Автор Тема: Совет за бела техника  (Прочитано 641253 пати)

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5528
Одг: Совет за бела техника
« Одговори #900 на: 20 Ноември 2018, 18:47:43 pm »
Имате ли искуство со некој кафемат до кај 500еур. Ми треба да е само за еспресо и да има добар притисок. Дома користам веќе втор апарат долче густо, првиот пушти душа пред две години ама мислам дека кафето ми иде доста поскапо. 5.5еур за 16 капсули наспроти 5еур 250грама Или, 3еур 250г лаваца и слични. Голем љубител сум на кафе и не би правел компромис околу вкусот, доколку нема околу тие пари, ок е ќе си терам со долче густо.

Sent from my VTR-L29 using Tapatalk

Имаш добри капсули во 7грама, на пола цена. Јас имам delonghi неспресо го начекав половен за екстра цена, праи многууу добро кафе од капсуливе(јас сум мн. изненаден со оглед на тоа што претходно со моите кога живеев користевме Gaggia и плус мелница си имавме). После тоа го видов во грција 300евра.

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Пораки: 7208
  • Бенве сие бенве
« Одговори #901 на: 20 Ноември 2018, 19:25:16 pm »
Не сакам да е на капсули. Нема потреба да има и мелница, ќе си купувам мелено кафе. Во моментов имам wacaco nespresso за во камион и во комбинација со Illi дава убав вкус за портејбл кафе. Ако останувам на капсули нема потреба да се ставам во трошок за нова машина ќе си тера истата. Долче густо бариста нема заменски у 7г, имам прашано.

Sent from my VTR-L29 using Tapatalk

Отсутен brasica

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 296
    • Pick a girl and make the call
« Одговори #902 на: 20 Ноември 2018, 22:43:46 pm »
Не сакам да е на капсули. Нема потреба да има и мелница, ќе си купувам мелено кафе. Во моментов имам wacaco nespresso за во камион и во комбинација со Illi дава убав вкус за портејбл кафе. Ако останувам на капсули нема потреба да се ставам во трошок за нова машина ќе си тера истата. Долче густо бариста нема заменски у 7г, имам прашано.

Подобро е со мелница, за вкусот на кафето зборам. Тазе мелено. Има добри модели во Нептун од Philips Saeco до таа цена. Јас имам подобар модел исто од Philips (околу 700 евра беше пред 3 години, сега се и поскапи) и сум многу задоволен. Трошам некаде 2кг кафе месечно и сеуште не се пожалила мелницата или бојлерот. Имам понов Miele CM5500 од пред 1 година, до сега врв за мене ама малку посолен, околу 900 евра се движи кај нас. Многу прости решенија за одржавање и чистење и подобри опции за подесување (темп на вод, количина кафе, количина вода со меморија од 5 профили, пре-инфузија, автоматско чистење од бигор и сл.). 
Брат ми зема Bosch од Нептун сега пред 2 недели, мислам 27.000 ден. дека беше, добро кафе прави, нема толку напредни опции, е сега како ќе се покаже со експлоатација не знам, рано е уште да зборам.

Инаку го имам Wacaco-то, си го носам по риба на чамец :D. Го купив со додатокот за капсули од Неспресо. Тие капсули се подобри од Долче Густо или други компатибилни што ги има во 7 грама.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45242
  • Il Moderatore
« Одговори #903 на: 20 Ноември 2018, 23:33:41 pm »
Кај мене вакво машинче си работи веќе неколку месеци. Прекрасна работа. Кафиња кај нас во 7 грама, солидни, убави, квалитетни зрна кфае, дури и цените се сосема ОК.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

There’s nothing better than driving a car you fixed

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5823
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #904 на: 20 Ноември 2018, 23:50:12 pm »
Jas denovive ke odam do interfood da dzirnam edna Gaggia za meleno kafe.
8900den i ima za zagrevanje mleko del.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #905 на: 21 Ноември 2018, 10:12:04 am »
За 150 евра тешко да има квалитетен кафемат за мелено кафе.

Дома имаме 10 години кафемат Gime на Портиоли, прави одлично кафе од патрони. Ако сакаш ќе ти дадам контакт од дечките што се увозници за Портиоли за МК па направи си муабет.

Иначе за мене капсулите од 7 грама се многу полоши од тие оригиналните на Неспресо, ги купувам само ако снемам од оригиналните дур да отидам да обновам залиха. На работа имам машина Неспресо, ја купив 100 евра мислам на попуст од Неспресо Солун и прави одлично кафе како за од капсула. 4,50 евра се 10 капсули во Тесалоники.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
« Одговори #906 на: 21 Ноември 2018, 11:46:54 am »
Ke go probame ke vidime, i onaka ke uvoznici na kefa i kafemati ke napravat nekoja prezentacija valjda, ako gi biva i znaat kako da mi gi zemaat parite :D

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
« Одговори #907 на: 22 Ноември 2018, 15:45:01 pm »
Ispazareno denes espresso mashina Lavazza LB 1100.
Ima i del za parea.
Raboti na Lavazza kapsuli 22 den kako i na Covin Arabica kapsuli 12 den.
Mene vtorovo kafe nekako poubavo mi bese, ali stvar na vkus.
Vazno designed by Pininfarina :D

Moze i povisoka solja da sobere sto go pravi pogodno za makijato i sl.

https://youtu.be/_mJfbnNYz1I

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
« Одговори #908 на: 10 Декември 2018, 11:11:11 am »
Aj i jas da prasam za dobar majstor za masini za perenje i susenje alista, konkretno simens c7...super si bese dodeka ne pocna da paga osigura; posle 25 min rabota, kabelot koj bese fabricki bese ugrean, toj bese 3x1.5 licnast, i go zameniv komplet sose utikac i papucici so 3x2.5 licnast, sega kabelot e top ne zagreva no pak paga usigurac, pa mu vlegov u dziger da vidam jas sto mozam da sredam...
od gore se e ok suvo nema kondenzacija rga ili nesto sto bi napravilo problem vo prenos na struja pa da gree kabel i sl

Отсутен NUME

• Сениор
« Одговори #909 на: 10 Декември 2018, 11:12:35 am »
otvoriv pozadi, imase na kapakot troa rgja dole kade se sobiral kondenzat i malce kondenzat na kapakot...najverojatno e normalno da ima malce...

Отсутен NUME

• Сениор
« Одговори #910 на: 10 Декември 2018, 11:14:38 am »
eve i kondenazatot...

Отсутен NUME

• Сениор
« Одговори #911 на: 10 Декември 2018, 11:17:44 am »
ja primetiv papucicava na najverojatno termostatot koja bese podgorena, slab kontakt i smelc ili ne znam moze da e izgoren...a nad nego ima kako senzor i najverojatno toa i e, kako kaj kolite za merenje temperatura ili map senzor...,

Отсутен NUME

• Сениор
« Одговори #912 на: 10 Декември 2018, 11:20:46 am »
otvoriv i dzekovi kade imase baagi zeleni grutki od oksidacija i belo od bigor ili sto ti znam prasak i sl... site kontakti se istrugani do perfekcija i namackani so malce mast za da ne faka kondenzat i rgja...

Отсутен NUME

• Сениор
« Одговори #913 на: 10 Декември 2018, 11:21:36 am »
izvadeno od kukiste istrugano odnosno sredeno...

Отсутен NUME

• Сениор
« Одговори #914 на: 10 Декември 2018, 11:25:58 am »
eve kako bea... so ova trgnav somnez deka e nesto okolu kontaktite iako sigurno imalo poslab spoj, bitno e deka pak si paga osigurac posle 25-30 minuti, se somnevam ili na termostatot koj se naoga na samiot greac koj raboti na 500 ili 1500 vati odnosno max 2300w, na 5 cm od nego e davacot koj go opisav prethodno...taka da baram majstor sto se razbira, ima delovi so nego i da zameni sto treba...fala odnapred...tolku znaev jas  :)