Автор Тема: Совет за бела техника  (Прочитано 509421 пати)

Отсутен zvonkog

• Редовен
  • Пораки: 1083
Одг: Совет за бела техника
« Одговори #1560 на: 07 Јануари 2021, 09:40:01 am »
@Leonid провери си ги информациите, има соодветни нискомонтажни бојлери кои работат со притисок и се наменети за чешма со две црева.......нема никакво пукање, освен можеби од „стручна“ монтажа ;)

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 902
« Одговори #1561 на: 07 Јануари 2021, 10:10:05 am »
@Leonid провери си ги информациите, има соодветни нискомонтажни бојлери кои работат со притисок и се наменети за чешма со две црева.......нема никакво пукање, освен можеби од „стручна“ монтажа ;)
На пример?
Јас коментирам само од областа што ја работам или имам искуство,ама еве кажи ми ти,можно е да не знам
И не знам што може да згреши при поврзување на бојлер...

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9231
« Одговори #1562 на: 07 Јануари 2021, 10:25:37 am »
Znaci bojle so metalen sad za voda odi na cesma so 2 creva.  A bojler so plasticen sad za vodi odi na cesma so 3, bidejki na onoj so plasticen topla voda pritisok nemoze  da izdrzi

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
« Одговори #1563 на: 07 Јануари 2021, 10:27:06 am »
Конкретно кажете каков да земе нискомонтажен, не вртете ко киша око Крагуевца

Отсутен zvonkog

• Редовен
« Одговори #1564 на: 07 Јануари 2021, 10:42:48 am »
нискомонтажно бојлерче+батерија со 3 црева. Ако правиш комбинации,пука бојлерчето

може не ме разбра? а во меѓувреме си го сменил коментарот, друго пишуваше претходно!

како и да е, https://setec.mk/index.php?route=product/product&path=10090_10119_10121&product_id=69038
овој го земав ја пред празниците, и е наменет за чешма со две црева, еве го два месеца не е пукнат  ;D

една напомена: сигурносниот вентил што доаѓа со бојлерот, врска нема и е шуплив внатре, ја докупив друг вентил од друго место

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #1565 на: 07 Јануари 2021, 11:01:23 am »
Каде ќе истекува водата од сигурносниот вентил?

Присутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6004
« Одговори #1566 на: 07 Јануари 2021, 11:10:56 am »
Под вентило ќе си онадеш нешто,или ако има можност црево и директ во одвод.

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Отсутен zvonkog

• Редовен
« Одговори #1567 на: 07 Јануари 2021, 11:15:48 am »
Каде ќе истекува водата од сигурносниот вентил?

ако истекува, тури му пепел, треба нов  ;D ;D ;D

Присутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6004
« Одговори #1568 на: 07 Јануари 2021, 11:25:49 am »
Ако не треба да истечува шо фајде од него?
Ако дојде до поголем притисок треба да испушти,тоа му е функцијата.

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
« Одговори #1569 на: 07 Јануари 2021, 11:29:23 am »
нискомонтажно бојлерче+батерија со 3 црева. Ако правиш комбинации,пука бојлерчето

може не ме разбра? а во меѓувреме си го сменил коментарот, друго пишуваше претходно!

како и да е, https://setec.mk/index.php?route=product/product&path=10090_10119_10121&product_id=69038
овој го земав ја пред празниците, и е наменет за чешма со две црева, еве го два месеца не е пукнат  ;D

една напомена: сигурносниот вентил што доаѓа со бојлерот, врска нема и е шуплив внатре, ја докупив друг вентил од друго место
Имав напишано дека високомонтажен бојлер оди со батерија со 2 црева, ама друг тип на батерија е и не сакав да го бунам.
Досега сме наместиле нискомонтажни zenith,ariston,leov,hit, со батерии со 2 црева (по убедување на производител или продавач,абе стај го нема гајле нашиот е метален не е ко другите) и сите до еден пукнаа. Ако нема трето црево,кога грее бојлерот водата се шири и притисокот нема каде да оди и пука бојлерот, просто кажано.
Не ширите дезинформации, јас пак ќе ве прашам, кој бренд не пука, нека си купи членот ама ако настане дома штета вие двајца да ја платите.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #1570 на: 07 Јануари 2021, 11:38:57 am »
Ако не треба да истечува шо фајде од него?
Ако дојде до поголем притисок треба да испушти,тоа му е функцијата.

На секое ?

Отсутен zvonkog

• Редовен
« Одговори #1571 на: 07 Јануари 2021, 12:11:03 pm »

Имав напишано дека високомонтажен бојлер оди со батерија со 2 црева, ама друг тип на батерија е и не сакав да го бунам.
Досега сме наместиле нискомонтажни zenith,ariston,leov,hit, со батерии со 2 црева (по убедување на производител или продавач,абе стај го нема гајле нашиот е метален не е ко другите) и сите до еден пукнаа. Ако нема трето црево,кога грее бојлерот водата се шири и притисокот нема каде да оди и пука бојлерот, просто кажано.
Не ширите дезинформации, јас пак ќе ве прашам, кој бренд не пука, нека си купи членот ама ако настане дома штета вие двајца да ја платите.

ја немам што да му гарантирам, производителот го прави тоа!

еве ја сега информативно тебе со искуство те прашувам за потврда: според тебе не постои нискомонтажен кујнски бојлер кој може без проблем да работи на чешма со две црева???

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
« Одговори #1572 на: 07 Јануари 2021, 12:23:49 pm »

ја немам што да му гарантирам, производителот го прави тоа!

еве ја сега информативно тебе со искуство те прашувам за потврда: според тебе не постои нискомонтажен кујнски бојлер кој може без проблем да работи на чешма со две црева???
НЕ ПОСТОИ
A сега јас ќе те прашам пак:кој нискомонтажен бојлер трпи батерија со 2 црева?

Тврдите нешто, а кога треба да гарантирате го виткате опашот. Кога ќе пукне, што ќе ти речат,ќе го смениме? А штетата во станот кој ќе ја плати? Луди се производителите на батерии што прават со 3 црева, имаат вишок црева па ај да ги увалат?

Ако ти си се заебал,немој и други да ги лажеш. Смени си со време, да не биде после плачење

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #1573 на: 07 Јануари 2021, 12:33:07 pm »
Да не се карате без везе, обично никој не препорачува нискомонтажен со 2 црева доколку нема одводен сифон (или како се викаше) на подот/плочките во кујната.

И празна пушка пука еднаш на 100 години :)

Отсутен zvonkog

• Редовен
« Одговори #1574 на: 07 Јануари 2021, 12:37:59 pm »
@Leonid Јас не делам совети пошто не сум нити продавач нити монтер на бојлери, само кажав како сум си ја решил потребата, секој сам си одлучува за своето!

Ама сепак стојам на тоа дека не си во право, не само дека постои туку и голем дел на производители го тврдат тоа и произведуваат, а ако малку изанализираш дури и голем дел од поквалитетните кујнски чешми се само со две црева.

п.с. @Mikius Нема карање, само размена на мислење, затоа се и форумите. Праксата и стручноста на професионалците е за на лице место