш релеа... или со тиристор да го препрајш,бта25...

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20834
« Одговори #2572 на: 12 Февруари 2025, 10:15:15 am »
Знае ли некој да ми препорача мобилна клима, ама без издувно црево?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3121
  • Слобода или смрт
« Одговори #2573 на: 12 Февруари 2025, 11:44:41 am »
Јас имам сони веќе 4та година и си е ок. Андроидот си е супер не кочи и интензивно користам апликации на него. Од друга страна филипсот претходно беше ужасно спор.
Поради лош дизајн се наполни прашина меѓу екранот и предното стакло и имаше темни дамки но го однесов ги исчистија и рекоа дека сега убаво изолирале да не влегува повеќе прашина. Им било маана на сони ова ми спомнаа

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4042
« Одговори #2574 на: 16 Февруари 2025, 10:16:37 am »
Знае ли некој да ми препорача мобилна клима, ама без издувно црево?

Не знам како да ти кажам, ама термодинамички греење и ладење у иста просторија без да се сепарирани не одржливо, или ако псотои е далеку од ефикасно решение. Јас имам со издувно, ама и тоа е главоболка, со оглед дека компресорот ти е во соба. Ќе мора да најдеш нешто „ради ал се не чује“ инаку ќе треба со антифони да го комбинираш.

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3384
  • Доктор наукa по светско признато знаење Џемс PhD
« Одговори #2575 на: 25 Февруари 2025, 08:59:52 am »

Тоа само на хартија е 2 kw, во реалноста е помалку.
И 3 kw не е 3, ама е барем над 2.

Од искуство кога сум менувал греач, и 2 kw нов греач исто како да нема греач. Арно вели Жиле, ставај си од 3 kw за да грее нормално.

Искуство со вох бојлер ,купен во риверсофт нов бојлер ми правеше поголема сметка сменет со аристон сметката се намали со 2 илјади денари ДА.Нов бојлер вокс кој немаше ни каменц ни ништо нов нов електричар го поврза се и ми беше чудно зошто толкава сметка со борби крвави со евн во бутел докажувања рекови мекови остали чуда по препорака на електирачар сменив бојлер кој беше нов само 2 год стар со аристон .Сметката се намали за 2илјади значи белатехника со има ВОХ,ВОКС како год да се изговара никогаш повеќе.
Доктор наукa по светско признато знаење Џемс PhD

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44566
  • Il Moderatore
« Одговори #2576 на: 25 Февруари 2025, 09:17:44 am »
ЕВН треба бакшиш да ги дава тие бојлери, со промена на стариот, гратис исто така :D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6080
« Одговори #2577 на: 25 Февруари 2025, 10:03:27 am »
Права ствар се америчките за да ти завршат работа, по 80-100 долари ги земав од Wallmart тие за на џам местење. Нема модулација, маваш Он и зима се прави просторот,мраз да дува :D
Само овде нит нив ги има ниту имаме џам на кој што можеш да ги прикачиш.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2688
« Одговори #2578 на: 07 Март 2025, 17:44:03 pm »
Не знам дали посебна тема за чешми, сакам да земам за во кујна, препорака од кое место, квалитетот ми е најбитен, а донекаде и изгледот на чешмата (за да се вклопи во кујната гледам оние во боја).

Што мислите за графитни садопери, исто така каде да се гледаат, фала за секој совет и сугестија
Своерачен потпис ;)

Отсутен vele85

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 590
« Одговори #2579 на: 07 Март 2025, 19:53:50 pm »
Не знам дали посебна тема за чешми, сакам да земам за во кујна, препорака од кое место, квалитетот ми е најбитен, а донекаде и изгледот на чешмата (за да се вклопи во кујната гледам оние во боја).

Што мислите за графитни садопери, исто така каде да се гледаат, фала за секој совет и сугестија
Пред година дена и јас барав садопер и чешма за во кујна.
Чешми гледав Меркур, Алфи, Шате(под 20 000ден немаше чешма) на крај од Фриго Шоп земав Унитас ниско подна со 3 црева.
Садопер  земав Тека (гранитен) од дуќанче во Кисела Вода карши Пеглата во уличето. За садопер не шетав бидејќи прво тамо отидов и ептен ми се допадна.