Автор Тема: Што си купивте / сакате да си купите  (Прочитано 2124362 пати)

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8815
  • Пичлеме
Одг: Што си купивте / сакате да си купите
« Одговори #2220 на: 06 Април 2015, 13:58:19 pm »
Па има вистина во муабетот. Далеку од тоа дека Ролекс не за сериозни, али тоа ѓупштаната раперска буквално го уништија имиџот на некои брендови. Ролекс, Ролс Ројс, Бентли, Рејнџ...

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2798
« Одговори #2221 на: 06 Април 2015, 14:17:39 pm »
Па има вистина во муабетот. Далеку од тоа дека Ролекс не за сериозни, али тоа ѓупштаната раперска буквално го уништија имиџот на некои брендови. Ролекс, Ролс Ројс, Бентли, Рејнџ...

Е на ова мислев. И саат никако не треба да има дијаманти на него, да биде златен и да светка и да прави блинк-блинк и остали црнечко-раперски лајна. Конкретниов модел на омега би го избрал пред било кој ролекс па макар тоа и бил златен, такви ѓупски работи, никако! И кога сме веќе на темата, овој модел работи и на месечината, не е дека ке ми затреба за таму, ама сакам да потенцирам колку има вложено во него од аспект на технологија и инжињеринг, за разлика од ролексот во кој има вложено во злато и дијаманти.

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3090
« Одговори #2222 на: 06 Април 2015, 15:02:51 pm »
Да го отвореше моделот ќе видеше дека не е црнечки. Ама предрасудите се страшна работа. Еве го моделот, ако некој сака да го види, а да не се замара да гугла

http://www.rolex.com/watches/submariner/m114060-0002.html#cfgvar=bezel

Ако разгледаш уште поубаво ќе видиш дека Омегата не е COSC сертифицирана (барем јас не најдов таков податок, ако некој најде нека ме поправи) а Ролексот е COSC сертифициран, тоа само по себе говори за техничката перфекција која е вградена во ролексот, и за истата има официјална потврда.

Еве повеќе инфо за COSC сертификацијата:

http://en.wikipedia.org/wiki/COSC

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29835
    • CARclub.mk
« Одговори #2223 на: 06 Април 2015, 15:11:14 pm »
За жал, имиџот на ролекс веќе не е тоа што некогаш беше, а секогаш имало и ќе има поскапи и поексклузивни саати..

Vacheron Constantin, Hublot, Patek Philippe, итн.

Ролекс одамна е бренд за пување.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
« Одговори #2224 на: 06 Април 2015, 15:19:43 pm »
Сеедно, веќе има лепенка ролекс на него, убав е, ама сеуште попрво би земал Омега. Ако гледаме така, на пример Diesel имаат убав дизајн на некои часовници и Fossil исто и ред други, ама според мене тоа не се часовници со вредност. Брендот го прави часовникот, ако брендот е познат по правење фармерки, мене тој саат автоматски ми отпаѓа, исто и Ролекс се познати по злато и дијаманти и раперски спотови, мене автоматски ми отпаѓаат од конкуренција.

Што се однесува до сертификатот(малку постара статија):
Omega is currently the #2 producer of COSC certified chronometers in the entire world (207,668 produced in 2003 according to the FH News Page).  This distinction is, I feel one of the factors which adds to the mystique and aura of owning an Omega watch – clearly they are committed to excellence. By producing such a high volume of watches which are able to attain COSC certification, they are demonstrating their commitment to producing the most accurate, robust watch movements the Swiss watch industry has to offer.

Понатаму наидов на текстови дека ЦОСЦ сертификатот дел од производителите (меѓу кои и Омега) решаваат да го отфрлат и да прејдат на друг тип на тестирање и сертифицирање, има и други сертификациони тела кои подлабински тестираат, за разлика од ЦОСЦ, за кој пишува дека се претворил во маркетинг тул.

Нејсе, како што пиша и Зеро, за жал, таква е состојбата со Ролекс, еден ден кога и Омега ке почнат да прават златни саати, ке речам дека се тиња.

На крај од сето ова, кажете ми од каде да најдам 5600 евра и да станам сопственик на Омега Спидмастер Профешнал?

П.С. Па и Џемс Бонд носи Омега...најчесто...

Едит:
Еве околу новата сертификација.
Низ текстот вели:

Цитат
Currently at COSC – and we explained this in detail before a couple of times – only movements are being tested in various temperatures and positions and need to meet the requirement of -4/+6 seconds deviation per day on average.

Цитат
Other brands like Patek Philippe, Jaeger-LeCoultre a.o. have their own rigid ways of testing and monitoring the performance of their watches and giving them a quality seal (PP seal and the 1000 Hour Control seal from JLC).

Цитат
Where COSC was only used to proof the accuracy of a watch, the new “Officially Certified” label on the dial will proof a couple of things more:
- the function of each movement when exposed to magnetic fields greater than 15,000 gauss;
- the function of each watch (!!) when exposed to magnetic fields greater than 15,000 gauss;
- average daily precision (different positions and temperatures) between 0 and +5 seconds a day (before and after being exposed to magnetic fields > 15,000 gauss);
- the power reserve (in hours) of a watch;
- water resistance (in water).

Цитат
What will happen to COSC?
As you know, the brand that offers most movements for the Chronometer certification is Rolex. Omega is number two and Breitling comes third. After that, Swatch Group brands like Mido and Tissot also deliver their (large) share of movements for chronometer certification. Although Omega will reduce their number of movements offered to COSC for certification in the next coming years and have them ‘Officially Certified’ by METAS, there is still enough ground for COSC to keep on doing what they are doing.

Цитат
Omega versus Rolex
Before, during and after the announcement in Geneva yesterday, many of the conversations I’ve heard immediately included Rolex. Is this a big ‘diss’ to Rolex by Omega? In my opinion is it merely a challenge for Rolex to come out of their shell (no pun intended) and show their ambition level and aim for innovation as well. However, I also sincerely believe that Omega did this for a far more important reason to have their watches ‘Officially Certified’, convincing consumers that Omega is capable of developing and selling good watches that will do what Omega promises them to do and keep on going for a lifetime.
« Последно менување: 06 Април 2015, 15:28:55 pm Dodo »

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34174
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #2225 на: 06 Април 2015, 15:43:55 pm »
Што мислите за часовниците Nautica?

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
« Одговори #2226 на: 06 Април 2015, 15:56:55 pm »

Nautica ти е бренд од типот на Diesel, ESPRIT, Michael Cors etc кои се дизајнерски. Практично тие само прават дизајн како сакаат да им изгледа "накитот", им го изработува најефтиниот понудувач кој е најблиску до целта и после они имаат часовник за да понудат во својата летна колекција на панталончиња и чорапи. Се тоа е многу далеку од ова што предмалку го дискутиравме.

Едит: Да нема забуни, некои користат навистина квалитени материјали и производители, далеку од тоа дека се пазарски и нечинат, ама мене ете, и тие не ми влагаат во часовници.

Часовничари, колку е саат?
А гледам можеш да се бањаш со нив, само кај е копчето за топла вода?  ;D

Абе немаат они вода, они одат у вода и тоа некои и по 300 метри, али да нема забуни тоа е мерено у дужина, не у дубина. Значи 150 метри од брег и назад можеш да идеш со него.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34174
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #2227 на: 06 Април 2015, 15:59:32 pm »

Nautica ти е бренд од типот на Diesel, ESPRIT, Michael Cors etc кои се дизајнерски. Практично тие само прават дизајн како сакаат да им изгледа "накитот", им го изработува најефтиниот понудувач кој е најблиску до целта и после они имаат часовник за да понудат во својата летна колекција на панталончиња и чорапи. Се тоа е многу далеку од ова што предмалку го дискутиравме.

Едит: Да нема забуни, некои користат навистина квалитени материјали и производители, далеку од тоа дека се пазарски и нечинат, ама мене ете, и тие не ми влагаат во часовници.

Супер, еден ми се бендиса. Ќе одам да си го купам.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
« Одговори #2228 на: 06 Април 2015, 16:02:10 pm »
Колку што се сеќавам, наутика, а мислам дека и дизел користат квалитетни механизми и материјали, така да, се добар избор. Земи го па стави слика.

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2608
  • Custom made interiors
« Одговори #2229 на: 06 Април 2015, 18:51:20 pm »
Сакам да си купам бормашина за домашни потреби некоја до 1500 денари.
Дајте некој предлог од каде и каква да земам.

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6216
« Одговори #2230 на: 06 Април 2015, 19:13:20 pm »
Немој сречо немој данас,поарно иди на бувљак некој половен бош земи за тие пари ама глеј да нема луфта кај футерот,ја имам земено бош со удар со регулација и со метален дел кај диференцијалот за 1200ден само четкици сменив,цела куќа ја напрајвме со таа бурмашина,што у бетон бушење што у дрво метал.тие пазарските по 1000 1500 не ги бива ич,одма луфта ќе добие и после некое време ќе и рипнат запчаниците.

Отсутен Deno

• Редовен
  • Custom made interiors
« Одговори #2231 на: 06 Април 2015, 19:22:09 pm »
Тие Инеко кинеските доста ги купуваат и биле доста издржливи, за парите мислам дека ќе врши работа.
Ако знае некој добра половна еве нека ме извести а да одам на тоа бувљак каде и да е неможам не сум од Ск.

А што ќе кажете за понудава вреди за парите?
http://www.lotuls.mk/agolna-brusilka-ga5030/
се мислам да си земам една.

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3090
« Одговори #2232 на: 06 Април 2015, 19:22:54 pm »
Омега можда е #2, ама Rolex е #1.

Никаде не прати дека Омегата е сертифицирана.

Се разбира дека има поскапи и поексклузивни марки, но ние праиме муабет дали вреди Омегава наспорти Ролексот кој и е во ист ценовен ранг.  

Ролексите се продаваат повеќе од сите останати брендови набројани погоре, ако некој модел го нема во продавниците се чека со месеци (и тогаш не е сигурно дали може да се донесе) така да не сметам дека имиџот им е уништен, нити ќе им биде.

Највеќе држат на цена како користени саати, нешто што не е случај со останатите брендови, бидејќи има побарувачка, имало и ќе има.

Edit: James Bond во првите неколку филмови носи Rolex, после мења на Омега и Сеико.

Назад на темата, си купив:

И

Celestron 70AZ
« Последно менување: 07 Април 2015, 21:13:23 pm smole »

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6216
« Одговори #2233 на: 06 Април 2015, 19:26:50 pm »
Тие Инеко кинеските доста ги купуваат и биле доста издржливи, за парите мислам дека ќе врши работа.
Ако знае некој добра половна еве нека ме извести а да одам на тоа бувљак каде и да е неможам не сум од Ск.

А што ќе кажете за понудава вреди за парите?
http://www.lotuls.mk/agolna-brusilka-ga5030/
се мислам да си земам една.

Одлични се макита,види у лотус бурмашина мактек,бренд на макита со одличен квалтиет а може за добра цена да се земе,ќе даеш може уше 1500 ама ќе ја имаш и долго ќе те служи,такви ингго,хама и сл пазарски умам 5 расипано.Едино Бугарската Елтос не испушта душа ама има луфта таа малце за понепрецезни бушења добра е.

Отсутен Deno

• Редовен
  • Custom made interiors
« Одговори #2234 на: 06 Април 2015, 19:37:21 pm »
Ги прашав за бормашина од 2800 денари па нагоре ми кажаа за мактеч ама неми се дават толку пари затоа што не ми е за професионална употреба, туку така за дома некогаш кога ќе ми притреба било што да се избуши и да не барам од друг.

Гледав сега на реклама5 има еден од Скопје има доста избор на оригинални половни бормашини ама треба да се видат на лице место а живеам во Струмица.