Автор Тема: Што си купивте / сакате да си купите  (Прочитано 2384758 пати)

Присутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2258
Одг: Што си купивте / сакате да си купите
« Одговори #15675 на: 09 Октомври 2025, 22:40:07 pm »
Си купив гарнитура од Фејдом. Баш да видиме шо чудо е, иако не сум сигурен дека се којзнае каков квалитет. Појше да сме у тренд со шемата (си ибало мамата).

Натуци Едишнс е каде каде боља варијанта ама посолена.

Си направив и две маси од масивно дрво со порачани ногарки по мерка. Имав и претходно искуство со правење маси со hairpin ногарки и излегоа многу ок.

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3873
« Одговори #15676 на: 10 Октомври 2025, 00:22:39 am »
Sliki od masite da vidime 😁

Присутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14911
« Одговори #15677 на: 10 Октомври 2025, 09:33:02 am »
Си купив гарнитура од Фејдом. Баш да видиме шо чудо е, иако не сум сигурен дека се којзнае каков квалитет. Појше да сме у тренд со шемата (си ибало мамата).

Си направив и две маси од масивно дрво со порачани ногарки по мерка. Имав и претходно искуство со правење маси со hairpin ногарки и излегоа многу ок.

2015 година Фејдом беше 1000 евра гарнитура само со мемори пена, без јадро. Сега не сакам да видам која е цената :D

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8050
  • Плинаш!!!
« Одговори #15678 на: 10 Октомври 2025, 11:17:43 am »
Во фејдом во 2015та мемори пена немало а и сеа нема, а цените посекако плафон и тогаш и сега.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20226
« Одговори #15679 на: 10 Октомври 2025, 13:52:37 pm »

2015 година Фејдом беше 1000 евра гарнитура само со мемори пена, без јадро. Сега не сакам да видам која е цената :D

На какво јадро мислиш?

Цените ги имаат на страната за разлика од многу други фирми и најевтината аголна гарнитура е 56000мкд.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9291
« Одговори #15680 на: 10 Октомври 2025, 14:29:51 pm »
Si kupiv predni amortizeri so drzaci sponi komplet se 30ce

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5358
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #15681 на: 10 Октомври 2025, 15:28:20 pm »

Какви ногарки ставаше?
И да, дај некоја слика. :)

edit, аха вакво нешто си ставил... не се лоши ама многу се проблематични за нивелирање. :-/

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4055
  • MadaFunker
« Одговори #15682 на: 10 Октомври 2025, 16:08:35 pm »
Ќе им ставиш leveling screws и се ќе биде ок. Мада ја custom ногари за моите правев, со 3х5 цевки.
New blood of old school

Присутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2258
« Одговори #15683 на: 10 Октомври 2025, 16:19:00 pm »
Доаѓаат со мали гумени “постоља”.

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 846
« Одговори #15684 на: 14 Октомври 2025, 19:01:56 pm »
Бидна и прв мал сервис на Меривата.
Сменето уље, ставено Petronas 5w30, не знам дали е dexos2 или не, такво стави Тони.
Сменети филтри, стандардно за уље, воздух и за во кабина. Hengst пишуваше на кутиите.
Интересно, филтерот за воздух за во кабина е на многу глупо место, треба бришач, па цела пластика да вадиш за да пристапиш до него.
Наредна година ке ставам некој поквалитетен, да го менувам барем на 2 години, ако е возможно.

Јас сакав каиши, ланци и остало да менувам, ама Тони рече не, добри биле. Кога отворивме хауба видовме стикер, во 2020 година имала 81000 км поминато.

Останува неделава да се сменат дискови и плочки на задните тркала, и држач на мотор.
Наредно да ја однесам да се види климата кај Аце, и да ставам камера во Dog Security.
Се мислев цела мултимедија да ставам, ама нема да се користи па баталив. Највеќе се мислев за навигација, ама поради позицијата на седење и поставеноста на колата, мултимедијата би дошла доста ниско, доволно за при возење да треба да се тргне поглед од патот, па разманав. Го знае татко ми патот до село и без навигација :)
Колата веке има паркинг сезнори назад, за кој мислев дека се накнадно додадени, ама испадна дека се фабрички, а тоа напред било сензор за дожд.

Гумите на колата се зимски, Hankook, во супер состојба и дот 2022 година, нив нема да ги менувам.
Колата има челични бандажи, не знам дали да се замарам да купувам алуминиумски.

Fun fact, човекот од кој е купена колата во Австрија е со датум на раѓање во 1934 година :)

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8050
  • Плинаш!!!
« Одговори #15685 на: 14 Октомври 2025, 19:38:35 pm »
На здравје сервис. Дај претстави ја па да тераме салам муабет. За филтерот за полен, не ми збори ама после 2-3 менувања се влага во шема и се менува за 15 минути.
П.с капачето за уље не ти е затворено.

Присутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6326
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #15686 на: 14 Октомври 2025, 20:51:02 pm »
Hengst е прва уградња во опел од тоа годиште.

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
« Одговори #15687 на: 14 Октомври 2025, 21:08:52 pm »
На здравје сервис. Дај претстави ја па да тераме салам муабет. За филтерот за полен, не ми збори ама после 2-3 менувања се влага во шема и се менува за 15 минути.
П.с капачето за уље не ти е затворено.

Нема да има тема, да ја средам и ке ја предадам на активно уништување. Кога ке ја оставам оваа ке ја земам Астрата, и ке разбереш одма на што мислам.
Ке проверам утре капачето, ама мислам дека го затворивме.
Темпоматот денес супер се покажа, веднаш качи температура.

Hengst е прва уградња во опел од тоа годиште.
Фала, добро е да се знае дека не се ептен чкарт делови користени.
@nestor04  Нешто спомна околу проблеми со хидроподизачи и моторот Z16XEP.
Како да го проверам дали се е ок тоа ?

Присутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6326
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #15688 на: 14 Октомври 2025, 21:18:24 pm »
Ако добро се сеќавам тој мотор нема хидроподизачи, па според книга се штелуваат вентили на секои 100 илјади километри.

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
« Одговори #15689 на: 14 Октомври 2025, 21:44:36 pm »
Ако добро се сеќавам тој мотор нема хидроподизачи, па според книга се штелуваат вентили на секои 100 илјади километри.
На ова мислев.

Мене ме одвратија од тој мотор 1.6 105 (Z16XEP) бидејќи нема хидроподизачи, туку треба да се штелуваат вентили, а отворање мотор е нешто што најмалку го сакам бидејќи нема компетентни луѓе во државава (односно има ама се ретки).
Астра-та на татко ми има Z16XE, и сум презадоволен, затоа и ја гледам Мерива-та.
Z16XE треба да е првиот од таа серија, излезен во 2002, а Z16XEP треба да е понова и подобра верзија, особено добар ако колата не е возена на плин.
Што испуштам, на што да се припази ?

Кај татко ти е различен моторот, тој е со хидроподизачи.
Меривата што ја гледаш е 2008 и е фејслифт. Моторот како мотор е ок, евентуални дефекти се твинпорт системот ако има многу километри поминато, термостатот (стандард опелова мака, ама со промена си раат 4-5 години најмалку) и моторниот компјутер ако го фати вода. Другото е топ.

Ги прочитав уште еднаш, разбрав сега, нема хидроподизачи.
Фала.

Уште да се снајдам за темпомат кој може да провери низ Скопје или околинава да се нафати, оти Кардаш вика дека има половна ракета со темпомат za 1500 денари :)
Упатствата што ги прати Zile се на со мануелен менувач, мојата е со автоматски, и се си мислам дека го има тој прекинувачот кај педалата за кочница.