Автор Тема: Што си купивте / сакате да си купите  (Прочитано 2304392 пати)

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
Одг: Што си купивте / сакате да си купите
« Одговори #5835 на: 26 Април 2017, 10:36:37 am »
Дали таа сосема добра гејмерска машина би се носела у перформанси со конзола? Башка, дали се склапа за 700 јурци таму, или тука? :)

Не само што ќе има подобри перформанси, него ќе мачка на леб. Уздуж и попреко. И ќе имаш маус за пуцачини и акции, ко што треба.

Истите плоча и процесор од листава ги земав јас.

https://geizhals.de/intel-core-i5-6500-bx80662i56500-a1290386.html?hloc=at&hloc=de - Процесор, 200 јура
https://geizhals.de/asus-b150m-a-m-2-90mb0rr0-m0eay0-a1473512.html?hloc=at&hloc=de - Плоча, 67 јура
https://geizhals.de/crucial-ballistix-elite-dimm-kit-16gb-ble2c8g4d26afea-ble2k8g4d26afea-a1215217.html?hloc=at&hloc=de - Рам, 120 јура
https://geizhals.de/gainward-geforce-gtx-1060-3712-a1478150.html?hloc=at&hloc=de - графичка, 250 јура

Вкупно - 637 јурци.

Рестото работи можеш да си ги искористиш од сегашната машина (куќиште, напајање, хардови-мардови). Машина за следните 5 години.

Плус, за игрици увек имаш Steam и сајтови као CheapShark. Steam има 3-4 пати годишно сериозни попусти (Steam Summer Sale, etc) и се зимаат ствари за многу многу океј цена, сасвим легално. Од друга страна, CheapShark индексира попусти што ги имаат секој ден на Steam, па се налетува работи за смешни пари. Јас рецимо ја купив Saint's Row 4 (со сите DLC-ја) за 5 евра. Старичка игра, ама многу добра, рецимо.

Покрај Steam, имаш и Origin. И таму има еден куп игри за многу океј цени. Повторно, сасвим легално.

Отсутен Blackadder

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 88
« Одговори #5836 на: 26 Април 2017, 10:38:24 am »
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Со здравје да се користи! Овој е на патрони, така? Сподели импресии.
Јас пред некој ден зедов Saeco Poemia, добро еспресо прави, има опција и за мелено кафе и за ESE патрони, јас засега правам со мелено Lavazza Crema e Gusto.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #5837 на: 26 Април 2017, 10:42:09 am »
Што пари се овие патрони/матрони и све што треба за салам кафе? Колку е цената по шоља кафе од прилика? Никогаш не сум проверил.

Отсутен Blackadder

• Јуниор
  • **
« Одговори #5838 на: 26 Април 2017, 10:46:06 am »
Патроните колку што знам се од 10тина до 30тина денари парче (зависи од производител, вкус на кафе и сл.), а машините за припрема од 4500 па нагоре.
Мојава машина за еспресо ја зедов 9000, патроните се околу 15 денари парче, но јас ја работам на стандарден начин, со мелено кафе за еспресо, како во кафулињава.
И да, подобро кафе немам пробано. Можеби малку е субјективно ради филмот као сам си правам макијато, ама навистина, во топ 5 кафиња што сум ги пробал било каде прави.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20804
« Одговори #5839 на: 26 Април 2017, 10:50:24 am »
Дали таа сосема добра гејмерска машина би се носела у перформанси со конзола? Башка, дали се склапа за 700 јурци таму, или тука? :)

Не само што ќе има подобри перформанси, него ќе мачка на леб. Уздуж и попреко. И ќе имаш маус за пуцачини и акции, ко што треба.

Истите плоча и процесор од листава ги земав јас.

https://geizhals.de/intel-core-i5-6500-bx80662i56500-a1290386.html?hloc=at&hloc=de - Процесор, 200 јура
https://geizhals.de/asus-b150m-a-m-2-90mb0rr0-m0eay0-a1473512.html?hloc=at&hloc=de - Плоча, 67 јура
https://geizhals.de/crucial-ballistix-elite-dimm-kit-16gb-ble2c8g4d26afea-ble2k8g4d26afea-a1215217.html?hloc=at&hloc=de - Рам, 120 јура
https://geizhals.de/gainward-geforce-gtx-1060-3712-a1478150.html?hloc=at&hloc=de - графичка, 250 јура

Вкупно - 637 јурци.

Рестото работи можеш да си ги искористиш од сегашната машина (куќиште, напајање, хардови-мардови). Машина за следните 5 години.

Плус, за игрици увек имаш Steam и сајтови као CheapShark. Steam има 3-4 пати годишно сериозни попусти (Steam Summer Sale, etc) и се зимаат ствари за многу многу океј цена, сасвим легално. Од друга страна, CheapShark индексира попусти што ги имаат секој ден на Steam, па се налетува работи за смешни пари. Јас рецимо ја купив Saint's Row 4 (со сите DLC-ја) за 5 евра. Старичка игра, ама многу добра, рецимо.

Покрај Steam, имаш и Origin. И таму има еден куп игри за многу океј цени. Повторно, сасвим легално.

Ептен сум изгубил осет со компјутерскиве компоненти и цени.

Рецимо, јас што склопив една конфигурација тзв „Раат за наредниве пар години“, ме фати благо испод 1400 евра :)

Цитат
Meine Konfiguration
€ 1.395,59*
» Details ansehen
PC-Netzteil
Thermaltake Hamburg 530W, PC-Netzteil
schwarz, 2x PCIe, Retail 1 x € 49,99*
Arbeitsspeicher
Corsair DIMM 32GB DDR4-3000 Kit, Arbeitsspeicher
schwarz, CMK32GX4M2B3000C15, Vengeance LPX 1 x € 274,-*
Prozessor
Intel® Core™ i7-7700K, Prozessor
FC-LGA4, "Kaby Lake" 1 x € 364,-*
CPU-Kühler
be quiet! Dark Rock 3, CPU-Kühler
1 x € 64,90*
Grafikkarte
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6G, Grafikkarte
HDMI, 3x DisplayPort, DVI-D 1 x € 303,-*
Tower-Gehäuse
be quiet! PURE BASE 600 Window, Tower-Gehäuse
schwarz/orange, Window-Kit 1 x € 89,90*
Blu-ray-Brenner
Pioneer BDR-209DBK, Blu-ray-Brenner
schwarz, Bulk 1 x € 69,90*
Mainboard
MSI Z270 GAMING PRO CARBON, Mainboard
1 x € 179,90*

Пак ќе напоменам, појма неам шо е, како е, ептен имам изгубено осет. Ги бирав компонентите со најмногу ривјуа и тоа што мислам дека е океј.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #5840 на: 26 Април 2017, 10:52:52 am »
Со здравје да се користи! Овој е на патрони, така? Сподели импресии.
Јас пред некој ден зедов Saeco Poemia, добро еспресо прави, има опција и за мелено кафе и за ESE патрони, јас засега правам со мелено Lavazza Crema e Gusto.

Не е на капсули/патрони, туку на биоразградливи перничиња со кафе (немам појма како се викаат на македонски coffee pads, можеби и се викаат патрони). Неколку години на работа ги имаме, па решив да си купам и за дома. Инаку цените, 100 перничиња од 5 евра до 12 евра во Холандија. Зависи какви земаш и од која марка. Во Германија се поскапи перничињата (15 - 25 евра за 100 перничиња), ама бидејќи Холандија ми е до газот, кафе си купувам од таму.

Се продаваат и специјални кутивчиња кои се полнат со кафе, ама ме мрзи да полнам. Вака, ставаш перниче и за минутка имаш пресно кафе со многу задоволителен квалитет.

@velestrumf  Не ти треба и7к, и5к ќе ти брка работа. И онака најголем дел од игрите немаат ама баш никаква корист од Hyper threading.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Blackadder

• Јуниор
  • **
« Одговори #5841 на: 26 Април 2017, 10:58:58 am »
Не е на капсули/патрони, туку на биоразградливи перничиња со кафе (немам појма како се викаат на македонски coffee pads, можеби и се викаат патрони). Неколку години на работа ги имаме, па решив да си купам и за дома. Инаку цените, 100 перничиња од 5 евра до 12 евра во Холандија. Зависи какви земаш и од која марка. Во Германија се поскапи перничињата (15 - 25 евра за 100 перничиња), ама бидејќи Холандија ми е до газот, кафе си купувам од таму.

Се продаваат и специјални кутивчиња кои се полнат со кафе, ама ме мрзи да полнам. Вака, ставаш перниче и за минутка имаш пресно кафе со многу задоволителен квалитет.
Значи на ЕSE патрони (pods) се. Имам и таква опција кај мене (Philips ни се на двата машините, претпоставував), и баш ептен ме интересираше каков е вкусот без да правиш лом низ дома :D Обавезно ќе земам да испробам, само мамицата овде во МК се неколкукратно поскапи :(

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20804
« Одговори #5842 на: 26 Април 2017, 11:07:35 am »
@velestrumf  Не ти треба и7к, и5к ќе ти брка работа. И онака најголем дел од игрите немаат ама баш никаква корист од Hyper threading.

Ако веќе инвестирам у ПЦ, ќе инвестирам ко што треба, пошто тогаш веќе би се користел и за работа, и за игри. Ем башка, би одел на конфигурација која би била подолго „отпорна на време“ т.е. да не му ја мислам за ништо барем 5-6 години. Затоа е и7-ца турен.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11811
  • Архитект
« Одговори #5843 на: 26 Април 2017, 11:11:46 am »
Ќе паднат сега цени на интел процесорите.
Треба да се почека малку.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #5844 на: 26 Април 2017, 11:15:06 am »
Ако веќе инвестирам у ПЦ, ќе инвестирам ко што треба, пошто тогаш веќе би се користел и за работа, и за игри. Ем башка, би одел на конфигурација која би била подолго „отпорна на време“ т.е. да не му ја мислам за ништо барем 5-6 години. Затоа е и7-ца турен.
Па добро, ти работиш и нешта поврзани со рендеринг, така да, можеби ќе имаш полза од и7ца. За мојата работа конкретно, и и5ка е ОК.

И јас тоа чекам, па да се фатам на трошење пари.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
« Одговори #5845 на: 26 Април 2017, 11:16:23 am »
Речениците кои се повторуваат веќе 30 години (откако знам за компјутор) :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Klen

• Редовен
  • Пораки: 2327
  • Продавам течност за жмигавци
« Одговори #5846 на: 26 Април 2017, 11:19:50 am »
Земи си и7 остај ги овие, ќе се сменат работите со Хипертрединг, до не толку одамна игрите и програмите работеа само на едно јадро, а уште малце поодамна сите беа и 32 битни, по таа логика пред 6-7 години си требал да земеш 32 битен процесор со едно јадро.
Замисли да си кола и да ти вградат плин :(
Попрво оди кај некој дома во гаража него во М Кар поголеми ти се шансите да си ја средиш колата

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #5847 на: 26 Април 2017, 11:24:53 am »
Речениците кои се повторуваат веќе 30 години (откако знам за компјутор) :)

Мора некако да се израционализира нерационално трошење.  ;D

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11811
  • Архитект
« Одговори #5848 на: 26 Април 2017, 11:30:55 am »
Паднаа во светот, само чекај и кај нас.

Присутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4023
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"