Идејата е супер и малце од малце 21ви век. Само полесно изводлива за локации како викендици заради GSM. Иначе за дома ако ти е можеш со IP верзија, и со многу покомплексни задачи и таскови. Но, за лесно, едноставно и брзо решение кое има мал број на потенцијални точки за проблем - супер е.
па како што и кажав,целата поента е за викендици... места каде што не тураш интернет, да имаш уред кој нуди еден куп опции, а да е супер едноставен за користење... еднаш го сетираш и он тера даље само со буквално 1 и 0... да не заборавиме дека уредот ти одговара на командите.. те известува за секоја промена.. по ебајов се изначитав такви уреди кои се чисто пасивни извршувачи на команди, на кој ке му дадеш команда, а незнаеш дали те послушал и дали ја изврил комадната.. за таков уред да фркнеш 100-120 долари малку е глуо нели? поарно овој, малку поскап, ама па барем мирен си...
а и за дома.. еве конкретно во битола, местев цел еден систем за греење, релативно голем, во една smart house.. се му беше контролирано преку интернет. изработена кастм апликација.. се дешава на типов да му падне телефонот од раце и да го скрши тачот... тоа беа циркуси хахаха... истиот тип, 3 месеци подоцна, пак ми се јави да ме праша како рачно да си го пушти греењето, и како да ги вклучи рачно селективно спратовите кај што сака греење, затоа што имале дефект од кабелскиот оператор, и дома нема интернет.. следната есен, ме викна да му наместам и преправам на физички тајмери и лесни комадни...
edit...
за дома на пример, еве вакво нешто:
http://www.salus-tech.com/products/thermostat/it500/го имам монтирано повеќе пати, тука во скопје и 2 имам во охрид монтирано. ооодлична работа.. преку интернет, со контроли на палење, гасење, менување температура до 5 пати во текот на 24 саати и што е нај добро, има апликација и за андроид и за ејпл... едноставно за на компјутер не ти треба ни апликација, туку се закачуваш на провајдерот нивни, се логираш со твојот јузер и си правиш што сакаш... целата прикаска е дека сето тоа не иде директ комуникација преку твојот тел со уредот туку таму преку некоја база.. уредот е со базата и има свој уникатен имеи број, поврзан со твојот јузер, кој ти го активираш дали од тел со апликација или преку пц... и не му пречи да се користи еден узер од повеке уреди.. и тоа ебитно да се знае, така да сите од дома го имаат истиот јузер и сите може да следат состојба и да менуваат... уредот не се буни... ај на некое следно видување на пиво или нешто така, кој сака бујрум, ке му презентирам за овој уред.. сите клиенти мои им ги имам јузерите

и можам да им следам што им е со греењето... јбг, јас сум им ги сетирал и за недај боже, утре да видам ако има проблем некој, да го средам онлајн хехехе...