Автор Тема: Совет за бела техника  (Прочитано 458627 пати)

Отсутен zlatko.s

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 68
Одг: Совет за бела техника
« Одговори #2565 на: 10 Февруари 2025, 11:44:43 am »
Ве молам за препорака за класичен болјер 80л, до 10к. денари. Имам Аристон неколку години стар, исчистен од бигор, но многу споро ја грее водата, повеќе од 3 саати некогаш му треба, сакам да го сменам.

Кога ти е чистен последен пат, и на која бројка ти е ставен?

пред 1 година е чистен, но не е тврда вода, не се работи за бигор, од старт уште нов болјерот мн споро ја грее водата, 2кв грејач.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7865
  • Плинаш!!!
« Одговори #2566 на: 10 Февруари 2025, 21:53:48 pm »
Истиот го имам дома, стави греач од 3 кв и водата ќе ја грее за 1,5 час.

Sent from my 23124RA7EO using Tapatalk

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6650
« Одговори #2567 на: 10 Февруари 2025, 23:39:18 pm »
Ве молам за препорака за класичен болјер 80л, до 10к. денари. Имам Аристон неколку години стар, исчистен од бигор, но многу споро ја грее водата, повеќе од 3 саати некогаш му треба, сакам да го сменам.

Кога ти е чистен последен пат, и на која бројка ти е ставен?

пред 1 година е чистен, но не е тврда вода, не се работи за бигор, од старт уште нов болјерот мн споро ја грее водата, 2кв грејач.

Тоа само на хартија е 2 kw, во реалноста е помалку.
И 3 kw не е 3, ама е барем над 2.

Од искуство кога сум менувал греач, и 2 kw нов греач исто како да нема греач. Арно вели Жиле, ставај си од 3 kw за да грее нормално.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10495
« Одговори #2568 на: 11 Февруари 2025, 08:44:55 am »
ја зедов sonoff од али експрес и клаен ми е на 3 интервали ( на ефтина) да грее по пола саат и нонстоп е в крај полн се надева за ефтини пари :D Инаку рокнат е в крај зимава. На лето е негде на 60-70%. Следно би клал проточен оти нема услови за солар.

Отсутен zlatko.s

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 68
« Одговори #2569 на: 11 Февруари 2025, 13:33:35 pm »
ја зедов sonoff од али експрес и клаен ми е на 3 интервали ( на ефтина) да грее по пола саат и нонстоп е в крај полн се надева за ефтини пари :D Инаку рокнат е в крај зимава. На лето е негде на 60-70%. Следно би клал проточен оти нема услови за солар.

истите сонофф и јас ги користев, но ми прегоруваа, па стаив сега механички тајмер на 3 интервали, само на евтина да дополнува (болјерот кај мене е Динамо ХИТ и нема мака годиниве).

Инаку овој Аристон-от е кај мајка ми, и тапа невидена е уште од старт, треба да го проверам баш и со Ампер клешта колку протекува струја, само ако ставам 3кв грејач дали може да грее/прегорува индикаторот бидејќи ке протекуваат поголеми струи, а стара е инсталацијата може да јави проблеми.
на 2кв протекуваат околу 9А, на 3кв околу 13А, зависно од волтажата на напонот.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7865
  • Плинаш!!!
« Одговори #2570 на: 11 Февруари 2025, 16:41:43 pm »
Нема да имаш проблем затоа што исти таков аристон има фабрички со греач од 2 и 3 кв, само тој од 3 кв е некоја 100ка поскап.

Sent from my 23124RA7EO using Tapatalk

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10495
« Одговори #2571 на: 12 Февруари 2025, 10:09:33 am »

истите сонофф и јас ги користев, но ми прегоруваа, па стаив сега механички тајмер на 3 интервали, само на евтина да дополнува (болјерот кај мене е Динамо ХИТ и нема мака годиниве).

хмм кај мене е 3kw 5 та година нема проблем. Ако не ти е мака да мењаш релеа... или со тиристор да го препрајш,бта25...

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20690
« Одговори #2572 на: 12 Февруари 2025, 10:15:15 am »
Знае ли некој да ми препорача мобилна клима, ама без издувно црево?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2808
  • Слобода или смрт
« Одговори #2573 на: 12 Февруари 2025, 11:44:41 am »
Јас имам сони веќе 4та година и си е ок. Андроидот си е супер не кочи и интензивно користам апликации на него. Од друга страна филипсот претходно беше ужасно спор.
Поради лош дизајн се наполни прашина меѓу екранот и предното стакло и имаше темни дамки но го однесов ги исчистија и рекоа дека сега убаво изолирале да не влегува повеќе прашина. Им било маана на сони ова ми спомнаа

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3907
« Одговори #2574 на: 16 Февруари 2025, 10:16:37 am »
Знае ли некој да ми препорача мобилна клима, ама без издувно црево?

Не знам како да ти кажам, ама термодинамички греење и ладење у иста просторија без да се сепарирани не одржливо, или ако псотои е далеку од ефикасно решение. Јас имам со издувно, ама и тоа е главоболка, со оглед дека компресорот ти е во соба. Ќе мора да најдеш нешто „ради ал се не чује“ инаку ќе треба со антифони да го комбинираш.